Skip to main content

Öt mód, ahogyan modernizálhatod álláskeresésedet

Itt az ideje, hogy kicsit felturbózd az álláskeresési módszereidet. Legyél előrelátó és felejtsd el az elavult álláskeresési tanácsokat, így sokkal könnyebben találsz majd munkát.

Ha még mindig az egy évtizedes vagy még régebbi álláskeresési normák szerint próbálsz meg állást találni, akkor jó eséllyel saját magad alatt vágod a fát. Ha úgy gondolod, hogy túl fiatal vagy ahhoz, hogy beleess ebbe a csapdába, nagyot tévedsz. Nemcsak az idősebb korosztályra jellemző az elavult módszerekkel való álláskeresés, hiszen a fiatalok is gyakran szüleik vagy más tapasztalt emberek tanácsai alapján látnak neki a keresgélésnek, ráadásul sok internetes oldal is az ősrégi módszereket ajánlgatja.

A következő öt tanács betartásával könnyebben kaphatsz munkát 2014-ben

oneletrajz_tul_hosszu1. Hagyd ki célkitűzéseidet az önéletrajzodból. Talán te is gyakran hallod, hogy egy álláshirdetésre elküldött önéletrajznak a célkitűzéseiddel kell kezdődnie, de ez a tanács már régen elavult. A célkitűzés a saját céljaidról szól, márpedig a munkaadók többnyire nem az álmaidra kíváncsiak, hanem arra, hogy milyen képességeid vannak, és hogyan tudnád segíteni az adott céget. Ráadásul a legtöbben amúgy is valamilyen közhelyes, elcsépelt dolgot írnak a céljaik közé.

A célkitűzés helyét inkább egy rövid bemutatkozással töltsd ki. Felsorolásokban vagy néhány mondatban írd le, hogy mit érdemes rólad tudni, mint jelentkezőről. Ha ezt jól írod meg, az remek keretet ad a jelentkezésednek.

2. Ne sorold fel a húsz évvel ezelőtti munkáidat. Nem valószínű, hogy az olyan régi munkák túlzottan pozitívan befolyásolnák a jelentkezésedet a jelenben. Sőt, akár ijesztően meg is öregíthetnek a munkaadó szemében, így munkamódszereidet is elavultnak fogják vélni. Ha az elmúlt 15 évben nagyszerű karriert futottál be, akkor miért vesztegetnéd a helyet junioréveid részletezésével? Az önéletrajz egy önmarketing-eszköz, nem pedig egy részletes összefoglalás minden egyes apró munkádról.

3. Felejtsd el a „Kérés esetén bemutatom korábbi munkáltatóim ajánlását.” mondatot. A munkaadók számára természetes, hogy bemutatod a referenciáidat, ha szükség van rá, ezért nem kell ezt külön kiemelned az önéletrajzodban. Ez szintén egy a múlt évtizedből fennmaradt beidegződés. Persze senki nem fog elutasítani csak ezért, de fölöslegesen foglalja a helyet, ráadásul a célkitűzésekhez hasonlóan elcsépeltnek és ósdinak hangzik.

4. Ne légy túl rámenős. Korábban volt néhány ajánlott taktika az álláskeresésben, melyek ma már sokak szemében agresszív tolakodásnak tűnnek, ezért érdemes elfelejteni őket. Például::

  • A kísérőlevélbe beleírni, hogy egy héten belül telefonon is megkeresed a céget egy lehetséges interjúval kapcsolatban. Ne feledd, nem te döntöd el, hogy mikor kerül sor az állásinterjúra, már ha egyáltalán sor kerül rá. Azzal, hogy elküldted a jelentkezésedet, már jelezted érdeklődésedet az állás iránt, innentől kezdve a labda a cég térfelén pattog.
  • Csoki, süti vagy egyéb kis apróság küldése a cégvezetőnek a pozitívabb elbírálás reményében. Ez azt a látszatot keltheti, hogy nem vagy tisztában a munkakapcsolat fogalmával vagy akár azt is, hogy nem tartod magad elég jónak az állásra, hogy ilyen módszerekkel kell próbálkoznod. Mindemellett egyre bizonytalanabbak az emberek és kevesen fogadnak el ételt idegenektől, így könnyen lehet, hogy ajándékod a kukában landol majd.
  • Az önéletrajz ajánlott levélként való elküldése, hogy kitűnjön a tömegből. Korábban ez a tanács minden állásjelentkezési útmutatóban benne volt. Ma már azonban úgy tűnhet, hogy nem követed a szabályokat, ha így nyújtod be a jelentkezésedet, ráadásul az internet már kiváló lehetőséget biztosít az azonnali beküldésre.

5. Ne toporogj az ajtóban. Lehet, hogy gyakran hallod azt a tanácsot, hogy személyesen vidd el az önéletrajzodat azokhoz a cégekhez, ahol dolgozni szeretnél, ám ez a módszer is meglehetősen idejétmúlt. Manapság sokkal valószínűbb, hogy naivnak néznek miatta vagy idegesítőnek gondolják. Az álláskeresés nagyrészt online módszerekkel folyik és csak az állásinterjúk igényelnek személyes megjelenést.