Skip to main content

Öt mód, ahogyan a saját sikereid útjában állsz

nlp coach / Varga Zoltán

A bejövő e-mail fiókod üres, a teendők letudva, a jelentésed a főnököd kezében, úgy tűnik, te vagy a siker példaképe és karriered a lehető legjobb úton halad. Elképzelhető azonban, hogy így is elköveted azt a néhány hibát, melyekkel saját magadat akadályozod a további előrelépésben, a valódi komoly sikerekben.

Tanulj más hibáiból és igyekezz elkerülni azokat a könnyen elkövethető ballépéseket, melyekkel árthatsz szakmai pályafutásodnak.

nlp coach / Varga Zoltán

  1. Hiba: Ha csak a saját területeden belül mozogsz

Egy nagy cégnél könnyű elkényelmesedni és csak a saját osztályodon, saját részlegeden belül mozogni és kommunikálni. Nem meglepő, hogy itt érzed magad a legjobban, hiszen itt találod meg az első munkahelyi barátokat és elkezded egyre jobban otthon érezni magad.

Ha azonban olyan feladatot kapsz, melyhez más részlegek munkájára is szükség lesz, nehéz dolgod lesz, ha nem vagy csak alig ismered a többi területen dolgozó kollégáidat. Kevésbé gördülékenyen és gyorsan fog elkészülni a megrendelt szórólap, lassabban kapod meg a bekért ügyféllistát, stb., ami mind lassítja a munkádat és árt a karrierednek.

Emellett azért is érdemes ismerkedni és ismertté válni az egész vállalaton belül, mert így egy esetleges előléptetési lehetőségnél vagy egy projektvezető keresésekor nagyobb valószínűséggel merül fel előkelő helyen a neved a jelöltek között.

  1. Hiba: Ha nem élsz az előléptetés lehetőségével

Bár a magasabb beosztás és fizetés lehetősége remekül hangzik, nem kis bátorság kell ahhoz, hogy valóban jelentkezz, amikor keresnek valakit a megürült vezetői pozícióba.

Tegyük fel, hogy régóta dolgozol az adott beosztásodban és jó munkát végzel. Amikor a főnököd távozik a posztjáról, ideális utódnak tűnnél, de mégsem mersz jelentkezni, mert azt gondolod, ekkora feladattal talán nem tudnál megbirkózni. Addig vacillálsz, amíg a vállalat talál valaki mást a megüresedett pozícióba, így az esélyed a feljebblépésre és a jobb anyagi körülményekre szertefoszlottak.

Nem csak akkor szabotálod saját magad esélyeit a sikerre, ha nem csapsz le egy hirtelen jött lehetőségre, de akkor is, ha nem kezdesz el már most az előléptetésre készülni. Lehet, hogy egyelőre távolinak tűnik mindez, de megéri már most vezetői tréningeken részt venni és amennyire lehet, bővíteni a munkakörödet, hogy amikor elérkezik a lehetőség, nyugodt szívvel használhasd ki azt.

  1. Hiba: Ha nem váltasz egy hozzád jobban illő pozícióra

Ha úgy érzed, egy másik pozíció jobban illene hozzád a cégen belül és lehetőség van a váltásra, ne habozz. Elképzelhető, hogy a jelenlegi munkádnál valamilyen kreatívabb szerepkört szeretnél betölteni, ezért lelkessé válsz, amikor a marketingcsapaton belül megürül egy írói pozíció.

Ahogy azonban elolvasod a követelményeket és végiggondolod a helyzetet, egyre jobban elbizonytalanodsz. Hogyan fogod elmondani a főnöködnek, hogy egy másik területen szeretnél dolgozni? Ha nem sikerül a jelentkezés, maradhatsz a jelenlegi helyeden? Elég képzett vagy egyáltalán az állás betöltésére?

Ha túl sokat gondolkozol, valaki ismét el fogja halászni az orrod elől a lehetőséget. Ha a vállalaton belül megürül egy általad áhított pozíció, mindenképpen jelentkezz rá, mivel ez megalapozhatja a sikeredet és a boldogságodat is.

  1. Hiba: Ha nemet mondasz a nagy lehetőségekre

Képzel el, hogy egy felettesed megkeres, mondván, hogy projektvezetőt keres egy komoly munkához és te tűnsz az egyik legmegfelelőbbnek a feladatra. Figyelmeztet, hogy komoly odafigyelést igénylő munkára és időnként nagy nyomásra számíts, de biztosít afelől, hogy ha sikerrel veszed az akadályt, automatikusan feljebb lépsz a ranglétrán.

A pár nap gondolkodási idő alatt végig az jár a fejedben, hogy remek lenne egy előléptetés, mégsem vagy biztos benne, hogy meg tudsz birkózni a feladattal. Végül nemet mondasz és figyeled, ahogy a helyetted kinevezett projektvezető sikereket ér el, közben végig arra gondolva, hogy ha bátrabb vagy, most te lehetnél a helyén.

Ha kapsz egy nagy lehetőséget, ne riadj vissza a feladat nagyságától. Ha a feletteseid rád gondolnak, mint projektvezetőre, az a bizalom jele. A nagy kihívás többnyire nagy jutalommal jár, használd ki az adódó lehetőséget.

  1. Hiba: Ha nem kérsz visszajelzést

A munka világában sokan úgy gondolják, az a jó hír, ha nincs hír, azaz, ha nem kapsz negatív visszajelzést, akkor bizonyára mindent jól csinálsz. Nem jó taktika azonban, ha arra vársz, hogy majd a főnököd elmondja, ha valami nem tetszik neki, mivel elképzelhető, hogy éppen eleget teszel ahhoz, hogy ne kapj kritikát, de ezen kívül bőven lenne még hova fejlődnöd.

Érdemes folyamatosan visszajelzést kérned munkáiddal kapcsolatban, így tudni fogod, milyen területen érdemes javítanod a teljesítményeden. Ez komoly segítséget jelent akkor is, ha új pozícióra szeretnél jelentkezni, hiszen így jobban tisztában leszel a képességeiddel.

nlp coach / Varga Zoltán

Ahhoz tehát, hogy sikerre vidd a karrieredet, proaktívnak kell lenned, el kell hagynod a kényelmi zónádat és sok kétséget le kell győznöd. Ezek közül egyik sem túl könnyű, de az erőfeszítéseidet siker fogja koronázni.