Skip to main content

Előléptetésre vágysz? Legyél rocksztár!

Sokat tanulhatsz a sikeres karrierről olyan sztároktól, mint Ozzy Osbourne vagy Kid Rock. Ha előléptetésre vagy fizetésemelésre vágysz, kövesd a rocksztárok példáját. Ki más tudhatna többet a figyelemfelkeltésről, mint ők?  

Ha tettél már néhány sikertelen kísérletet arra, hogy meggyőzd a főnöködet, hogy itt az ideje az előléptetésednek, akkor nem árt, ha példát veszel a rocksztárokról, hiszen náluk többet senki nem tud a figyelemfelkeltésről, na és persze a pénzről. Íme hat tipp, melyekkel valódik rocksztárrá válhatsz a munkahelyeden:

Tanuld meg használni a hangszeredet..

Iqbal Ashraf, a Mentors Guild vezérigazgatója azt mondja, ha valódi mestere vagy a szakterületednek, az rengeteget segíthet szakmai előmeneteledben. Egy sikeres rocksztár sem lépett még úgy színpadra, hogy nem tudott gitározni. „Előbb-utóbb elérkezik majd egy olyan pont a munkád során, amikor egy kritikus fontosságú feladatot kapsz vagy nyilvános előadást kell tartanod a munkádról”- mondja Ashraf. „Ezek komoly kihívást jelentenek, de ezek azok a pillanatok, amikor lesöpörheted a színről a vetélytársaidat, és megmutathatod, hogy mit is tudsz igazán. Ezért fontos, hogy a szakterületed mestere legyél.”

Ha még nem érzed profinak magad a munkaterületeden, gyakorolj addig, amíg azzá nem válsz. Légy magabiztos abban, hogy tudod a dolgod, amikor a főnököd elé állsz és előléptetést kérsz.

Az erősségeidre építs

Egy olyan rocksztár, aki megpróbál egyszerre dobon, gitáron és szintetizátoron játszani, sosem lesz kiemelkedő, ahogy az sem, aki előbb egy jazz-, majd egy rap-, később pedig egy rocklemez kiadásával próbálkozik meg. Aki viszont egyetlen stílusra, egyetlen hangszerre fókuszál és folyamatosan abban képzi magát, annak jó esélye van a sikerre.

Elene Cafasso, az Enerpace, Inc. Executive and Persononal Coaching nevű cég alapítója és igazgatója szerint a rocksztárok „választanak egy együttest, egy zenei stílust, és ragaszkodnak is ezekhez. Később, a karrierjük során lehet, hogy megpróbálkoznak más stílusokkal is, de azok, akik igazán sikeresek lesznek, tudják, hogyan kell a sikerért játszani.” A munka nyelvére lefordítva tehát érdemes a legfőbb erősségeidre koncentrálni és azokat a lehető legjobban kiemelni, mivel így nagyobb esélyed van rá, hogy a főnököd felfigyel rád.

Tudd, hogy jó vagy

A rocksztárok mind tudják, hogy mekkora királyok, ebben is érdemes példát venned róluk. Veronica Hughes, az Olivia Kaze Global PR cég igazgatója azt mondja, létezik egy egyszerű módja annak, hogyan is tartsuk számon a szakmában elért sikereinket. „Vezess egy listát az elért teljesítményeidről és egyéb projektjeidről, melyekben sikeresen teljesítettél vagy közreműködtél”- mondja.

Amikor leülsz a főnököddel megbeszélni egy lehetséges fizetésemelést, fontos, hogy kéznél legyen ez a lista. Az elmúlt évi teljesítményeid alapján képesnek kell, hogy legyél elegendő okot adni a főnöknek az előléptetéshez.

Igyekezz kedvezni másoknakLive concert

Melyik rocksztár engedhetné meg magának, hogy nem veszi figyelembe rajongói kéréseit? Egyik sem, ami azt jelenti, hogy te sem. „Az olyan embereket, akik rugalmasnak mutatkoznak a munkahelyi feladatokat és projekteket illetően, könnyedén észreveszik a feletteseik”- mondja Dana Marlowe, az Accessibility Partners, LLC tanácsadócég vezérigazgatója. „Azok, akik segítőkészek és igyekeznek kedvezni másoknak, valamint támogatják munkatársaikat és feletteseiket, sokkal hamarabb kapnak lehetőséget az előléptetésre.”

Légy proaktív az irodai tennivalókkal kapcsolatban. Egyik munkatársadnak túl sok a dolga? Ajánld fel a segítséged. Vegyél részt további projektekben, hogy megmutathasd, hogy csapatjátékos vagy.

Maradj éhes

Vino Mehta, a Vino Mehta and Associates, Inc. vezérigazgatója azt mondja, annak ellenére, hogy a „Maradj éhes, maradj bolond.” mondás Steve Jobstól származik, még a rock-sztárokat (és alkalmazottakat) is motiválja. „Az éhség egy nélkülözhetetlen elem”- mondja. „A sikerre, a tudásra, és az új dolgok megtanulására való éhségről szól az egész. Ez a küldetés hajtja az embereket. Ébreszd fel magadban azt a kielégíthetetlen kíváncsiságot, mely miatt meg akarod tudni, hogy mit is taníthatnak még neked az újabb ismeretlen határok, feladatok és kihívások. Ez az éhség sokat segíthet a motiváció megtartásában és abban, hogy folyton tanulj valami újat, megőrizve a versenyszellemed.” Ne mondj le a tanulni és fejlődni akarásról és egyszerűbb lesz felmászni a ranglétrán.

Ne félj egyedi lenniPunk Girl Shouting at the Microphone

Hol tartanánk, ha nem került volna sor olyan innovációkra, mint a KISS, Ozzy Osbourne, vagy Kid Rock általi újítások? Képzelj el egy világot „színtelen-szagtalan” rocksztárokkal: se jelmezek, se egyedi stílusok. Elég unalmas lenne, ugye? Ehhez hasonlóan neked is meg kell mutatnod valódi arcodat, mondja Olivia Hughes. „Mindaddig, amíg végrehajtod a munkád az ésszerűség határain és a vállalat szabványain belül, ne érezd kötelességednek, hogy teljes mértékben igazodj a társadalmi elvárásokhoz”- jegyzi meg Hughes. „Gyakori eset, hogy a munkaadók szívesen látják, sőt, még el is várják az új vállalkozási ötleteket. Mutasd be ötleteidet, néhány elérhető céllal kiegészítve a főnöködnek.” Ez segíthet kitűnni a tömegből és egyszerűbbé teheti a munkaadód számára, hogy meglássa az előléptetésed mögött rejlő lehetséges hasznot.

Ha továbbra is csak nyugodtan állsz és vársz, nem fognak előléptetni. Tégy valamit azért, hogy észrevegyenek, és kezdj el plusz feladatokat vállalni. Amikor eljön az ideje, képes leszel megmutatni, mit is érsz.