Skip to main content

NLP – Transz és „következmény vizsgálat”

By 2013.01.17.COACHING, NLP
NLP coaching

Hogyan gyorsíthatják fel a coachok ügyfeleik fejlődését az NLP használatával?

Különös, hogy az NLP és a coaching meglehetősen ritkán  talál egymásra és még a mai napig is viszonylag ritkán tanítják egyszerre a technikáikat, hiszen mindkettő olyan technikákat alkalmaz, melyek egymást kiegészítve működnek igazán jól és eredményesen.

NLP coaching

A következőkben azt szeretnénk bemutatni, mi az a transz-állapot, hogyan lehet elérni, és miért hasznos, valamint, hogy mi az a következmény-vizsgálat (Ecology Check).

Amikor az emberek meghallják a hipnózis vagy a transz szavakat, többnyire megigézett személyeket látnak maguk előtt, akiket a vicces kedvű hipnotizőr akaratukon kívül bolondos, értelmetlen dolgokra vesz rá. A valóságban azonban a transz egy nagyon gyakori állapot, melyet naponta többször is átélünk. Előfordult már, hogy egy film vagy egy könyv teljesen „magába szippantott” vagy, hogy elmerengtél vezetés közben, és mikor hazaértél, semmire sem emlékeztél magából az útból?

Ez a transz.

Azokat az erős asszociációkat is transznak nevezzük, melyek egy szempillantás alatt megváltoztatják állapotunkat vagy érzéseinket, anélkül, hogy tudatában lennénk. Előfordult már, hogy beléptél a fogorvos rendelőjébe, és rögtön úgy érezted magad, mint egy riadt gyerek?

Az NLP több olyan eszközt is kínál, melyekkel ezt a természetes képességünket irányítottan és hasznosan tudjuk alkalmazni. A tévhitekkel ellentétben a transzhoz nincs minden esetben szükség arra, hogy a kliens nyugalmi állapotba kerüljön, és csukott szemmel hallgassa, ahogy a coach a tudatalattijához beszél, ezzel különböző képeket megjelenítve előtte. A transz egy másfajta tudatállapot, mely során valójában komoly figyelmet szentelünk valaminek.

A kliensek többnyire nem azt kérik, hogy lazítsuk el őket, sokkal inkább jobban szeretnének figyelni céljaikra, a kívánt eredményekre és tisztább, fókuszáltabb képet szeretnének kapni róla. Ez tökéletesen elérhető az NLP és az általa nyújtott nyelvi eszközök segítségével. Használatukkal könnyen hozhatunk létre transz-állapotot és segíthetünk kliensünknek célja elérésében.

A szavainknak elképesztő ereje van. Amit magunknak mondunk és másoktól hallunk, nagy szerepet játszik abban, hogy mit látunk, hallunk, érzünk vagy fogunk fel a külvilágból.

A tudatalatti elme rendkívül engedelmeskedő, és minden apró parancsot felismer, majd mindent megtesz, hogy teljesítse őket. Bár sokan nem tudják, és észre sem veszik, de ez a mindennapi beszélgetések során is megtörténik. Nagyon fontos, hogy a parancsokat pozitív szerkezetben fogalmazzuk meg, mert a tudatalatti nem ismeri a „nem” szót. Tehát, ha azt mondjuk, hogy „Ne veszítsük el ezt az ügyfelet!”, abból a tudatalatti csak azt érti, hogy „Veszítsük el ezt az ügyfelet”, és csupa olyan gondolatokat generál, melyek azt mutatják be, miként veszíthetjük el az adott ügyfél együttműködését, támogatását. Sokkal hasznosabb és célravezetőbb tehát, ha így fogalmazunk: „Mindent meg kell tennünk, hogy megtartsuk ezt az ügyfelet!”.

A negatív hatása a gondolatok erejének és annak, hogy a tudatalatti minden parancsnak engedelmeskedik, abban rejlik, hogy sok ember „probléma-transzban” van anélkül, hogy egyáltalán tudna róla. Ezzel behatárolódik gondolkodásuk, csak egy bizonyos szemszögből képesek megvizsgálni egyes kérdéseket, problémákat, amik így megoldhatatlannak fognak tűnni. A coach feladata ezekben az esetekben, hogy kivezesse kliensét a probléma-transzból, és rávezesse egy olyan útra és gondolkodásmódra, mely során a lehetséges megoldásokra fog koncentrálni, ezt „megoldás-transznak” nevezzük. (más néven: „probléma keret” és „eredmény keret”)

Ezen állapot elérésének egyik módja parancsokat és kérdéseket ültetünk el a kliens tudatalattijában a beszélgetés során. „Kíváncsi vagyok, mit vár ettől a beszélgetéstől.” „Azon gondolkoztam, hogy van-e valami, amiről úgy gondolja, hogy remekül működik és nem szeretne változtatni rajta.” Az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gyakran megválaszolják az ügyfelek, anélkül, hogy észrevennék, valójában nem is tettek fel nekik kérdést. Ugyanakkor ez arra sarkallja őket, hogy a már meglévő erőforrásaikra vagy a kívánt eredményre fókuszáljanak.

Egy másik eredményes módja annak, hogy hatást gyakoroljunk valakire a nyelv használatával, a preszuppozíciók, előfeltételezések alkalmazása. Érzed a különbséget a „Tudna valamilyen lépést tenni a célja felé?” és a „Milyen lépést tudna tenni a célja felé?” kérdések között? A tudatalatti felfogja a „lépést tenni” parancsot, és olyan gondolatokat kezd el generálni, amivel ezt el lehet érni.

Az NLP egyik alapszabálya szerint csak úgy szabad transz-állapotot előidézni – legyen szó akár a klasszikus, csukott szemmel, relaxált állapotban előidézett, akár az erőteljes nyelvi elemek által okozott transzról -, hogy előtte végrehajtunk egy „következmény-vizsgálatot” avagy „Ecology Check”-et.

Mit is jelent pontosan ez?

NLP coaching

Az NLP tisztában van vele, hogy a tettek hatásokat és reakciókat váltanak ki a különböző rendszereken belül. A család, a munkacsoport és egyéb szociális csoportok mind rendszerek, a rendszerek többsége összefügg egymással. A következmény-vizsgálat során figyelembe vesszük, hogy milyen várható következményekkel jár egy bizonyos tett, mielőtt valójában megtennénk azt. Olyan ez, mint amikor megnézzük, hogy mennyi pénz van a bankszámlánkon, mielőtt megvennénk valami drága dolgot.

Amikor a kliens meghatározza a kívánt eredményt, a coachnak a következő kérdéseket kell megválaszoltatnia vele, hogy megbizonyosodjon róla, a változás pozitív vagy legrosszabb esetben is semleges hatással lesz a rendszerekre, melyekben ügyfele érintett:

  • 1. Pontosan milyen hatással lesz a feleségemre/férjemre, más családtagjaimra, barátaimra, munkatársaimra, ha elérem a célomat?
  • 2. A célom beleillik abba az elképzelésbe, mely szerint a feleségem/férjem, barátaim, családtagjaim, stb. élik az életüket?
  • 3. A célom megfelel a belső értékeimnek és a saját magammal kapcsolatos elképzeléseimnek?
  • 4. Mit kell feladnom, abbahagynom, hogy elérjem a célomat?
  • 5. Mit kell elkezdenem, milyen szokást kell felvennem, mit kell tennem, hogy elérjem a célomat?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok a kliens és a coach számára is tisztázzák, hogy mik lesznek a következmények, és ezek tükrében helyénvaló-e egyáltalán belekezdeni a folyamatba.