Skip to main content

Személyes branding introvertált személyiségeknek

A személyes vagy personal branding fogalmával bizonyára mindenki találkozott már. Rengeteg tanács kering az interneten, melyek segítségével személyes brandünket erősíthetjük, ezek közül azonban alig található olyan, mely kifejezetten a befelé forduló, introvertált személyiségű embereknek szólna.

Bár a két dolog nagyon eltérő, sokan mégis összetévesztik az introvertált személyiséget a félénkséggel.

Személyes branding introvertált személyiségeknek

Susan Cain, aki az introvertált személyiség valódi szakértőjének tekinthető, úgy különbözteti meg a két fogalmat, hogy amíg a félénk ember a negatív visszajelzésektől, megítéléstől tart, addig az introvertált egyszerűen csak kedveli a csendet és a kevésbé ingergazdag környezetet.

Ennek fényében tehát elképzelhető, hogy egy introvertált ember képes magabiztosan kiállni akár több száz ember elé, megtartani az előadását, majd válaszolni a kérdésekre, időnként azonban szeret egy kicsit különvonulni és végiggondolni magában a dolgokat. Ezzel szemben egy félénk ember valószínűleg már ki sem merne állni ekkora közönség elé.

Ha a soron következő konferencia előtt vagy után fontos emberek ebédre vagy vacsorára hívnak, az egy remek helyzet, hiszen azt jelenti, hogy személyesen is szeretnének megismerkedni veled, így pedig értékes üzleti kapcsolatokat építhetsz ki. Ilyenkor a legtöbb esetben érdemes igent mondani, de introvertált személyiségként ismerned kell a saját korlátaidat, tűrőképességedet. Ha túl sokat utaztál, zsúfolt napod volt vagy rosszul aludtál, jobb inkább udvariasan elutasítani az ajánlatot. Az introvertáltak olyanok, mint az autók, melyeknek időről időre olajcserére van szükségük, azaz bizonyos időközönként vagy bizonyos helyzetekben kissé félre kell vonulniuk, hogy feltöltődjenek, felfrissüljenek.

Logikusnak tűnik és igaz is, hogy a legjobb brandépítési lehetőségek továbbra is inkább az extrovertált személyiségeknek esnek kézre. Hozzájuk ugyanis közelebb áll, hogy vezetői pozíciókat töltsenek be szakmai szervezeteknél, hogy saját konferenciákat vagy csoportokat szervezzenek vagy, hogy folyamatosan közönség előtt beszéljenek és tartsák a kapcsolatot az emberekkel.

Ez nem azt jelenti, hogy introvertáltként esélyed sincs hatékony personal brandingre, de meg kell találnod az egyensúlyt, tudnod kell, mikor érdemes elfogadni egy ajánlatot és mikor nem. Ha ez sikerül, anélkül tarthatod sikeresen a kapcsolatot üzleti partnereiddel, hogy egy-egy rossz napon is kénytelen legyél mosolyt erőltetni az arcodra, ezzel együtt őszintétlenül kommunikálni.

Személyes branding introvertált személyiségeknek

közösségi oldalak

A közösségi oldalak egy olyan felületet adnak a kezünkbe, ahol az introvertált személyiségű emberek előnyben lehetnek az extrovertáltakkal szemben. Egy blog segítségével akár egymagadban gondolkodva is szavakba öntheted a gondolataidat, megosztva pedig megismertetheted azt másokkal, sőt, a megjegyzéseken keresztül akár érdekes párbeszédek is kialakulhatnak. Az extrovertált emberek ezzel szemben szívesebben cserélgetnek névjegykártyákat konferenciákon, koktélpartikon, ez azonban nem annyira hatékony, mint a bármikor elérhető tartalom, mely folyamatosan erősíti a brandedet.

taktika, stratégia és fókusz

Egy kis stratégiázással és erőbedobással folyamatosan alakíthatsz ki értékes kapcsolatokat, emberről emberre haladva. Egy nő például, aki egy óriásvállalatnál dolgozott, azt a célt tűzte ki magának, hogy minden héten legalább egy személyt egy másik irodából vagy másik részlegről meghív ebédelni. A meetingek előtt vagy után, esetleg más megbeszéléseknél elbeszélgetett velük és szóba hozta a saját projektjét, amíg végül beleegyeztek az ebédbe.

Néhány hónapon belül nagy és erős hálózatot épített ki maga körül, melyben minden fontos területről volt legalább egy szakember. Ha kiépítesz egy hasonlóan erős és hatékony kapcsolati rendszert, mellyel a legkomplikáltabb projekteket is gyorsan sikerre tudod vinni, hamar nélkülözhetetlenné válsz a munkahelyeden.

tudatos és tudattalan jelek

Az introvertált személyek tudatalatti jelzéseket is használhatnak saját személyes brand megerősítésére. Az ismert szociálpszichológus, Robert Cialdini szerint már az is sokat segíthet képességeid további elismer(tet)ésében, ha egyszerűem kiakasztod diplomáidat, okleveleidet az irodád falára. Cialdini ezt a hatékony módszert a gyakorlatban is tapasztalta, amikor egy arizonai kórház gyógyterapeutáinak azt tanácsolta, hogy tegyék a betegeik által jól látható helyre a diplomájukat. Ezután a betartott orvosi tanácsok aránya 32%-kal nőtt.

felkészülés, megfelelő időkezelés

Azzal is előnybe kerülhetsz, ha jól használod fel az egyedüllétre szánt időt. Amíg az extrovertált emberek szabadidejükben is hasonló személyiségű kollégáikkal, barátaikkal szórakoznak, addig te biztosíthatod a produktivitásod azzal, ha a csendes, gondolkodó idődben releváns olvasmányokat olvasol és kreatívan gondolkodsz munkáddal és karriereddel kapcsolatban. A Harvard Business School professzora, Fracesca Gino szerint az introvertált embereknek akkor születnek a legjobb ötleteik, ha egyedül gondolkodhatnak és nem a zajos brainstormingokon.

Az általános elképzelések szerint a personal branding összefügg a pörgős, nagyszájú showmanekkel, vannak azonban más, helyenként jobb módok arra, hogy jobb véleményt alakíts ki magadról és javíts a megítéléseden. Szánj rá időt, hogy végiggondold, milyennek szeretnél látszani, majd ennek megfelelően alkalmazd a fentebb kapott tanácsokat, hogy az a vezető lehess, aki lenni szeretnél.