Skip to main content

Story telling: Válj remek mesélővé Milton Erickson módszereivel

A „stroy telling” a történetmesélés a beszéddel egyidős, az emberek mindig is beszéltek arról, hogy mi történt, mi fog történni vagy arról, ami nem történt meg és nem is fog, mégis jó lenne, ha valósággá válna.

A történetmesélés a „párbeszéd hipnózis” alapja. Te is rendelkezel az ehhez szükséges alapeszközökkel, hiszen nincs olyan nap, hogy ne kellene elmesélni valamit valakinek. Ha többet szeretnél megtudni erről, szeretnéd elsajátítani a módszereket, a legjobb, ha Milton Erickson módszereit vizsgálod.

A következőkben mi is ezt fogjuk tenni.

Válj remek mesélővé Milton Erickson módszereivel

Dr. Milton Erickson talán a világ valaha volt legjobb és legelismertebb hipnoterapeutája volt és az egyik legismertebb „story teller”.

Mára már egy valóságos legendának számít és rengetegen próbálják meg alkalmazni a módszereit. Ezek közül a legerősebbnek a történetmesélésen keresztül történő hipnotizálást tartják, melynek segítségével Erickson gyógyító gondolatokat „csempészett” páciensei fejébe, megkerülve az elutasítást, a kételkedést és más negatív gondolatokat, melyek egy hagyományos terápiának útját állták volna.

A Milton Ericksonnal kapcsolatos egyik legismertebb történet egy öreg farmerhez kapcsolódik, akinek az arcán rákos daganat volt, ami miatt rengeteget szenvedett és aludni sem tudott rendesen. A farmer nem hitt a hipnőzisbab é nem is akarta, hogy hipnotizálják, ezért Erickson  látszólag egy ártatlan, céltalan beszélgetésbe kezdett vele a paradicsomokról. Tudta, hogy a férfit munkája miatt minden bizonnyal érdeklik a növények, ezért arról kezdett beszélni, hogyan nőnek, törekednek a nap felé a paradicsomok és mennyire szeretik az esőt.

Erickson annyit beszélt a paradicsomokról, hogy a farmer családtagjai is megelégelték, bementek a szobába és emlékeztették őt, hogy azért hívták, hogy segítsen a férfinek és ne történetekkel traktálja. Ekkor azonban látták, hogy beteg szerettüket annyira lenyűgözte a történet, olyan mély transzba esett tőle, hogy észre sem vette őket, amikor berontottak a szobába. Állapota ezután gyorsan javult, sokkal elviselhetőbbek lettek a fájdalmai és hosszú idő után először képes volt újra végigaludni az éjszakát.

Válj remek mesélővé Milton Erickson módszereivel

A módszer lényege, hogy Erickson paradicsomos történeteivel elültette a növekedés, fejlődés és remény gondolatait a farmer agyában. Ez az egy történet persze nem alkalmazható mindenre, az túl könnyű lenne, amikor az Ericksoni hipnózist, a „story telling”-et próbálod alkalmazni, mindenképpen figyelj oda a következő három dologra:

1. Történeted legyen érdekes a hallgató számára és valamilyen módon kapcsolódjon az életéhez.

2. Tükrözze vagy jól mutassa be a problémát. Milton Erickson történetében a paradicsomok a növekedésért és fejlődésért küzdöttek, míg a farmer azért, hogy jól érezze magát.

3. Ne keltse fel a gyanakvást az olyan hallgatóban, aki esetleg elutasító lehet a módszerrel kapcsolatban. Ébresszen érzelmeket a hallgatóban, ezáltal könnyebbé válik üzeneted célba juttatása.

Forrás: Conversional-Hypnosis.com