Skip to main content

Tanulj meg új dolgokat akár 20 óra alatt!

Felejtsd el a hosszú szenvedést, tanulj meg, sajátíts el új képességeket akár 20 óra alatt!

Mennyi időre van szükség egy új képesség elsajátításához? Nem olyan sokra, mint azt sokan gondoljuk.

Valószínűleg sok ember hallott már a híres gondolkodó, Malcolm Gladwell „10 ezer órás szabályáról”. Eszerint, ha valamely képességedet tökélyre szeretnéd fejleszteni, 10 ezer órán keresztül kell teljes odafigyeléssel, minden egyébtől elvonatkoztatva gyakorolnod azt. Ha tehát az a célod, hogy lemosd Tiger Woodsot a golfpályáról, ennyit kell minden erődet beleadva gyakorolnod hozzá.

Gladwell elmélete azonban csak az olyan speciális területeken állja meg a helyét, mint például a sport, ahol előre meghatározott, szigorú szabályok szerint zajlanak az eredmények. A magánéletben, az üzleti világban és az egyéb mindennapos tevékenységekben azonban kevésbé tud érvényesülni a 10 ezer órás szabály, mivel embere válogatja, hogy ki milyen „szabályok szerint játszik”, így hiába a hosszas tanulás és a vele járó áldozatok.

Egy új elképzelés szerint négy egyszerű lépés betartásával akár 20 óra alatt is megtanulhatod azt a bizonyos képességet, melyet szeretnél elsajátítani. Ez azt jelenti, hogy elegendő egy hónapon keresztül naponta mindössze 45 percet gyakorlásra és tanulásra szánnod. Lássuk, mik is ezek a lépések pontosan!

1. Döntsd el, mit akarsz és légy konkrét

Sok embernek meglehetősen zavaros és pontatlan elképzelése van arról, hogy mit is szeretne elérni. Először is határozd meg azt a szintet, melyet a 20 óra alatt szeretnél elérni, ez megkönnyíti a koncentrálást és könnyebben fel is tudod mérni menet közben, hogy milyen ütemben fejlődsz. „Szeretnék megtanulni olaszul.” Az ilyen és ehhez hasonló célok nem elég pontosak, nem elég konkrétak, érdemes inkább így fogalmazni: „Szeretnék megtanulni olaszul szobát foglalni és ételt rendelni, mire eljön a nyaralás ideje.” Minél specifikusabb és konkrétabb a célod, annál nagyobb az esély a sikerre.

2. Bontsd le elemeire

Ami elsőre egy bizonyos képességnek tűnik, gyakran több apró képességből épül fel. A maximális hatékonyság érdekében érdemes apró elemeire bontanod az adott képességet és ezek közül a legfontosabbal kezdeni a gyakorlást. Vegyük például a zenét: a zongorán és a gitáron több száz akkord van, de a legtöbb dal ugyanabból a 3-6 gyakori akkordból áll, ezért érdemes először is ezeket megtanulni.

3. Koncentrálj

Telefonok, számítógépek, televíziók, internet. Csupa olyan dolog között töltöd a mindennapjaidat, melyek észrevétlenül elvonhatják a figyelmedet. Használd az akaraterődet és zárd ki ezeket a zavaró tényezőket, így sokkal valószínűbb a gyakorlásra szánt időt valóban hasznosan töltöd majd. Tegyél tudatos lépéseket a siker irányába, kapcsold ki a telefonod, a számítógéped és egyedül arra figyelj, amit éppen gyakorolsz.

4. Magad javítsd ki a hibáidat

Az első lépések mindig a legnehezebbek, de egy kis utánanézéssel hamar kijavíthatod a kezdeti hibákat. Ahogy a folyamatos gyakorlástól egyre jobb leszel, még több apró hibát fedezhetsz fel, melyeket szintén kijavíthatsz. Keress 3-5 hasznos forrást azzal a képességgel kapcsolatban, amit éppen gyakorolsz, ezekből folyamatosan új ötleteket meríthetsz és technikákat leshetsz el. Figyelj azonban rá, hogy a források keresgélése és böngészése ne vegyen el túl sok időt, épp csak annyi időt tölts el velük, mely elegendő ahhoz, hogy magabiztosan belevethesd magad a gyakorlásba.

Legalább 20 órát tölts gyakorlással!

Az új képességek elsajátításakor az érzelmek és a kétségek jelentik a legnagyobb akadályt. Azzal, hogy kitűzöd magad elé a 20 órás célt, egyúttal elkötelezettebbé válsz és könnyebben áthidalod a kezdeti frusztrációból és bizonytalanságból adódó nehézségeket. Azzal, hogy előre elkötelezed magad a cél iránt, növeled annak a valószínűségét, hogy a tanulás során kitartó és eredményes leszel.

A fenti lépések betartásával a legtöbbet hozhatod ki a ráfordított időből. Döntsd el, mit szeretnél megtanulni, nézz utána, hárítsd el az akadályokat, jelölj ki gyakorlóidőt és vágj bele!

Figyeld meg, ha rendszeresen gyakorolsz, lesz egy pillanat, amikor talán észre sem veszed és már tudni is fogod, amit akartál.

Forrás: under30ceo.com/4-strategies-for-learning-anything-in-20-hours-or-less/