Skip to main content

Vezetői tanácsok: Győzd le a negatív hozzáállást!

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

Nem számít, hogy hol dolgozol, minden munkahelyen vannak olyan emberek, akik hajlamosak negatívan hozzáállni a dolgokhoz.

A negatív gondolkodást és viselkedést sok minden kiválthatja: stressz, valamilyen trauma, a túl sok munka, kevés fizetés, otthoni problémák, stb. Ha vezető vagy, ez különösen sok fejfájást okozhat, hiszen az ilyen hozzáállás olyan, mint egy járvány, ha nem kezeled megfelelően, előbb-utóbb a legpozitívabb alkalmazottaidra is átterjedhet.

Vezetői tanácsok: Győzd le a negatív hozzáállást!

Íme öt tanács, melyek megfogadásával elkerülheted, hogy ellenséges légkör alakuljon ki vállalatodon belül:

1. Vezetői tanács: Légy pozitív vezető

Bizonyára hallottad már a „fejétől bűzlik a hal” kifejezést, ez tökéletesen igaz a vállaltokra is. A beosztottak viselkedéséből, hozzáállásából gyakran könnyedén le lehet szűrni, hogy milyen a főnökség, hogyan viselkednek a vezetők. Ha folyamatosan negatív vagy és alkalmazottaid soha nem látnak mosolyogni, rövidesen rájuk is „átragad” a rossz hangulat. Ezért nagyon fontos, hogy megjelenésed mindig legen pozitív, mutatkozz erősnek és elégedettnek, akkor is, ha épp nincs minden rendben.

2. Vezetői tanács: Dicsérd meg alkalmazottaidat és ne várj lehetetlent

Időről-időre veregesd meg beosztottaid vállát, mondd el nekik, hogy értékeled a cégért tett erőfeszítéseiket. Meg fogsz lepődni, hogy egy ilyen egyszerű gesztus milyen pozitív hatással lehet rájuk. Senki nem tökéletes, így előfordulhat, hogy valamelyikük hibázik. A hibákat ki kell javítani és fel kell rá hívni az adott munkatárs figyelmét, hogy a jövőben többet ne forduljon elő, de ilyenkor is mindig a pozitív oldallal kezdd, majd mondd el, hogy mit kellett volna másképp csinálni.

3. Vezetői tanács: Ha problémát észlelsz, azonnal cselekedj

Ha a negativitás legkisebb jelét is látod, ne hagyd figyelmen kívül. Próbáld minél előbb megoldani a problémát, ne hagyd, hogy tovább terjedjen és nagyobb méreteket öltsön. Ha nem teszel semmit, alkalmazottaid azt fogják hinni, hogy nem törődsz velük, ami a munkájukon is meg fog látszani. Ahhoz, hogy megelőzd mindezt, beszélgess rendszeresen velük, kérdezd őket a hobbijukról, családtagjaik hogylétéről, stb., hogy lássák, foglalkozol velük. Ha ilyen módon kialakul köztetek egy jó kapcsolat, nagyobb a valószínűsége, hogy maguktól elmondják, ha valami nincs rendben.

4. Vezetői tanács: Készíts ötletdobozt

Ha még nincs ötletdoboz a munkahelyeden, itt az ideje készíteni egyet és elhelyezni az iroda egy forgalmas pontján. Ha valakinek valamilyen ötlete van a munkahely vagy a munkahelyi hangulat javítására, felírhatja egy kis papírra és beledobhatja ebbe a dobozba. Bátorítsd beosztottaidat, hogy használják ki a doboz nyújtotta lehetőségeket, akár valami jutalmat is ígérhetsz annak, aki a legjobb ötlettel áll elő.

5. Vezetői tanács: Ne ess a negativitás csapdájába

Az emberek természetüknél fogva szeretnek panaszkodni, ezért könnyű lenne elcsábulni, ha elégedetlenkedést hallasz és beállni a sorba. Ez azonban nagy hiba lenne. Ha egy meetingen vagy közös ebéden felmerül egy munkával kapcsolatos negatív téma, inkább tereld másra a szót, majd beszélgess el egyenként a panaszkodókkal, hogy kitaláljatok egy megoldást.