Skip to main content

AZ NLP Coaching varázsa

By 2013.01.17.COACHING, NLP
NLP és coaching

Vezesd rá ügyfeleidet a megoldásra neuro-lingvisztikus eszközök használatávalNLP coaching

Az emberek gyakran úgy látják az NLP-t, mint különböző technikák sorát, a coachingot ezzel szemben egy szabadabban, többféleképpen használható módszernek tekintik. Ez azonban tévedés. Bizonyos tekintetben valóban különböznek, de az NLP és a coaching is megoldásközpontú és kézzel fogható eredményekre törekszik, melyek segítségével könnyen megállapítható az adott módszer sikeressége. Mindkettő rövid beszélgetésekre, foglalkozásokra épít, de ezzel még nincs vége a hasonlóságok sorának.

Az NLP nagy hangúlyt helyez arra, hogy legyen egy ellenőrző folyamat, mellyel letesztelhetjük munkánk sikerességét. Azt is kimondja, hogy tisztában kell lenned azzal, milyen viselkedésekből, tapasztalatokból szűrhető le az, hogy sikeresen elindultál-e a változás felé vagy sem. A coaching esetében szintén az eredményesség van a központban, ezt az is jól mutatja, hogy korai fejlesztői, kialakítói közül sokan olyan emberek voltak, akik munkájuknak köszönhetően már hozzá voltak szokva a koncentrációhoz és eredményközpontúsághoz. Thomas Leonard, a CoachU megalapítója például pénzügyi tervező volt, Laura Whitworth, a Coaches’ Training Institute társalapítója korábban egy cég számviteli osztályán dolgozott, Fernando Flores pedig évekig programozással foglalkozott.

Bár az NLP és a coaching is Kalifoniából ered és ott is nőtte ki magát, a rengeteg közös vonás ellenére meglehetősen későn találtak egymásra. Az első NLP Coaching programot 2001-ben hozta létre Ian McDermott.

Mi az az NLP?

Az NLP a tökéletesség elérésére és az emberi tapasztalatokra, a különböző élmények megélésének mikéntjére épülő módszer, melynek elsődleges eszköze a modellezés. A modellezés ebben az esetben bizonyos folyamatok kulcsfontosságú részeinek egyszerűsített leírása. Minden modell értéke annak használhatóságából ered. A legelső NLP-ről szóló könyvből, a Mágia struktúrájából megtudhatjuk, hogy egyes terapeutákat egyenesen varázslónak gondoltak módszereik miatt, ezeknek a módszereknek azonban kivétel nélkül volt egy követhető struktúrája, melynek lépései felismerhetőek, így egy bármikor alkalmazható modellé alakíthatók. Ez a modell pedig bárkinek megtanítható.

Ennek a modellezési folyamatnak köszönhetően egy sor rendkívül hatásos technika jött létre. Az évek múlásával ezek a technikák eggyé váltak az NLP-vel. Ennek az a veszélye, hogy az emberek, így a terapeuták is szívesen alkalmaznának mindenre egyféle technikát, ahelyett, hogy figyelembe vennék az adott személy, csoport vagy szervezet világról alkotott modelljét.

Ennek elkerülése érdekében érdemes megvizsgálni az egyes technikákat, hogy azok megfelelnek-e az NLP négy alappillérének.

Ezek a pillérek: a kapcsolatteremtés és fenntartás képessége, eredményorientáltság, az érzékszervi ingerek fontossága, viselkedésbeli rugalmasság.

Ez a négy dolog szerves része az NLP-nek és az NLP Coachingnak is.

Mi az az NLP Coaching?

Az NLP Coaching beépíti a személyes tapasztalatok megélésén és tökéletességre való törekvésen alapuló technikák elemeit a coaching alap kompetenciáiba. Az NLP minden egyes technikája és eleme felhasználható a coachingban, de csak apránként és ritkán. A tanulóknak meg kell tanulniuk keverni a különböző elemeket, és csak akkor használni őket, amikor valóban hasznosak lehetnek. Nem az a lényeg, hogy a coach minél többet tanítson, hanem, hogy a kliens minél többet tanuljon. Az egyes technikák tehát csak akkor lehetnek hasznosak, ha az ügyfél saját maga tud megoldást vagy a megoldáshoz vezető lépéseket kitalálni a segítségükkel.

Hogyan is néz ki az NLP Coaching a valóságban, használat közben? Ian McDermotthoz egy pénzügyi igazgatónő érkezett, aki épp egy komoly befektetést fontolgatott. Amikor megérkezett, szörnyű fejfájásra panaszkodott. Szerette volna, ha minél hamarabb elmúlik, hiszen mint mondta, így még gondolkodni sem tudott rendesen. Már vett be gyógyszert is, de nem segített, ezért McDermott egy eddig a nő számára még ismeretlen módszert alkalmazott.

 • Hol fáj pontosan a feje? – kérdezte McDermott.
 • Pont itt – mondta a nő, majd megérintette jobb halántékát és becsukta a szemét.
 • Igen, nos maradjon így, és figyelje, mi történik.
 • Nagyon erősen fáj, pont itt.
 • Tehát ott a legerősebb a fejfájás, most arra figyeljen, hogy hol a legenyhébb.
 • Megvan.
 • Most figyelje meg, hol vannak ennek a fejfájásnak a határai. Mi a legszembeötlőbb magának a fejfájással kapcsolatban?
 • Valahogy olyan furcsa, éles és lüktető… és most mintha kezdene enyhülni.
 • Nagyon jó, továbbra is figyelje, hogy mi történik, és mondja el nekem is.
 • Már nem is olyan rossz.
 • Ez érdekes, mit szűr le ebből?
 • Nem is tudom, még soha nem csináltam ilyesmit korábban.
 • Rendben, hagyja, hogy a dolgok így menjenek tovább a maguk útján.

Az ügyfélnél itt egy tudatos önreflexió jelent meg, tudatosan odafigyelt az élményre, tapasztalatra, ami érte. Ennek során rájött, hogy ez az élmény valószínűleg alakítható, és változni is fog annak függvényében, hogy miként gondol rá. Nem sokkal később a nő így szólt:

 • Nem is gondoltam volna, hogy ez lehetséges, valóban egyre kevésbé fáj a fejem.
 • Mitől van ez, mit gondol?
 • Nem tudom, de minél jobban odafigyelek rá, annál jobban érzem magam, és már nem vagyok olyan feszült sem.
 • Nézzük, jól látom-e: tehát azzal, hogy odafigyelt a fejfájására, látszólag megváltoztatta és kontrollálta azt. Így van?
 • Igen, azt hiszem igen.

A következő lépés az volt, hogy rájöjjenek, mit jelezhetett, mire utalhatott a fejfájás. A nő esetében az volt a forrása, hogy belemenjen-e a kockázatos, befektetésbe vagy ne. Mikor McDermott megkérte, hogy képzelje el, amint igent mond, és figyelje teste válaszait, arra panaszkodott, hogy a fejfájás ismét szörnyen erős lett. Ezzel nagyon tiszta üzenetet kommunikált saját maga felé. Rögtön el is döntötte, hogy nemet fog mondani a lehetőségre, a fejfájás pedig pillanatokkal később eltűnt.

Még mielőtt a foglalkozás feléhez értek volna, a nő megkapta a választ arra, ami miatt tulajdonképpen érkezett. A folyamat gyorsasága lenyűgöző volt a számára. Sikerült meghoznia a döntést, ami a későbbiekben hasznosnak bizonyult, de a leghasznosabb maga a módszer volt, amivel meghozta a döntést. Megtanult jobban odafigyelni az őt érő élményekre, és teste reakcióira, melyek teljesen új értelmet nyertek. Azzal, hogy válaszokként, visszajelzésekként tekintett rájuk, új képességre tett szert, megnőtt az önbizalma és jobban tisztelte saját magát. Rájött, hogy képes kapcsolatot teremteni saját magával.

„Megtanultam egy új módját annak, hogy hogyan bízzak magamban”

– mondta, mikor távozott McDermott-tól.

Nem mindenkinek sikerül, de mindenkinek jó esélye van rá, hogy úgy távozzon egy foglalkozásról, hogy jobban átlátja és megérti a rendszert, ahogy a dolgok legbelül összekapcsolódnak. A fent említett nő úgy jutott el a megoldáshoz, hogy a fejfájásán keresztül megértette, hogyan figyelhet jobban az őt érő élményekre, és miként képes megváltoztatni őket. Ez a módszer bármilyen helyzetben alkalmazható.

Ez az NLP Coaching varázsa.