Skip to main content

Pszichológiai érdekesség: Botoxszal kezelhető a depresszió

A ráncfeltöltésre szolgáló botoxkezelések egyik mellékhatása, hogy az arc kevésbé lesz képes a különböző érzelmek kifejezésére. Emiatt az ilyen kezelésekre járó személyek gyakran vicc tárgyává válnak, de kiderült, hogy ennek a mellékhatásnak van egy olyan oldala is, mely nagyon hasznos lehet azok számára, akik komoly depresszióval küzdenek.

A Bázeli Egyetem tudósai olyan depressziós embereket figyeltek meg, akiknek állapotán a különböző kezelések és antidepresszánsok sem segítettek. Két csoportra osztották őket, az egyik csoportnak botulinum toxint, azaz botoxot fecskendeztek a bőre alá a szemek közötti és a szemöldök fölötti részeken, míg a kontrollcsoport csak placebót kapott. Mindkét csoport tagjai egy dózist kaptak, ami öt injekcióból állt.

A valódi botoxot kapó alanyok depresszív tünetei 47%-kal csökkentek hat hét után és ez a javulás a tizenhat hetes megfigyelési időszak végéig kitartott és megfigyelhető maradt.

A placebóval kezelt csoport tagjai mindössze 9%-os javulást mutattak.

stress3

A kísérlet kitalálója, M. Alex Wollmer pszichiáter szerint ennek az az oka, hogy a botox megszakítja a visszajelzések küldését és fogadását az agy és az arcizmok között, ami ebben az esetben azért segít, mert utóbbiaknak nagy szerepük lehet egyes negatív érzelmek kialakulásában és fenntartásában.

Korábbi kísérletek során felmerült, hogy a botox megnehezítheti az azzal kezelt személy számára mások érzelmeinek felismerését. A mostani eredmények is azt támasztják alá, hogy az arcizmoknak nem csupán az érzelmek kifelé történő kommunikációja a feladata, de azok felismerésében és megélésében, tapasztalásában is nagy szerepet játszanak.

Forrás: ScientificAmerican.com