Skip to main content

Pszichológiai érdekesség: Testünk domináns oldala befolyásolja döntéseinket

nlp coaching - coaching trend

Több erre vonatkozó kísérlet is egyértelműen bebizonyította, hogy döntéseinket befolyásolja az, hogy döntésünk tárgya testünk domináns vagy nem domináns oldalához esik-e közelebb.

Pszichológiai érdekesség: Testünk domináns oldala befolyásolja döntéseinket

Azt már korábban is megfigyelték a kutatók, hogy az emberek előszeretettel azonosítják a domináns oldalt a jó, a nem dominánsat pedig a rossz dolgokkal és fogalmakkal. Erre jó példa a szülő, aki rászól a gyermekére, hogy a „szép kezét” használja.

Daniel Casasanto pszichológus arra szeretett volna rájönni, hogy mindez vajon a döntéseinkben is megjelenik-e. Több kísérletet is tervezett, melyek során különválasztotta a jobb- és balkezes résztvevőket.

Kutatásai során rájött, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel választják azt a tárgyat, mely a domináns kezükhöz közelebb esik, sőt, mikor vezető beosztású emberekkel kísérletezett és két, szinte teljesen azonos önéletrajzot tett eléjük, legtöbbször azt választották, mely a domináns oldalukon helyezkedett el.

Casasanto az amerikai elnökválasztáson is megfigyelte, hogy Kerry, Bush, Obama és McCain a legtöbb esetben a domináns kezükkel gesztikuláltak, ha jó dolgokról beszéltek és a nem dominánssal, amikor valami rosszról. A pszichológus egy repülőút után is végzett egy felmérést, a balkezes utasok bevonásával. Mint kiderült, közülük sokkal jobban megkedvelték a stewardesst azok, akiknek rendszeresen a balján sétált el.

Gyermekeken is végzett megfigyelést, nekik rajzolt állatfigurákról kellett eldönteniük, hogy melyik az aranyosabb, a felnőttekhez hasonlóan a jobbkezesek itt is a jobb oldali, a balkezesek a bal oldali rajzot választották túlnyomó többségben.

Casasanto mindennek a rendkívül egyszerű okára is fényt derített egy másik kísérlettel, amikor rávette az embereket, hogy használják gyengébb kezüket. A résztvevőknek dominókat kellett rendezgetniük, de domináns kezükre egy nagy, ormótlan kesztyű volt húzva, így kénytelenek voltak a másikat használni. Ezt követően szokás szerint választaniuk kellett két hasonló dolog közül. Ezúttal a legtöbben azt választották, mely a nem domináns kezükhöz esett közelebb. Ez azt jelenti, hogy alapesetben azért preferáljuk a domináns oldalunk felől eső dolgokat, mert azt az oldalunkat használjuk gyakrabban. Ha rákényszerülünk, hogy a másik oldalunkat, másik kezünket használjuk, ez a jelenség is áttoldóik a nem domináns oldalra.

„Úgy sétálgatunk a világban aszimmetrikus testünkkel, hogy sejtelmünk sincs róla, milyen mértékben befolyásolja az a döntéseinket”

– összegezte eredményeit Casasanto.

Forrás: ScientificAmerican.com