Skip to main content

Személyiségfejlesztés – Tanuld meg megállni a helyed

„A személyiség a nagy pillanatokban nyilvánul meg, de a kicsikben születik.”

– Phillip Brooks

„Ha nem tiszta számodra egy ember személyisége, nézd meg a barátait.”

– japán közmondás

Személyiségfejlesztés - Tanuld meg megállni a helyed

Gondolj egy olyan esetre, amikor egy nehéz döntést kellett meghoznod, amikor választanod kellett a „könnyű” és a „jó” megoldás között. A könnyű utat választottad, hogy elkerüld a konfliktusokat, még akkor is, ha ez a nézeteid és hited ellen való volt? Vagy kiálltál magadért és a jó döntést választottad?

Amikor ilyen döntés előtt állunk, a választási lehetőségek gyakran teljesen egyértelműek és tiszták, mivel a „szívünk” elárulja, mi helyes és mi nem. Miért adjuk fel mégis néha, és miért választjuk a rosszabb megoldást? Megtanulhatunk kiállni az igazunkért, és megvédeni a véleményünket? Vagy néhányan közülünk egyszerűen csak jobban ki tudnak állni magukért, míg mások személyisége nem elég erős ehhez?

Ebben a cikkben a személyiséget fogjuk megvizsgálni. Megmutatjuk, hogyan tudod fejleszteni és megvédeni személyiségedet azáltal, hogy kiállsz magadért.

Mi az a személyiség?

A „személyiség” egy egységes név minden emberi tulajdonságra, ami megvan bennünk vagy éppen nincs, minden ember személyisége más. Ha pozitív értelemben mondjuk, hogy valaki erős személyiséggel bír, akkor ezek között a tulajdonságok között bizonyára ott szerepelnek olyanok, mint például bátorság, őszinteség, hűségesség vagy becsületesség. A személyiségünk segít eldönteni, hogy mit tartunk helyesnek és mit nem.

Egy menedzser személyisége például akkor mutatkozik meg, amikor megvédi a csapata munkáját az igazgatóság előtt. Tudja, hogy a csapata jó munkát végez, és kiáll mellettük, nem lép vissza, hiába kap kemény kritikákat és nehezedik rá egyre nagyobb nyomás. Egy vezérigazgató személyisége is megmutatkozhat, amikor visszautasít egy jövedelmezőnek ígérkező ajánlatot, mert elfogadhatatlannak tartja, ahogy az adott cég a dolgozóival bánik.

Személyiségfejlesztés

A személyiségünket adó tulajdonságaink nincsenek meg a születésünk óta. A személyiség folyamatosan fejlődik és alakul az élet során, a különböző tapasztalatoknak köszönhetően, és mi is képesek vagyunk erősebbé tenni, ha szeretnénk.

Íme néhány módszer, amivel fejlesztheted személyiségedet:

  • Határozd meg belső értékeidet – Mely morális értékeket tartod a legfontosabbnak? Talán már most is van némi fogalmad róla, hogy melyek ezek. Gondolj egy olyan helyzetre, amikor valaki nagyon feldühített. Jó esély van rá, hogy azért lettél olyan mérges rá, mert valamelyik belső értéked ellen cselekedett. Hazudtak neked? Kihasználtak téged vagy valaki mást? Vagy lustaságból veszélyeztették valamelyik ügyfél anyagi vagy egyéb biztonságát? Gondold végig a hasonló élményeidet, és készíts listát azokról a belső értékekről, melyekről úgy érzed, hogy fontosak a számodra.
  • Találj rá módot, hogy minden nap használd ezeket az értékeket – Például, ha számodra az egyik legfontosabb belső érték az őszinteség, akkor figyelj rá, hogy mindig légy őszinte a kollégáiddal, még akkor is, ha az adott helyzetben ez nem tűnik fontosnak.
  • Emlékezz olyan helyzetekre, amikor nem álltál ki magadért – Mit tehettél volna másképp? Ne hibáztasd magad, ne érezz bűntudatot, azért, amit akkor tettél, mindannyian követünk el hibákat. Megvan benned az erő és a képesség, hogy legközelebb már jól cselekedj. Emlékezz a múlt hibáira, és tanulj belőlük, hogy legközelebb már ne kövesd el őket.
  • Nézd meg jobban barátaidat és munkatársaidat – Olyan emberekkel töltöd az idődet, akikre felnézel? Olyan a személyiségük, amilyenné a magadét is szeretnéd tenni? Ha nem, itt az ideje, hogy más barátokkal és munkatársakkal tölts több időt. Minél több időt töltesz olyanokkal, akikre felnézel, annál jobban megfigyelheted őket és annál többet tanulhatsz tőlük.
  • Cselekedj hited szerint – A személyiség a tetteink során mutatkozik meg, ezért használj ki minden alkalmat, hogy hited, meggyőződésed szerint cselekedhess. Még a jelentéktelennek tűnő helyzetekben meghozott apró döntéseknek is nagy jelentősége lehet.
  • Találj olyan tevékenységeket, amikkel fejlesztheted a személyiségedet – Végezz önkéntes munkát, olvasd el olyan emberek életrajzi könyveit, akiket tisztelsz és akikre felnézel, és fejleszd érzelmi intelligenciádat.

Védd meg a személyiséged

Vannak helyzetek, amikor szívünk azt diktálja, hogy álljunk ki azért, amit helyesnek tartunk, de hogyan, és mikor tehetjük meg ezt?

Mindannyian különbözőek vagyunk, és könnyen kerülhetünk bonyolult helyzetbe. Ha úgy döntesz, kiállsz magadért valamilyen ügy kapcsán, tartsd észben a következőket:

  • Tudd, mikor nem lehet kedvesnek lenni – Sokunknak azért csúszik ki a kezéből az irányítás konfliktushelyzetben, mert végig udvariasak akarunk maradni, és nem akarunk „odacsapni”. Nagy különbség van azonban a kedvesség és aközött, hogy nem mondjuk ki a véleményünket, mert félünk vagy bizonytalanok vagyunk. Az ilyen helyzetekben hallgass az ösztöneidre. Néha az a legjobb, ha kiállunk másokért vagy magunkért, és közben nem figyelünk arra, hogy kedvesek maradjunk.
  • Ismerd a tényeket – Ha nézeteidet, véleményedet tényekkel alátámasztva, logikusan végig tudod vezetni, sokkal magabiztosabb lehetsz az ilyen helyzetekben. Bizonyosodj meg róla, hogy minden információd megvan, ami kell. Abban is biztosnak kell lenned, hogy érted az információt, ami a birtokodban van, és ha úgy érzed, hogy vitapartnered visszatart valamilyen információt vagy nem magyarázza el érthetően a dolgokat, tegyél fel kérdéseket, amíg teljesen tisztán nem látod a helyzetet.
  • Dolgozz együtt az emberekkel, ne ellenük – Ha a nézeteidről, véleményedről beszélsz, légy öntudatos. Ez azt jelenti, hogy miközben megosztod üzenetedet, figyelj oda mások jogaira, igényeire, szükségleteire. Légy udvarias, és ne hagyd, hogy érzelmeid meggátolják vagy megváltoztassák mondanivalódat. Tiszteld az embereket, és kommunikálj annyira érzelemmentesen, amennyire csak tudsz.
  • Ne erőltesd rá a véleményedet másokra – Elképzelhető például, hogy a véleményed szerint helytelen dolog húst enni, de azzal, hogy nyíltan kritizálsz másokat, akik a jelenlétedben húst esznek, rájuk erőlteted a nézeteidet.

Tipp:
Emlékezz rá, hogy nagy különbség van aközött, hogy kiállsz valamiért, amit helyesnek tartasz, és aközött, hogy makacsul, arrogánsan viselkedsz, és megtagadod az együttműködést.

Mikor adjuk fel?

Lesznek olyan helyzetek, amikor el kell ismerned, hogy alulmaradtál, vissza kell lépned, és ha lehetséges, megpróbálnod kihozni a legjobbat a helyzetből. Azzal, hogy kiállsz magadért, lehetőséged van kimutatni személyiségedet, és elmondani gondolataidat, aggályaidat. A feletteseid és a kollégáid tisztelni fognak ezért.

Ha azonban rendszeresen kell olyan dolgokat tenned munkád során, amik a személyiséged és belső értékeid ellen valók, jobb lesz, ha inkább másik állás után nézel. Ha új munkát keresel, próbálj meg olyan vállalatot találni, mely a tiedéhez hasonló értékeket képvisel. Elméleti síkon ezt megteheted, ha elolvasod a különböző bemutatkozó szövegeiket, de a legjobb, ha az alkalmazottakkal beszélgetsz el róla, mit gondolnak a cég által képviselt értékekről.

Kulcspontok

Ahhoz, hogy fejleszthesd személyiségedet, találd meg a számodra legfontosabb belső értékeket. Ezután keress módot rá, hogy gyakorolhasd ezeket az értékeket minden nap, akár jelentéktelennek tűnő helyzetekben. Nézd meg alaposabban a barátaidat és munkatársaidat, akik körülvesznek. Olyan emberekkel vedd magad körbe, akiket tisztelsz, és jelenlétükkel arra sarkallnak, hogy fejleszd személyiségedet.

Ha olyan helyzetben vagy, hogy ki kell állnod magadért, tisztán és érthetően fejezd ki nézeteidet, és közben ne félj attól, hogy nem vagy kedves. Ezzel együtt tartsd tiszteletben mások nézeteit és szükségleteit, és ismerd fel az olyan helyzeteket, amikor vissza kell lépned.