Skip to main content

A Losada-hányados

A pozitív és negatív kölcsönhatások megfelelő arányának kialakítása

(Losada-vonalként és Pozitivitás/Negativitás Arányként is ismert)

Losada hányados

„Nagyon tetszett, ahogy kapcsolatba lépett a közönséggel, és a példái is nagyon a helyükön voltak. Ráadásul, a bevezetője nagyon erősre sikerült, így már az elejétől fogva felkeltette mindenki érdeklődését.”

„Mindamellett kifelejtett néhány kulcsinformációt az értékesítési után nyújtott szolgáltatásainkkal kapcsolatban, és az sem tetszett, ahogy végigrohant az utolsó pár dián. Úgy hiszem, lenne min javítania a következő alkalomig.”

Ha efféle visszajelzéseket kapsz, jó eséllyel érzed majd magad lehangoltan, annak ellenére, hogy több dicséretet kaptál, mint kritikát.

Legtöbbünk valahol mélyen érzi, hogy egy bizonyos szint után a negatív visszajelzések a produktivitásunk rovására mennek. Meglepő azonban, hogy ezt tulajdonképpen tudományos bizonyítékok – a Losada-hányados – is alátámasztják.

Az alábbi írásban megvizsgáljuk majd a Losada-hányadost, és megmutatjuk, hogyan használhatod az alapjául szolgáló gondolatot embereid teljesítményének javítására.

A Losada-hányadosról

A Losada-hányadost (Pozitivitás/Negativitás Arányként is ismert) Marcial Losada ismerte fel 1999-ben.

Az adott személlyel bizonyos idő alatt történő pozitív és negatív kölcsönhatások számának hányadosáról van szó.

Például, ha minden negatív hozzászólásodra öt pozitív jut mikor csapatod egy tagjával beszélsz, a Losada-hányadosod 5:1 lenne.

E mögött az az elmélet áll, hogy minél több pozitív kölcsönhatás éri az embert, annál jobban fog teljesíteni.

Losada és társa, a szintén pszichológus Barbara Frederickson úgy találta, hogy az emberek leginkább 2,9:1, vagy afölötti (több mint 2,9 pozitív kölcsönhatás jut minden egyes negatív kölcsönhatásra) hányados esetén hajlamosak jól teljesíteni. Erre hivatkoznak úgy néha, mint a „Losada-vonal”.

Összefoglalva, Losada kutatásai kimutatták, hogy minél nagyobb számú pozitív kölcsönhatás éri az embereket (vagy a csapatokat), annál jobban érzik magukat lelkileg, és annál jobban teljesítenek.

Ez olyasvalami, ami legalább annyira érvényes barátságok és párkapcsolatok esetén, mint a munkahelyen.

Hogyan növeli a pozitivitás a teljesítményt

Mind tudjuk, hogy pozitív érzelmeket és kölcsönhatásokat sokkal kellemesebb átélni, mint negatívakat. Ámde a pozitivitás sok más további előnnyel is jár. Például, ha pozitív környezetben dolgozunk:

 • Növekszik koncentrációs képességünk, mert nem vonják el figyelmünket negatív gondolatok,
 • Intuitívabbakká és kreatívabbakká válunk, mert nem rettenünk vissza merészebb gondolatmenetektől,
 • Rugalmasabbakká válunk, mert növekszik „szellemi befogadóképességünk” a problémamegoldás terén,
 • Javul testi egészségünk, mert kevesebb stressz ér minket.

Ezek az előnyök együttesen a jobb teljesítményhez vezetnek, ezért szükséges gondoskodnunk a pozitív hozzáállásról csapatunkban.

A hányados használata:

Felhasználhatod a Losada-hányados mögött álló elméletet a pozitívabb munkahelyi légkör megteremtéséhez. Egyenes úton haladsz majd a siker felé, ha sikerül a hányadost 2,9:1 felett tartanod – valójában egyes kutatók szerint érdemes a 6:1 arányt megcélozni!

A pozitív légkör kialakításához használd az alábbi stratégiákat:

 •      Kezeld érzelmeidet

Vezetőként csapatod téged vesz alapul a munkahelyi viselkedést illetően.  Ha rossz napod van, ügyelj rá, hogy negatív érzelmeidet ne csapatodon és munkatársaidon vezesd le.

Tanuld meg érzelmeidet kezelni munkahelyeden, hogy csapatoddal pozitívan, profi módon tudj kommunikálni. Ezután tanítsd meg ezt meg embereidnek is, hogy ők is profi módjára viselkedhessenek!

 •  Figyelj saját visszajelzéseidre

Amikor visszajelzést adsz, fontos, hogy a megfelelő üzenetet közvetítsd. Gondoskodj róla, hogy bőségesen teszel pozitív hozzászólásokat (amíg ezek őszinték), mikor visszajelzést adsz, és, mikor ez helyénvaló, biztosítsd, hogy ezek jelentős túlsúlyban legyenek a negatív hozzászólásokhoz képest.

Egy igazán jó módja ennek, ha „rajtakapod az embereket”, amint épp valami jót csinálnak (ezt nagyban megkönnyíti, ha rendszeresen jársz-kelsz a munkahelyeden, amikor erre lehetőség nyílik).

Mikor pedig más munkáját értékeled, fejtsd ki azt is, amit jól csinálnak, a fejlődést igénylő területeken túl.


 • Kezdd (és fejezd be) pozitívan

Amennyire ez csak lehetséges, próbáld meg üléseidet és egyéb kölcsönhatásaidat pozitív megjegyzéssel indítani. Kérdezz az emberektől olyasmit, ami re valószínáleg pozitívan tudnak válaszolni.

Például, ahelyett, hogy egyből a megoldandó problémákra koncentrálnál, kérd meg az embereket, hogy soroljanak fel dolgokat, amik épp jól haladnak. Vagy, kérd meg őket, hogy beszéljenek valamiről, amit azon a héten valósítottak meg, és büszkék rá, vagy úgy érzik, nagy változást jelent.

Ha sikerül finoman megváltoztatni a helyiség hangulatát egy pozitívan indított interakcióval, jó eséllyel marad pozitív mederben a beszélgetés a hátralévő időben.

 • Alakíts ki önbizalmat

A jó csapatokat áthatja az önbizalom. Tehát próbáld meg elérni, hogy csapatod tagjai bízzanak magukban, ha ezzel gondjaik vannak.

Például próbálj meg nagyobb önállóságot biztosítani nekik munjkájuk során. Ettől erőteljesebbnek érzik majd magukat, ami pozitív érzéseket alakíthat ki bennük, és így növeli magabiztosságukat.

Fontos továbbá megünnepelni az emberek sikerét. Ez nem csak az önbizalom fejlesztésében segít, hanem a morált is növeli!


 • Fejleszd a motivációt

A pozitivitás előmozdításához vezető egyik legjobb út a csapat hatékony motiválása. Az emberek sokkal pozitívabbá válnak, ha motiváltak és izgatottak azzal kapcsolatban, amit csinálnak.

Végezz el egy a motivációs képességeidet felmérő tesztet, majd járj utána, hogyan tehetsz előrelépést e téren. Időbe és energiába kerül elsajátítani, hogyan motiváljuk az embereket, de sokszorosan megtérülnek erőfeszítéseink.

 • Segítsd csapatod kapcsolatait

Minél több pozitív kölcsönhatás zajlik embereid között, annál erősebb és elégedettebb lesz csapatod. Azonban amikor az emberek elfoglaltak, akár napokig nem kommunikálnak egymással.

Segítségére lehetsz csapatod tagjainak az egymással való kapcsolataik kiépítésében rendszeres közös ebédek, közös kimenőnapok, vagy házon belüli csapatépítő programok szervezésével.

Tovább ösztönözheted a kommunikációt azonnali üzenetküldő programok, a Twitter, vagy a LinkedIn használatának szorgalmazásával. Ezek kiválóan alkalmasak gyors válaszadásra minimális kényelmetlenségekkel, vagy tippek és tanácsok terjesztésére.

 • Bátorítsd őket egymás segítésére

Nem kell bókolnia valakinek ahhoz, hogy pozitív legyen. Intelligens kérdések egy ötlettel kapcsolatban (rosszindulat vagy az ötlet elutasítása nélkül) is kedvező hatásúak lehetnek, mások véleményének támogatásával egyetemben.

Például, Losada kutatásai szerint a kiemelkedő teljesítményű csapatokban sok időt szántak egymás ötleteinek megvitatására, és azokat lelkesen támogatták is.

Ösztönözd csapatod tagjait, hogy álljanak ki az ötletek mellett, amikben hisznek, és menj biztosra, hogy kellő időt szánnak egymás munkájának megértésére és értékelésére.

Vigyázat: Néha fontos és érdemes negatív üzeneteket közvetítened feléjük: a problémás magatartással kezdeni kell valamit; a rossz ötleteket el kell vetni; stb. Használd bátran a Losada-hányadost, de ne hátráltasson a fontos ügyek intézésében.

Továbbá, ha valakinek a hozzáállása különösképp rossz, ne érezd kötelezőnek a pozitív hozzászólást – ez zavarossá teheti a visszajelzésedet és csökkentheti annak hatását. Egyszerűen állj készen támogatni az egyént önbizalmának visszaállításában, miután megtanulta a leckét.

Losada hányados

Kulcspontok

A Losada-hányadost Marcial Losada pszichológus ismerte fel. A pozitív és negatív kölcsönhatások közti viszonnyal foglalkozik.

Losada kutatásai kimutatták, hogy minél több pozitív kölcsönhatás ér valakit, az illető annál jobban teljesít. Felismerte, hogy különösen akkor boldogok és hatékonyak az emberek, ha az őket érő pozitív és negatív kölcsönhatások aránya meghaladja a 2,9:1 arányt.

A hányados egyik leghatékonyabb alkalmazási módja a pozitív munkahelyi légkör létrehozása. A módszer használatával könnyedén sokkal pozitívabbá teheted az emberek viszonyát. Használható továbbá az embereink munkáját illető pozitív látásmód kialakításában; az ülések pozitív indításához és befejezéséhez; és a csapatunk tagjai közti kölcsönös támogatás előmozdításakor.