Skip to main content

Pszichológiai érdekesség: Miért nézzük meg ugyanazt a filmet újra és újra?

Pszichológiai érdekesség: Miért nézzük meg ugyanazt a filmet újra és újra?

Mint kiderült, nem pusztán az élvezet miatt nézzük meg időről időre ugyanazt a filmet vagy olvassuk el ugyanazt a könyvet, hanem egyfajta eszközként használjuk őket személyes növekedésünk, fejlődésünk lemérésére.

Pszichológiai érdekesség: Miért nézzük meg ugyanazt a filmet újra és újra?

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy mindenáron megpróbált beszerezni egy könyvet vagy egy filmet, amit életének egy korábbi szakaszában látott. A Washingtonban működő Amerikai Egyetem és az Arizonai Egyetem kutatói rájöttek, hogy ilyen esetben nem pusztán a nosztalgia a cél, tudat alatt más is áll a háttérben.

Cristel Antoina Russell és Sidney J. Levy marketingprofesszorok 23 olyan embernek tettek fel kérdéseket, akik nemrégiben néztek meg újra egy filmet, olvastak el egy könyvet vagy látogattak meg egy nyaralóhelyet, mely korábban nagy hatást tett rájuk. A kérdések jól megtervezettek voltak és megkövetelték, hogy az interjúalanyok bő mondatokban válaszolják meg őket.

A válaszok egyik fele alátámasztotta az egyértelmű feltételezést, azaz, hogy az élvezeti faktor, az önjutalmazás (izgalom, nevetés, ellazulás, stb.) is nagy szerepet játszik az ismétlésben, de emellett fény derült még egy nagyon érdekes dologra.

Az emberek egy film vagy egy könyv újbóli megnézése, elolvasása közben magukba merülve értékelni tudták, milyen mértékben és irányban változott az életük a legutóbbi alkalom óta. Egy nő például újra és újra megnézte a Kevin Costner főszereplésével készült Üzenet a palackban című filmet, mivel az vőlegényével való szakítására emlékeztette és a film egyes jeleneteire adott reakcióin keresztül „mérni” tudta, hogy mennyire sikerült túllépnie az eseten.

„Nagyon meglepődtem ezeken az eredményeken”

– kezdte Russell.

„Azt hittem, az emberek puszta nosztalgiából nézik újra a filmeket, hogy egy kis időre visszaidézhessék a múltat. Ehhez képest kiderült, hogy nagyon is sok köze van mindennek a jelenhez, sőt, a jövőhöz is.”

Pszichológiai érdekesség: Miért nézzük meg ugyanazt a filmet újra és újra?

Remekül illik ide a görög filozófus, Hérakleitosz mondása:

„Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba.”

, hiszen az évek alatt film, könyv jelentése megváltozik az adott személy számára, sőt, ő maga is kisebb-nagyobb változásokon megy keresztül az átélt tapasztalatoknak köszönhetően.

Forrás: ScientificAmerican.com