Skip to main content

Nonverbális kommunikáció: Ritkán viszonozzák egymás mosolyát a sikeres emberek

coaching üzlet

Egy új kutatás eredményei szerint társadalmi helyzetünk komoly befolyással van nonverbális kommunikációnkra, azon belül is a mimikánkra.

A hatalommal bíró vagy sikeres emberek kevésbé viszonozzák a szintén sikeres társaik arcán megjelenő érzelmeket.

Nonverbális kommunikáció: Ritkán viszonozzák egymás mosolyát a sikeres emberek

Ez azt jelenti, hogy egy magas beosztású személy ritkán viszonozza egy másik, hasonló pozícióban dolgozó ember mosolyát. A Kaliforniai Egyetemen végzett tesztekből emellett az is kiderül, hogy kevés befolyással bíró, kevésbé sikeres emberek szinte mindenkire visszamosolyognak.

„A mimikának az egyik funkciója, hogy segítsen kapcsolatokat kialakítani a körülöttünk lévőkkel. Úgy tűnik, a hatalom és a társadalmi helyzet tudat alatt befolyásolja, hogy milyen mértékben és kikkel szemben alkalmazzuk ezt a stratégiát”

– nyilatkozta egy, a kutatásban résztvevő végzős diák, Evan Carr.

A tesztekbe a tudósok 55 embert vontak be, akik különböző beosztásúak és státuszúak voltak. Olyan videókat nézettek velük, melyeken hatalmas vagy sikeres emberek (pl.: orvosok), illetve kevésbé sikeresek és hatalmasok (pl.: gyorséttermi dolgozók) boldogok voltak és ennek megfelelően viselkedtek vagy épp mérgelődtek.

A kutatásból az derült ki, hogy az alanyok többsége legtöbb esetben a magasabb beosztású emberek mimikáját viszonyozta. Ugyanakkor maguk a magas beosztású, hatalommal bíró tesztalanyok jóval gyakrabban viszonozták a náluk alacsonyabb státuszú szereplők mosolyait, mint a hozzájuk hasonlóan sikeresekét. Az alacsony társadalmi státuszú alanyok ugyanakkor szinte minden képernyőn szereplő boldog emberre visszamosolyogtak.

Forrás: Health.com