Skip to main content

Tíz őrült tény Észak-Koreáról

Észak-Korea egyre gyakrabban kerül a hírekbe fenyegetőzéseivel és rakétakísérleteivel.

Mindenki hallott már az olyan legendás diktátorokról, mint Kim Ir Szen, Kim Dzsongil vagy a jelenleg hatalmon lévő Kim Dzsongun, de a hírhedt, zárkózott ország egyéb ügyes-bajos dolgairól keveset tudni, pedig meglehetősen színes múlttal és jelennel rendelkezik. Lássuk a tíz legérdekesebb tényt Észak-Koreával kapcsolatban, a Kövér Medvétől a rizsszörnyig.

1. Kim Dzsongil rettegett a repüléstől

korea1

A korábbi észak-koreai vezérről sokan tudták, hogy fél a repüléstől, ezért vonattal utazgatott az országban, a halál is egy vonatút során érte. Nem akármilyen vonatokkal tette azonban mindezt, hanem külön, a saját igényei szerint kialakított szerelvényeken. Egészen pontosan hat saját vonata volt, körülbelül 20 olyan állomással országszerte, amiket kizárólag ő használhatott. Természetesen mindegyik vonat luxusfelszereltségű volt, tárgyalószobákkal, hálószobákkal, plazmatévékkel, műholdas telefonokkal és sok egyéb fényűző felszereléssel. Érdekes kontraszt ez egy olyan országban, ahol sokan fakérget rágnak, hogy ne haljanak éhen.

2. Kim Dzsongil hivatalos életrajza

korea2

Nem ez volt azonban az egyetlen furcsaság a néhai diktátorral kapcsolatban. Amikor hatalmon volt, az észak-koreai kormány kiadta hivatalos életrajzát, hogy tájékoztassák a polgárokat és az egész világot, hogy Észak-Koreát egy valódi félisten vezeti. A könyv szerint Kim Dzsongil a Pektu-hegyen született, kettős szivárvány alatt és születése örömére egy új csillag jelent meg az égbolton. Háromhetes korában megtanult járni és már az általános iskolában jobban ismerte a történelmet, mint tanárai. Emellett az életrajzi iromány állításai szerint élete során több mint 1500 könyvet írt és filmszakértő is volt. Ezen kívül ő tartja a rekordot az ország egyetlen golfpályáján, de a rekorddöntés után visszavonult a sporttól, mivel tudta, hogy a csúcson kell abbahagyni. És ami talán a legképtelenebb állítás mind közül, hogy kénye-kedve szerint megváltoztatni az időjárást.

3. A foglyul ejtett filmrendező

korea3

Ez talán az egyik legbizarrabb történet Észak-Koreával kapcsolatban. 1978-ban a híres dél-koreai filmrendezőt, Sin Szangokot és akkori feleségét Kim Dzsongil parancsára elrabolta az észak-koreai titkosszolgálat, hogy a diktátor propagandafilmek rendezésére kényszeríthesse. Fogva tartása alatt hét ilyen film készült el, melyeknek ötletgazdája kivétel nélkül Kim Dzsongil volt. Ezek közül a legismertebb a Godzilla-utánzatnak is tekinthető Pulgasari, mely egy életre kelt rizsbáburól szól, aki felfalva minden útjába kerülő fém tárgyat, hatalmasra nő és segít a proletár parasztoknak sikerre vinni forradalmukat és megbuktatni a királyi birodalmat. A filmrendező és felesége nyolc év raboskodás után egy bécsi filmfesztivál alkalmával tudott megszökni.

4. Amerikaiak, akik Észak-Koreába emigráltak

korea4

A két ország viszonyát és az átlagos életszínvonal különbségeit elnézve valószínűtlennek tűnik, hogy egy amerikai fejében valaha is megforduljon, hogy Észak-Koreába költözik, pedig volt már példa ilyesmire, nem is egyszer. A koreai háború 1950-es kitörése óta hat olyan amerikai katonáról tudni, aki önszántából átlépte a demilitarizált övezet határát és hűséget fogadott Észak-Koreának. Az egyik leghíresebb bevándorló James Joseph Dresnok, aki szintén az amerikai hadseregben szolgált. Ő 1962-ben fényes nappal keresztülrohant az Észak- és Dél-Korea közt lévő aknamezőn és megadta magát az észak-koreai katonáknak. A hadifogság után úgy döntött, nem tér haza, jelenleg is Észak-Koreában él harmadik feleségével és négy gyermekével. Gyakran feltűnik az ország propagandafilmjeiben, aljas, erőszakos amerikait játszva. Elmondása szerint nem bánta meg a döntését.

5. Az észak-koreai különleges erők

korea5

Ahogy azt sokan tudják, Észak-Koreáé a világ egyik legnépesebb hadserege, de az már kevésbé ismert tény, hogy övék a legnagyobb speciális alakulat, melynek körülbelül 180 ezer tagja van. Közülük mindannyian ismerik a leghalálosabb fogásokat és mindig bevetésre készek. Egyik leghírhedtebb akciójukra 1968-ban került sor, amikor 31-en közülük átlépték a dél-koreai határt, hogy merényletet kövessenek el az elnök ellen. Balszerencséjükre tűzifát gyűjtő gyerekek észrevették őket, akik értesítették a hatóságokat. A dél-koreai hadsereg lerohanta a behatolókat, akik közül 29-en meghaltak, egyikük fogásba esett, egy másik pedig visszamenekült Észak-Koreába.

6. Alagútfúrás Dél-Koreába

korea6

Mint kiderült, a demilitarizált övezet határán állomásozó észak-koreai katonai erők alagutakat ástak, melyek mélyen benyúltak Dél-Korea területére. Az amerikai és a dél-koreai hadsereg tagjai mindeddig négy ilyen alagutat találtak, de egyesek szerint még legalább húsz másik van. Egyetlen alagúton akár 30 ezer gyalogos katona kelhet át egyetlen óra alatt. Ez félelmetes szám, a történet azonban, amit az észak-koreaiak az alagutak felfedezése után kitaláltak, meglehetősen nevetségessé teszi az egész ügyet. Először is azt állították, nem szerettek volna behatolni Dél-Korea területére, bár a robbantások során használt dinamitoknak fúrt lyukak nyílegyenesen dél felé mutatnak. Emellett arra hivatkoztak, hogy szénbányászati céllal hozták létre az alagutakat, bár a környéken közismerten nincs szénlelőhely a föld alatt. Hogy történetüket hihetőbbé tegyék, az észak-koreaiak feketére festették az alagutak falait.

7. Kim Dzsongnam, avagy Kövér Medve

korea7

Ő Kim Dzsongil legidősebb fia, bár a korábbi diktátor eleinte eltitkolta édesapja, Kim Ir Szen elől a létezését, mégis őt tekintette örökösének, egészen egy 2001-es incidensig. Ekkor hamis dominikai útlevele miatt a tokiói Narita Repülőtéren elfogták. Útlevelében a kínai Pang Xiong név szerepelt, ami magyarul „Kövér Medvét” jelent. Amikor kérdőre vonták, azt mondta, Disneylandbe szeretett volna eljutni. Az eset után visszatoloncolták Kínába. Az incidens mind Kínának, mind Észak-Koreának rendkívül kínos volt, amiért Kim Dzsongnam ki is esett apja kegyeiből.

8. Kim Dzsongun és a kötözős pornó

korea8

Észak-Korea új vezére, Kim Dzsongun ugyan hallatott már magáról fenyegetőzéseivel, mégis keveset tudni róla. Minden, amit személyiségéről tudni lehet, azokon a beszámolókon alapul, amiket a svájci taníttatása alatt vele egy osztályba járó tanulók elmondtak róla. A beszámolók szerint Kim Dzsongun nem tűnt ki tudásával társai közül és nem érdekelték különösebben a tudományok, de imádta a kosárlabdát és Michael Jordan volt a bálványa. Bizarr érdekesség vele kapcsolatban, hogy szobájában állítólag találtak egy kötözős erotikus magazint.

9. Merényletkísérlet

korea9

Ha igazak a dél-koreai hírszerzés értesülései, akkor Kim Dzsongun mégsem olyan rettenthetetlen és tántoríthatatlan, mint azt a különböző propagandaanyagok sugallják. A hírek szerint Észak-Korea új vezére sokakat felbőszített, amikor lefokozta Kim Jongcsol tábornokot, aki apját és mindaddig őt is hűségesen szolgálta. A tábornok állítólag részt vett a dél-koreai Cheonan hadihajó elsüllyesztésében és a Jonpjong-sziget bombázásában is. Lefokozásának hírére tűzpárbaj alakult ki Phenjanban a felkelők és a rendőrök között. A felkelők állítólag egy Kim Dzsongun ellen merényletre készültek. Ennek hírére az észak-koreai vezér azonnal visszahelyezte posztjára Kim Jongcsolt.

10. A mindennapok Észak-Koreában

korea10

Hogyan élnek az észak-koreai átlagemberek? Nehezen. A közel 23 milliós országban gyakori az éhhalál, ami nem meglepő, hiszen egy átlagos kétkezi munkás bére átszámítva havi 400 és 700 Ft között mozog. Aki élelmes és munkája mellett piacokra is kijár árulni ezt-azt, az fizetését még kb. 2000 Ft-tal megfejelheti. Emellett olyan dolgokért ítélnek börtönre vagy munkatáborra embereket, mint dél-koreai televíziócsatornák nézése vagy ha olyan újság papírjából sodornak cigarettát, melyben a jelenlegi vagy valamelyik korábbi diktátor képe szerepel. A nyomorúság elviselésében valószínűleg segíti az észak-koreaiakat, hogy a marihuána legális az országban.

Forrás: ListVerse.com