Skip to main content

Miért az alkoholizmus a legveszélyesebb függőség?

Bármilyen szerhez kapcsolódó függőség komoly veszélyt jelent bárkinek az egészségére. Minden kábítószernek vannak tulajdonságai, melyek a különböző mellékhatásaikon felül komoly károkat okoznak a személy mentális és testi épségében, és veszélyes, felelőtlen döntések meghozatalához vezetnek.

Sok függőséget okozó drog illegális a veszélyes mivolta miatt, de a kutatások alapján a legveszélyesebb anyag még mindig szabadon kapható és bárhol beszerezhető, ez pedig nem más, mint az alkohol.

A kutatások a kábítószerek veszélyességét az általuk okozott lehetséges károsodások alapján rangsorolják

alcSzámos tanulmány elemezte már azt, hogy egyes kábítószerfajták milyen mértékben károsíthatják, vagy tehetik tönkre egy személy egyéni életét, ahogy azt is, hogy egy társadalom egésze hogyan kerülhet veszélybe egyes kábítószerek jelenlététől. Egy ehhez hasonló tudományos tanulmányt végeztek 2010-ben az Egyesült Királyságban, ahol aszerint rangsorolták a különböző drogokat, hogy mennyire játszhatnak közre egy család szétszakításában, anyagi nehézségek kialakulásában, börtönbe kerülésben, illetve azt is megvizsgálták, hogy az egyes szerek mennyire lehetnek károsak egy ember fizikai és mentális egészségi állapotára.

Az eredményekből az derült ki, hogy bár a heroin és a kristálymet (crystal meth) használata jár a leggyakrabban halállal, mindent összevetve az alkohol a legveszélyesebb kábítószer. A kutatók szerint ennek egyik komoly oka, hogy az alkohol a legtöbb kábítószerrel ellentétben legális, így bárki egyszerűen hozzájuthat, aki betöltötte az adott országban hatályban lévő korhatárt.

Az alkohol és a szervezetre gyakorolt káros hatásai

Az alkoholfogyasztás súlyosan megterheli a szervezetet, így nem meglepő, hogy a mértéktelen ivás jelentős fizikai károsodásokhoz vezet. Az alkoholfogyasztás az egész szervezetet veszélyezteti, mivel szó szerint minden létfontosságú szervet tökre tehet, így a szívet, a májat és a veséket is.

Még a mérsékelt alkoholfogyasztás is károsíthatja az agysejteket. Az ivás az agyra, az idegrendszerre, sőt, az érzelmi állapotra is hatással van. Ha valaki rendszeresen alkoholizál, sokkal nagyobb az esélye, hogy találkozik a depresszió, a feszültség és az álmatlanság tüneteivel.

A veszélyes elvonási folyamat

Erősen javasolt, hogy a gyógyuló vagy gyógyulni vágyó alkoholisták egy speciálisan erre a célra felkészült intézményben essenek át a detoxikáción, ahol a szakképzett ápolók fel vannak készülve a veszélyes elvonási folyamat nehézségeire. A legtöbb kábítószer esetében a leszokás súlyos elvonási tünetekkel jár, melyet az okoz, hogy az agy hozzászokik az egyes szerekhez, az azokban található vegyületekhez és kellemetlen jeleket küld a testnek, ha nem kap eleget belőlük.

Az alkohol esetén az elvonás különösen súlyos tüneteket okozhat, hallucinációk és rohamok is felléphetnek, sőt, egyes esetekben akár halálos kimenetelű is lehet.

Az alkohol és a veszélyes viselkedésmód

Az alkohol azért is számít kimondottan veszélyes kábítószernek, mert kihatással van a fogyasztónak a viselkedésére, és ezáltal nemcsak saját magára jelent veszélyt, hanem az őt körülvevő személyekre is. Az ittas vezetés rengeteg haláleset okozója minden évben. Az alkohol emellett összeköthető az agresszív viselkedéssel és az abból eredő bűncselekményekkel is.

Az alkoholfüggők sokszor találják magukat olyan helyzetekben, amikor a saját vagy szeretteik testi épségét veszélyeztetik. A segítségkérés az egyetlen megoldás ara, hogy véget érjen ez a veszélyes viselkedésmód.