Skip to main content

Tudatos Média – Egyre tudatosabbá válsz, még ha nem is tudsz róla

Az új kor próbára teszi a kitartásunkat. Élményeink gyakran szélsőségesek és nagyon gyorsan váltakoznak. Miközben hatalmas információmennyiség és inger bombázza érzékszerveinket egyre többször érezhetjük magunkat elszigeteltnek, egyedülállónak. Ugyanakkor ezzel együtt egyre több lehetőségünk nyílik a világ bővebb megismerésére, a szépség meglelésére és arra, hogy mélyen összekapcsolódjunk világunkkal és egymással.

Láttad a Pi életét?

tudatos média

és a Felhőatlasz című filmet?
tudatos XYXYY
Esetleg a Prométheuszt vagy az Avatart?
tudatos média
Olvastad Deepak Chopra vagy Eckhart Tolle valamelyik bestsellerét?
Belelapoztál egy inspirációs könyvbe, mielőtt elhagytad a jógastúdiót vagy néztél meditációs videókat otthon?
Megnézted a Toroto – A varázserdő titkait vagy az Utolsó léghajlítót a gyerekeiddel vagy játszottál már a rendkívül népszerű, Journey nevű videojátékkal?

Egyáltalán nem meglepő, ha csak az egyik kérdésre is igen feleltél. Csupán annyit jelent, hogy te is tagja vagy a Tudatos Média rohamosan bővülő fogyasztói közösségének.

Csak az Egyesült Államokban évente több mint 100 millió ember találkozik a Tudatos Médiával úgy, hogy egyáltalán tudomásuk lenne róla.

Őket „Tudattalan Tudatosoknak” hívjuk és hatalmas befolyásuk lehet a kultúra változására. Hogy megértsd miért, előbb azt kell megértened, pontosan mi is az a Tudatos Média.

A Tudatos Média kifejezés minden olyan tartalmat magában foglal, mely alternatív gondolkodásmódra sarkall, hogy felfedezhessünk és megérthessünk különböző emberi állapotokat és összehangolhassuk fizikai és spirituális énünket. A Tudatos Média többnyire megkérdőjelezi az éppen érvényben lévő, általánosan elfogadott gondolkodásmódokat és rávezeti a nézőt, hallgatót, olvasót, hogy gondolja újra a világ nagy kérdéseit és válaszait.

A Tudatos Média legalapvetőbb formái például az „önsegítő” könyvek, melyek tanácsokat adnak, hogy miként válhatunk éberebbé vagy bemutatják a test és az elme közti kapcsolatot. Az olyan emberek, akik elveszítik valamelyik szerettüket, véget ér egy párkapcsolatuk vagy éles váltás következik be munkájuk során, többnyire maguk keresik fel a Tudatos Médiát, hogy megértsék az adott helyzetet és kezelni tudják azt.

A Tudatos Média egyes tanai, különösen az „Egység” elve azonban megtalálták az utat a többi emberhez is sci-fiken, gyerekfilmeken, rajzfilmeken és videojátékokon keresztül. Az ilyen tartalom hatására elménkben felébred az a képesség, mellyel képesek vagyunk más módokon látni a világot.

Az eddig több mint félmilliárd dollár bevételt hozó és 11 Oscar-díjra jelölt Pi élete című film egy jó példa arra, hogyan válnak a „mainstream nézők” a Tudatos Média fogyasztóivá. A Yann Martel népszerű regényén alapuló film főszereplője egy fiú, aki egy életmentő csónakban sodródik a nyílt tengeren és egyetlen társa egy vérszomjas bengáli tigris. A gyönyörű képi elemeket tartalmazó mozi egy spirituális utazásra hívja a nézőt, miközben a fiú, Pi folyamatosan fizikai és lelki kihívásokkal küzd. Végül, mikor Pi megmenekül és a tigris is magára hagyja, elmeséli a hihetetlen történetét egy biztosítótársaság hitetlen tagjainak, akik arra kérik, hogy mondjon egy hihetőbb történetet. A film egy nézőkhöz intézett kérdéssel zárul, megkérdezi, hogy melyik változatot szeretnénk elhinni, a hihető, földhözragadt verziót vagy azt, amelyik felnyitja a szemünket és bemutatja a lehetőségeket, amiket a világ tartogatna a számunkra, ha nem bénítanának meg minket a hagyományos, közösségi elvárások, egységesen elfogadott gondolkodásmódok.

tudatos média

Ahogy a Tudatos Média befolyása, hatása egyre nő, lassan de biztosan bemutatja „tudattalan” nézőinek a különböző látásmódokat, elveket, elméleteket, melyek később teljesen átszabhatják a kultúra és a közösség egyes elemeit. Miközben a Tudatos Média folyamatosan felnyitja fogyasztói szemét, szívét és elméjét a különböző világlátási módokkal kapcsolatban, létrehozóinak folyamatosan arra kell törekedniük, hogy még jobb kommunikációs és egyéb módokat találjanak, mellyel hatékonyabban vehetik fel a kapcsolatot a „tudattalan tudatos” nézőkkel, hallgatókkal, hiszen aki kapcsolatba kerül a Tudatos Médiával, egyre nagyobbak lesznek azzal szembeni elvárásai.