Skip to main content

Tanulj eredményesen az alábbi tanulási módszerekkel

Tanulási érdekesség: A hibák gyorsabbá és eredményesebbé tehetik a tanulást

Akár iskolába jár valaki, akár munka mellett tanul, fontos, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban meg tudja tanulni, amit kell, hiszen ma már a legtöbb esetben nincs idő arra, hogy valaki napokig görnyedjen a könyvek fölött. A következőkben olyan tanulási technikákat mutatunk be, melyekkel nemcsak gyorsan és eredményesen lehet tanulni, de arról is szó lesz, miként őrizhetjük meg a lehető legtovább a megszerzett tudást.

Tanulj eredményesen az alábbi tanulási módszerekkel

Folyamatosan tanulj és gyakorolj

Az egyik legbiztosabb módja a hatékony tanulóvá válásnak, ha újra és újra visszatérsz a tanuláshoz vagy nekiállsz gyakorolni, amikor időd engedi. Egy 2004-es kutatás kimutatta, hogy új információ tanulása, új képesség gyakorlása során agyunk szürkeállománya növekszik, de ha abbahagyjuk a tanulást, csökkenni kezd.

Ha tehát nyelvet tanulsz, fontos, hogy folyamatosan gyakorolj, ha nem akarod, hogy az addigi munkád kárba vesszen. Az agy az alapvető, létfenntartáshoz szükséges tudást megőrzi, de a többitől idővel megszabadul megerősítés hiányában. Ha azt szeretnéd, hogy a tanultak hatékonyan rögzüljenek fejedben, időről-időre ismételd át vagy gyakorold.

Ne csak egyféleképpen tanulj

Ahelyett, hogy egyszerűen csak olvasgatnád a tananyagot, találj módot arra, hogy verbálisan, vizuálisan és auditív módon is megerősítsd az információt. Hallgathatsz például az adott tananyaggal kapcsolatos előadásokat az interneten, elmondhatod a tanultakat egy barátodnak, stb. Azzal, hogy az adott dolgot több módon is megtanulod, jobban, hatékonyabban rögzíted agyadban. Az agy minél több területére eljut az adott tudás, annál több interkonnekció keletkezik vele kapcsolatban a különböző területek között. Ez azt jelenti, hogy sokkal könnyebb lesz visszaidézni a tanultakat, hiszen eszünkbe juthat valamilyen látott, hallott vagy kimondott dolog vele kapcsolatban. Ezzel a módszerrel valóban megtanulod az információt, nem csak bemagolod és megjegyzed.

Tanulj eredményesen az alábbi tanulási módszerekkel

Tanítsd meg másnak is, amit megtanultál

Bizonyára Te is kaptál már olyan feladatot az iskolában, hogy össze kellett állítanod valamilyen témában egy anyagot, majd előadást kellett tartanod belőle az osztály előtt. Bár nem mindenki szeret közönség előtt beszélni, a tanárok előszeretettel adnak ilyen feladatokat, mert tudják, hogy ez egy hatékony tanulási módszer. Könnyebben megjegyzed az újonnan tanult információkat, ha rögtön megosztod másokkal is.

A legfontosabb alapelve ennek a módszernek az, hogy az előadás összeállításakor lefordítod a tananyagot a saját szavaidra, majd pedig hangosan elmondod, ami tovább segíti a tanulást. Ha már nem jársz iskolába és nincs ilyesmire lehetőséged, indíthatsz blogot, amire leírhatod a tanultakat vagy baráti körben elmondhatod, hogy mit tanultál.

Építs a már meglévő tudásodra

Egy másik rendkívül hasznos és eredményes tanulási technika, ha a tanulás során felhasználod a témával kapcsolatos korábbi ismereteidet és azokra alapozol. Ezzel jelentősen megkönnyíted a saját dolgodat, hiszen a korábban már megszerzett tudás segítségével könnyebben rögzülnek az új ismeretek és a későbbiekben könnyebben fel fogod tudni idézni őket. Ha például a Rómeó és Júliáról tanulsz, érdemes a Shakespeare-rel kapcsolatos tudásodra alapozni, akár még a korról kapcsolatos ismereteidet és érdemes figyelembe venni, amelyben az író élt és alkotott.

Tanulj eredményesen az alábbi tanulási módszerekkel

A gyakorlatban is próbáld ki új tudásod

A legtöbbünk számára a tanulás alapvetően azt jelenti, hogy könyvek fölött ülünk vagy az internetet böngésszük és újra meg újra elolvassuk az adott anyagot, mire sikerül megtanulni. Hasznos tanulási módszer, ha megszerzett tudásunkat a gyakorlatban is alkalmazzuk, ezzel hamarabb és eredményesebben rögzítve azt. Ennek alkalmazhatósága persze a tananyagtól is függ. Ha például egy különleges, valamilyen sportághoz tartozó mozdulatot tanulsz meg, könnyen rögzítheted, természetessé teheted magad számára, ha naponta alkalmazod és gyakorlod. Ugyanígy nyelvtanulás esetén érdemes naponta gyakorolni az adott nyelvet és ha lehetőség van rá, olyanokkal társalogni, akik magas szinten beszélik azt.

Ha valamit elfelejtesz, nézz utána, ne erőlködj

Ahogy semmi más a világon, a tanulás sem egy tökéletes folyamat, ezért előfordulhat, hogy elfelejtünk egyes részleteket, dolgokat a tanultakkal kapcsolatban. Ha elfelejtesz valamit, jobb ha utánanézel, újra elolvasod az anyag azon részét, ami azt a bizonyos információt tartalmazza. Egyes kísérletek szerint ezzel a módszerrel sokkal valószínűbb, hogy megjegyzed a hiányzó részletet, mintha addig erőltetnéd az agyadat, amíg végül rájössz.

Tölts ki teszteket

Gyakori tévhit, hogy akkor tanulunk meg a legjobban valamit, ha újra és újra elolvassuk, hivatalos kísérletes során azonban kiderült, hogy jobban fogsz emlékezni az adott anyagra, ha elolvasása után azzal kapcsolatos teszteket, kvízeket töltesz ki. A kutatási eredmények szerint az ilyen módszerrel tanuló diákok sokkal jobb eredményeket produkáltak az adott tantárgyban, mint a hagyományosan, csak olvasva tanuló társaik. Az sem baj, ha a tananyag egyes részletei, bizonyos elemei nem szerepelnek a kvízben, a többi információval együtt azok is rögzülnek az emlékezetben.