Skip to main content

Vezetői kommunikációs tanács: Ne csak a hibákat vedd észre, dicsérj gyakrabban

Döntések, érzelmek és logika neurológiai szempontból

Az emberek többsége természeténél fogva mindenben a rosszat keresi, ami nem meglepő, hiszen ha valami nem megfelelően működik vagy valami hiba csúszik a munkafolyamatokba, azokat mielőbb ki kell javítani, mielőtt még komolyabban hátráltathatná a produktivitást vagy káros hatással lenne a munka végeredményére.

Vezetői kommunikációs tanács: Ne csak a hibákat vedd észre, dicsérj gyakrabban

Bizonyára te is könnyedén tudnál példát mondani olyan esetekre, amikor megláttad valamiben a hibát, a rosszat. A jó dolgokkal mi a helyzet? Azokra is ki vannak hegyezve az érzékeid? Milyen gyakran mutatod ki elismerésedet azok felé, akik jól dolgoznak?

A legtöbb ember nem kap elég dicséretet a munkájáért, pedig mindenkinek jól esne néhány jó szó, a beosztottjaidnak, munkatársaidnak, ügyfeleidnek, sőt, feletteseidnek is. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogyan érdemes dicsérned, hogy szavaid sokáig kellemes érzéssel töltsék el az érintetteket, ezáltal tovább javítva teljesítményüket.

Miért érdemes dicsérni?

Több oka is van, először is azok az emberek, akik úgy érzik, elismerik erőfeszítéseiket, motiváltabbak lesznek, mint azok, akik úgy érzik, észre sem veszik, mennyit dolgoznak. Akiket gyakran megdicsérnek, elkötelezettebbek lesznek munkájukkal és cégükkel szemben, hiszen tudni fogják, hogy munkájuk hozzájárul a vállalat sikereihez. A dicséret különösen hasznos eszköz lehet az olyan munkahelyeken, ahol szoros a költségvetés, ezért pénzbeli juttatásokkal nem tudod kifejezni háládat valaki munkája iránt. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fizetésemelést vagy az egyéb plusz juttatásokat minden esetben szép szavakkal helyettesítsd.

Az őszinte elismerés emellett segít jó kapcsolatot kialakítani kollégáiddal is, ennek eredményeképp pedig a későbbiekben nagyobb valószínűséggel fognak segíteni vagy megosztani veled a fontos információkat.

Mindennek tudományos, kémiai magyarázata is van. Amikor valami olyasmit hallunk, ami tetszik, agyunkban egy dopamin nevű neurotranszmitter termelődik, mely többek között örömérzetet, elégedettséget és büszkeségérzést okoz. Természetes, hogy ezt az érzést újra és újra át akarja élni valaki, ezért ha a munkával kapcsolatos dicséret és a kellemes érzés összekapcsolódik az agyukban, mindent meg fognak tenni azért, hogy még több elismerést kapjanak.

Megjegyzés:

A mások munkájával kapcsolatos elismerés kifejezése alapvető szükséglete a jó munkakapcsolat kialakulását, de soha ne csak azért dicsérj, hogy később valamit kapj cserébe. Dicsérd meg azokat, akik tényleg megérdemlik, élvezd, hogy ezzel örömöt okozol nekik és élvezd a pozitív hatást.

Nem mindenki szeret dicsérni

Néhány embernek nehezére esik elismerő szavakat mondani, aminek több oka is lehet. Van, aki olyan környezetben nevelkedett, ahol ez nem volt egy általános dolog vagy éppen a gyengeség jele volt. Az is lehet, hogy valakinek túl alacsony az önbecsülése, ezért úgy érzi, az ő dicsérete mások szemében semmit nem ér vagy egyszerűen csak zavarban érzik magukat, ha megdicsérnek valakit. Ha te is kényelmetlenül vagy furcsán érzed magad, amikor kedves szavakat mondasz, gondold végig, hogy ez miért van így. Ha megtalálod a probléma gyökerét, elkezdhetsz apró lépéseket tenni a megoldás felé.

Ha egyszerűen nem szokásod dicsérni, de szeretnéd elismerni embereid erőfeszítéseit, akkor tűzz ki magad elé célokat, például, hogy naponta naponta legalább egy embernek mondasz pár elismerő szót a munkájával kapcsolatban. Járj nyitott szemmel és vedd észre, ha valaki valamit jól csinál. Ha többször fordulsz meg beosztottjaid vagy munkatársaid között a dicséret lehetőségét keresve, már attól javulhat a kapcsolatotok, hiszen látni fogják, hogy érdekel, amit csinálnak. Előfordulhat olyan is, amikor nincs lehetőséged személyesen elismerni valaki munkáját, ilyenkor küldhetsz e-mailt, felhívhatod telefonon vagy megdicsérheted az adott személyt mások előtt, így valószínű, hogy később visszajut az ő fülébe is.

Hogyan teheted emlékezetessé a dicséretet?

Mint mindenben, az elismerésben is ismerni kell a mértéket. Ha túlzóan fogalmazol vagy túl gyakran dicsérsz, az csökkenteni fogja üzeneted hatását és megkérdőjelezi annak őszinteségét. A következő kommunikációs technikák és tanácsok megfogadásával hatásosabbak, emlékezetesebbek és őszintébbek lehetnek dicséreteid.

1. Kommunikációs tanács: Fogalmazz pontosan

Sokan hallottunk már olyan mondatokat, mint „Szép munka!”, „Jól sikerült a jelentés, gratulálok!”, ezek azonban nem fejezik ki pontosan, hogy mit csinált jól az illető. Sokkal jobban hangzik, ha pontosan fogalmazol és valami ilyesmit mondasz: „A jelentésed alapos és mindenre kiterjedő volt, ami jelentősen megkönnyítette a napomat. Köszönöm!” Ha pontosan rámutatsz a neked tetsző részre, azzal még őszintébb, pozitívabb és emlékezetesebb lesz az üzeneted.

2. Kommunikációs tanács: Dicséj gyakran

Ha többször dicsérsz meg valakit a munkájáért, megtöbbszörözöd a pozitív hatást és ha emellett még pontosan is fogalmazol, hamarabb megtanulják, mi az, ami neked igazán fontos a munka során. Ahogy azonban fentebb említettük, a dicséretet is túlzásba lehet vinni, amitől komolytalannak, őszintétlennek tűnnek majd a szép szavak.

Próbáld ki a korábbi cikkünkben már bemutatott Losada-hányadost, hogy megfelelő arányban adj dicsérő visszajelzéseket és építő jellegű kritikákat. Eszerint a hányados szerint az emberek akkor teljesítenek a legjobban, ha minden kritikára legalább három dicséret jut. A háromnál lehet nagyobb is a dicséretek száma, de ne ess túlzásba.

 3. Kommunikációs tanács: Ne csak szavakkal fejezd ki elismerésedet

A dicséretet nem feltétlenül csak verbális vagy írásos formában lehet kifejezni, hanem tettekkel is. Megkérheted például az egyik, általad nagyra tartott dolgozódat, hogy mentorálja az új csapattagot, amíg be nem tanul. Ezzel azt kommunikálod felé, hogy értékeled a személyiségét és az erkölcsét. Akár megkérheted valamelyik munkatársadat, hogy vezetőként álljon az általad szervezett munkacsoport élére, amivel azt mutatod felé, hogy elismered vezetői képességeit és tapasztalatát. Dicséreteid mindenképpen hatásosabbak lesznek, ha nem csak szavakkal fejezed ki őket.

4. Kommunikációs tanács: Dicsérj személyre szabottan

Minden embernek, így a cégeden belül is mindenkinek más a személyisége  és más-más motiválja őket. Vannak, akik szeretik a rivaldafényt és élvezik, ha mások előtt dicsérik meg őket, míg másoknak jobban esne egy csendes „köszönöm” négyszemközt.

Ezért fontos, hogy tudd, kinek milyen a személyisége és ehhez igazítsd üzenetedet. Mielőtt kiállítanál egy szerény munkatársat az egész iroda elé és hangzatos dicséretben részesítenéd, gondold végig magadban, hogy az ő személyiségéhez valóban jól illene-e ez a módszer. Minél személyre szabottabb dicséreteket adsz, annál többet fognak jelenteni szavaid a címzetteknek.

5. Kommunikációs tanács: Ne hagyj ki senkit

A legjobb, legtehetségesebb beosztottjaid minden bizonnyal sok dicséretet fognak kapni tőled a jövőben, de ne feledkezz meg a többiekről sem. Figyelj oda a visszahúzódóbb, kevesebb figyelmet kapó dolgozókra is és biztosítsd őket afelől, hogy értékeled a munkájukat. Ettől az ő teljesítményük is javulni fog.

6. Kommunikációs tanács: Figyelj oda a kulturális különbségekre

Ha egy nagy, nemzetközi vállalatnál dolgozol, előfordulhat, hogy eltérő kultúrákból érkező emberekkel kell együtt dolgoznod, ilyenkor járj utána a kulturális különbségeknek. A világ nagyobb részén az emberek örülnek, ha többször megerősítik őket abban, hogy jól dolgoznak, Németországban viszont elveszítheted valaki bizalmát, ha túl sokszor dicséred meg.

Kulcspontok

A dicséret egy rendkívül fontos kommunikációs technika, amivel motiválhatod az embereket és elkötelezettebbé teheted őket munkájuk iránt, emellett jobb munkakapcsolatot alakíthatsz ki munkatársaiddal vagy ügyfeleiddel. A cikkben felsorolt kommunikációs tanácsok megfogadásával megtanulhatod, hogyan és mikor dicsérj meg embereket.