Skip to main content

Pszichológiai érdekesség: Nem figyelünk oda a megszámlálhatatlan, mérhetetlen dolgokra. Légy konkrét, ha eredményt akarsz!

Ha valaki létrehoz egy üzleti tervet, a legtöbb esetben csak számadatok, pénzügyi tervek és más számszerű adatok és tervezetek kerülnek ki a kezei közül és a munkahangulatról, a munkatársakhoz és az ügyfelekhez való viszonyulásról, a velük való kapcsolatról egyáltalán nem vagy csak alig esik szó.

numbers-man-analytics-big-data-scientistEnnek az oka, hogy pszichológiai felépítésünknél fogva biztonságosabbnak érezzük olyan dolgokra építeni, ami konkrét, kézzelfogható, megszámolható vagy valamilyen módon mérhető.

Hiába lenne fontos eleme a sikernek egy megszámlálhatatlan, mérhetetlen dolog, az többnyire fele annyi figyelmet sem kap, mint bármi ami KONKRÉT.

A tanulás során például nagy figyelmet szentelünk a jegyeinknek vagy kreditpontjainknak. A jó jegyek elérését gyakran jelentősen megkönnyíti, ha jó viszonyban vagyunk az adott tanárral, mivel azonban lehetetlen számokkal kifejezni, hogy mennyire vagyunk jó kapcsolatban tanárunkkal, többnyire nem is szentelünk kellően nagy figyelmet ennek.

Ugyanez bármelyik vállalatra, munkahelyre igaz. Az eredményesség szempontjából rendkívül fontos, hogy milyen a hangulat az irodában, mennyire bíznak egymásban az ott dolgozók, stb., sok helyen azonban még mindig nincsenek tisztában a csapatépítő tréningek előnyeivel és csak az olyan kézzelfogható dolgokkal foglalkoznak, mint például a pénzügyi kimutatások.