Skip to main content

A kreativitás hiánya – Mit tegyünk, ha csapatunk fennakad egy feladaton?

A csapatod tagjai jól dolgoznak együtt, problémákat oldanak meg és innovatív, egyedi ötletekkel állnak elő. Kivéve, mikor nem. Ha úgy érzed, csapatod a kreatív hullámvölgybe került, a következő öt módszerrel segíthetsz nekik kilábalni abból.

A probléma felismerése

allaskeresoA tagadás az ellenséged, a tudatosság viszont a barátod. Ha mindenki csak ücsörög, és úgy tesz, mintha minden rendben lenne, eljött az idő, hogy kezedbe vedd az irányítást. Kezdeményezz beszélgetést és próbáld meg rávenni a csapatod, hogy nyissanak feléd és elárulják, pontosan mi is okoz gondot. Tegyél fel kérdéseket és hallgasd meg válaszaikat. Nagy esély van rá, hogy már tudják, mi a probléma, ami hátráltatja őket. Szervezz egy meetinget, ahol megbeszélitek, hogy mi az, ami gátolja őket a természetes és tőlük megszokott teljesítmény nyújtásában. A találkozó, vagy tárgyalás célja nem az, hogy feloldjuk az összes gátló tényezőt, hanem az, hogy rájöjjünk pontosan, mik is azok. Néha elég csak átbeszélni a problémákat és a megoldás kézenfekvővé válik. Ha kommunikációs probléma, személyes konfliktus vagy belső stressz okozza a fennakadást, egy nyílt és támogató beszélgetés segíthet kilábalni belőle. Azonban, ha a gondot más okozza, tudni fogod, hogy kezdd el kezelni, amint konkretizáljátok, hogy mi is az.

Kötelező szünet bevezetése

A séta és az alvás stimulálja a kreativitást. Valószínűleg ezek egyike sem rendszeres, ha a csapatod éppen aktívan dolgozik egy kreativitást igénylő feladaton. Ha nagy a nyomás és szűkös a határidő, csapatod tagjai túlságosan koncentrálnak, ami stresszt okoz. Ez az állapot az ellenkezője annak, amit el szeretnél érni. Tégy kötelezővé egy szünetet, legyen az pár óra, fél nap, vagy akár több nap, ha módodban áll. A szünet alatt tiltsd meg a munkát, csapatod tagjainak szüksége van egy kis időre, amit magukra fordíthatnak, menjenek el sétálni vagy csak pihenjenek le egy kicsit. A pihenő után, a csapatod újult erővel és felfrissülve áll majd újra munkába.

Változatos feladatok

Kommunikációs technika: Gondolkodj higgadtanA kreativitás varázsa a sokszínűségben rejlik. A találékonyságot gátolja, ha mindig csak az új tudást próbáljuk alkalmazni, az az igazi, ha a korábban megszerzett ismereteket is hasznosítjuk, kombinálva az újakkal. Ám ehhez, az agynak több különböző forrásból származó inspirációra van szüksége. A stimuláció nagyon fontos. Ha a csapatod egy ideje már ugyanazon vagy nagyon hasonló feladatokon dolgozik, az agyuk vágyik az új ingerekre és inspirációkra. Helyezd át őket egy teljesen másik projektre és az előző problémát próbáljátok meg később, friss kapcsolatokkal és ötletekkel megoldani.

A nyomás csökkentése

Van még egy dolog, ami nem tesz jót a kreativitásnak, ami nem más, mint a túl nagy nyomás. Az emberek néha úgy érzik, hogy nyomás alatt képesek előállni kreatív és innovatív ötletekkel, ám a tanulmányok és kutatások ezen a téren mind azt bizonyítják, hogy a munka minősége és kreativitása csökken, ha nagy a nyomás. Töröld vagy hosszabbítsd meg a határidőket. Adj egy kis levegővételnyi időt a csapatod számára. Bővítsd ki a csapatod néhány új taggal és így könnyebben szétoszthatod a feladatokat és kötelezettségeket. A kreativitás a fejlődés funkciója, nem a túlélésé. Ha az agy a környezetet fenyegetőnek érzi, nem fog tovább keresgélni új és egyedi ötletek után, hanem előáll egy gyors és védekező megoldással, hogy csökkentse az adott feladat okozta stresszt.

Határok felállítása

Az általánosság nem fejleszti a kreativitást. A kreativitást leginkább a kihívások (nem összetévesztendő a nyomással) képesek előhozni, amikor konkrét támpontok vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen eredményre van szükség. A túl tág, általános fogalmak nagy valószínűséggel nem szülnek majd kreatív megoldásokat, ezért szűkítsd a fókuszt, húzd meg a határvonalakat, írd le a problémát olyan részletesen, ahogyan csak tudod, hogy minél fókuszáltabb és kreatívabb megoldás szülessen.