Skip to main content

Pszichológiai érdekesség: A hamisítványok viselése árt a személyiségnek

Pszichológiai érdekesség: A hamisítványok viselése árt a személyiségnek

Pszichológiai kutatások szerint nem csak azért nem érdemes márkás termékek olcsó utánzatait megvenni, mert rosszabb minőségűek és kevésbé tartósak az eredetieknél, hanem mert személyiségünkre is rossz hatással lehetnek, hajlamosabbá tehetnek az őszintétlen viselkedésre és az önzőségre.

Mi köze egymáshoz az öltözködésnek és a személyiségnek?

A következőkből kiderül.

Pszichológiai érdekesség: A hamisítványok viselése árt a személyiségnek

Bizonyára mindenki találkozott már olyan árusokkal, akik Versace vagy Prada termékeket, Rolex órákat vagy Ray-Ban napszemüvegeket kínáltak jóval olcsóbban, mint amennyiért a hivatalos üzletekben kapni lehet őket. Ezek természetesen nem eredeti termékek, egyszerű hamisítványok, de némelyiken ránézésre semmilyen különbséget nem lehet észrevenni.

Éppen ezért veszünk hamisítványokat, ugyanazt a látszatot keltjük a körülöttünk lévőkben, mintha az ár többszöröséért megvettük volna a valódi terméket. A kérdés azonban, hogy énképünkre és önértékelésünkre is ugyanolyan pozitív hatással vannak-e a hamisítványok, mint a valódi luxustermékek.

Pszichológiai érdekesség: A hamisítványok viselése árt a személyiségnek

A legújabb kutatások szerint a másolatok nem váltják ki ugyanazt a pozitív érzést a viselőjükből, mint az eredeti darabok és ez a személyiségükre kedvezőtlen hatással lehet. Amerikai tudósok több különböző kísérletet is elvégeztek, hogy megbizonyosodjanak a hamisítványok személyiségre gyakorolt hatásáról.

Az első kísérletben a kutatók fiatal nők között osztottak szét márkás és drága Chloé napszemüvegeket. Bár mindegyik eredeti darab volt, a nők egy csoportjának azt mondták, hogy amit ők kaptak az csak olcsó másolat. Ezután különböző feladatokat adtak nekik, ahol lehetőségük volt csalni. Az egyik ilyen feladatban matematikai példákat kellett megoldaniuk meglehetősen rövid idő alatt. A megoldások ellenőrzését maguk a fiatal hölgyek végezték és minden helyes válasz után kaptak egy bizonyos pénzösszeget.

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a becsületességre kiélezett feladat során melyik csoportból hányan fognak csalni. Persze lehetne azt gondolni, hogy a pénzjutalom bármelyik csoport tagjait véletlenszerűen csalásra késztethette volna, de az eredmények nem ezt mutatták. A csalók 70%-a abból a csoportból került ki, melynek tagjai úgy tudták, hogy hamis napszemüveget kaptak.

Pszichológiai érdekesség: A hamisítványok viselése árt a személyiségnek

Ha ez nem lenne elég egyértelmű és meggyőző, volt egy másik hasonló kísérlet is, melyben négyzetek voltak kettesével egymás mellett egy lapon, különböző számú pöttyökkel. A nőknek azt kellett eldönteniük, melyik négyzetben van több pötty, a feladat érdekessége az volt, hogy a baloldali négyzet megjelöléséért fél, míg a jobboldaliért öt cent járt. Más szavakkal azt kellett eldönteniük, hogy a helyes választ jelölik-e meg vagy direkt a helytelenre böknek, azaz hazudnak a nagyobb profi érdekében. Ezen a teszten is jóval nagyobb arányban adták fel becsületességüket azok, akik hamisnak hitték ajándékba kapott napszemüvegüket.

Nem ez azonban az egyetlen negatív hatása az utánzatok viselésének, egy harmadik kísérletből az is kiderült, hogy negatívabban ítélnek másokat, akik hamisítványt hordanak. A résztvevőket arra kérték, fejtsék ki a véleményüket olyan hírességekről, akit mindannyian ismernek. A nők a hamisnak hitt Chloé szemüvegekkel ezen a teszten is rosszabbul teljesítettek és negatívabban, cinikusabban értékelték az adott embereket.

Mi a magyarázat erre a becsületességbeli és személyiségbeli változásra?

A tudósok szerint a hamis termékek amellett, hogy nem növelik az egót a kívánt mértékben, a tudatalattiban elültetnek egy olyan gondolatot, miszerint becsapjuk magunkat és a környezetünket a mutatós, de nem eredeti ruhadarabokkal, kiegészítőkkel, ezért tudatosan, tetteinkben is könnyebben rászánjuk magunkat a csalásra, az őszintétlen viselkedésre, ami egész személyiségünkre kihat.

Pszichológiai érdekesség: A hamisítványok viselése árt a személyiségnek

Meglehet, hogy a hamisítványokhoz olcsón hozzá lehet jutni, de morálisan mégis nagy árat fizethetünk értük.