Skip to main content

Válj éberebbé – Meditálj munkahelyeden!

az erkölcsi probléma

Ahogy az utóbbi tíz évben a jóga volt előtérben és lett egyre ismertebb és elismertebb világszerte, úgy most a meditáció éli sokadik virágkorát. Eleinte csak a fizikai jólléttel hozták összefüggésbe és annak érdekében alkalmazták, mára viszont egyre inkább a szellemi egyensúly elérése miatt javasolják.

Válj éberebbé - Meditálj munkahelyeden!

Sokan állítják, hogy a meditáció megerősíti az immunrendszert, segít a depresszió gyógyításában, javítja a memóriát, szabályozza az érzelmeket.

Kari Kair, nemzetközileg híres Kundalini Jóga tanító, aki két könyvet is írt már a meditációról és a jógáról, elmagyarázta, miért örvend manapság ekkora népszerűségnek a meditáció:

„A meditáció egy tudatos tett, mely során finomításokat végzünk agyunkon, tudatunkon és testünkön belül. A különböző gyakorlatoknak, tornáknak már minden lehetséges módját feltalálta az emberiség, épp itt az ideje, hogy az elménket is tréningezzük. Hamarosan a meditációval kapcsolatban is annyi különböző gyakorlat lesz összegyűjtve, mint amennyit jelenleg a különböző testedzési módokkal kapcsolatban találhatunk. Ezek magukban foglalják majd a legegyszerűbb és legösszetettebb gyakorlatokat, melyekkel a legtöbbet hozhatjuk ki agyunkból. A mai világban a legcélravezetőbb módja agyunk hatékonnyá tételének, ha meditálunk, nyugodttá válunk, megszabadulunk tudatalatti terheinktől, megtanuljuk aktiválni boldogsághormonjainkat és megtapasztaljuk a létezés egyensúlyát.”

A meditáció a tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem egy szabadidős tevékenység, az élet rengeteg területén alkalmazzák, például az amerikai tengerészetnél is.

A katonák itt egy úgynevezett Éberségalapú Elmetréningen (M-Fit) tréningen esnek át, mely magában foglal  nyugodt, meditációs részeket, jógát és éberségi gyakorlatokat, hogy ezáltal javuljon mentális teljesítményük ls érzelmi egészségük kiélezett harci helyzetekben. Meditáción alapuló gyakorlatokat a Google, a Target, az Aetna és más világhírű cégek is alkalmaznak dolgozóiknál. Az Aetna vezetői egy felmérésből megállapították, hogy azzal, hogy egy héten egy órát ilyen gyakorlatokra szánnak, átlagosan kétezer dollárt spórolnak évente egyetlen alkalmazott egészségügyi ellátásán.

Válj éberebbé - Meditálj munkahelyeden!

Szeretnéd Te is időnként egy kis időre kizárni a rohanó világot és hatékonyabbá válni munkahelyeden?

Íme két egyszerű módszer, melyekkel megteheted.

Sétáló meditáció:

Az egyik legegyszerűbb módja elméd pihentetésének és az éberebbé válásnak, ha tartasz egy kis szünetet és teszel egy rövid sétát. Mindegy, hogy az iroda körül vagy az épület körül teszel-e egy kört, a séta és az egyenletes lélegzés jó hatással lesz rád, éberré válsz és képes leszel újra a feladatra koncentrálni.

Lélegzés:

Erre a technikára elég mindössze napi öt percet szánni. Ez alatt az öt perc alatt csak a lélegzésedre figyelj, engedd el a mentális is fizika stresszt, ezzel megszabadíthatod elmédet a zűrzavartól, ami rengeteget segíthet a koncentrációban és az éberség visszanyerésében.

Hari azt javasolja, tedd a meditációt életed egyik alapvető részévé, ha valóban érezni szeretnéd annak áldásos hatásait:

„Jelölj ki minden nap egy bizonyos időintervallumot, amit a meditációra szánsz. Ahogy odafigyelsz a jó megjelenésre, tartsd ugyanolyan fontosnak belső összeszedettségedet, belső világod hogylétét is. Jelölj ki a gyakorlatokra egy időpontot minden nap és írd be a naptáradba, ugyanúgy, mintha egy ügyfeleddel való találkozót jegyeznél fel. Tartsd be a kijelölt időpontot, találj olyan technikákat, amik életvitelednek és személyiségednek megfelelőek. Ha úgy érzed, szükséged van mindarra, amit a meditáció nyújtani képes, keresd meg a számodra legmegfelelőbb tanárt vagy technikát, és ne add fel, ha elsőre nem megy minden úgy, ahogy szeretnéd.”

Forrás: BigThink.com