Skip to main content

Pszichológiai érdekesség: A környezetbarát termékek önzőbbé tesznek

Pszichológiai érdekesség: A környezetbarát termékek önzőbbé tesznek

Pszichológiai kutatások szerint hiába van jó hatással a környezetre  az úgynevezett „zöld termékek” vásárlása, az emberi természetre káros lehet és hatásukra feljogosítva érezhetjük magunkat az önző, helytelen viselkedésre.

Pszichológiai érdekesség: A környezetbarát termékek önzőbbé tesznek

A Torontói egyetem kutatói arra kértek néhány hallgatót, hogy vásároljanak néhány terméket az interneten. Az egyik csoport csak környezetbarát árukat forgalmazó boltokból rendelhetett, míg a többiek egy hagyományos boltból vásároltak.

Ezután a tanulóknak „diktátor játékot” kellett játszaniuk. Ez a játék már klasszikusnak számít a pszichológiában. Lényege, hogy minden résztvevő kap egy bizonyos pénzösszeget, amit meg kell osztania egy számára ismeretlen emberrel. Teljes mértékben ő döntheti el, hogy az összeg mekkora részét adja oda az idegennek. Azok, akik „zöld termékeket” vettek, többnyire jóval kevesebb pénzt adtak a másik személynek, mint azok, akik egy hagyományos e-boltból rendeltek.

A kutatók szerint ezért a jelenségért az úgynevezett

„engedélyezési hatás”

lehet a felelős, azaz a környezettudatos vásárlók feljogosítva érzik magukat arra, hogy önzőbbek legyenek.

„Ha kivesszük a részünket egy jó cselekedetből, például óvjuk a környezetet, az egyfajta elégedettséget, sőt, önelégültséget vált ki belőlünk. Az önelégültség hatására tudat alatt úgy gondoljuk, a következő adódó lehetőségnél jogunk van önzőbben viselkedni, mint ahogyan egyébként tennénk”

– vélekedik Nina Mazar pszichológiai szakújságíró.

Ennek a cikknek természetesen nem az a célja, hogy lebeszéljelek a környezetbarát termékek vásárlásáról. Nagyszerű dolog, ha óvod a környezetet, de ne válj túlságosan önelégültté ennek hatására. Ha tudatosan odafigyelsz, talán sikerül elkerülnöd az „engedélyezési hatást” és nem érzed majd magad feljogosítva az önzésre.