Skip to main content

Üzlet a coachingban

By 2013.02.04.COACHING, NLP

Nyolc fontos lépés az üzletileg is sikeres coachinghoz

Az, hogy coach vagy, egyáltalán nem jelenti azt, hogy jól értesz az üzlethez is vagy, hogy egyáltalán érteni szeretnél hozzá. Sokan erőszakosnak és gonosznak tartják az üzletembereket, de a jó marketing elengedhetetlen a sikeres coachi praxishoz.

Nagyon szeretem a marketinget és lehet, hogy csöpögősen hangzik, de az embereket is. Szeretem az izgalmas, kreatív brainstormingokat, melyek során néhány kollégával kitaláljuk, miként tehetnénk vonzóbbá még több ember számára a coachingot, ezt a nagyszerű foglalkozást, mely jobbá teszi a világot.

Úgy gondolom, a coaching az élet egyik legszebb találmánya és minden coachnak képesnek kellene lennie egy jól működő üzletet építeni vállalkozása köré.

üzlet a coachingban

Íme nyolc lépés, mely segíthet egy sikeres üzleti vállalkozást létrehozni minden coachnak:

1. Hallgass üzleti megérzéseidre

Coach vállalkozásod idővel folyamatosan nőni, fejlődni fog, így üzleti megérzéseid, igényeid is változnak majd. Kövesd ezt a megérzést, alakítsd át ennek megfelelően vállalkozásodat vagy esetleg kezdj egy teljesen újat, hogy praxisod még vonzóbb legyen a lehetséges ügyfelek számára. Bizonyára nehéz és fájdalmas lesz megváltoztatni vagy egyszerűen otthagyni valamit, amiért annyit dolgoztál, de megéri, hiszen fejlődéshez, boldogsághoz és még több lehetőséghez vezet majd.

2. Légy sebezhető és hiteles

Minél többet mesélsz klienseidnek saját élményeidről, főleg olyanokról, melyekből kiderül, hogy te is hibázol és te is éltél már át nehéz pillanatokat, annál közelebb fogják érezni hozzád magukat. Ha őszinte vagy, azzal megszerezheted azokat az ügyfeleket, akiknek valóban rád van szüksége, a többiek pedig belátják, hogy inkább egy másik coachnál kellene próbálkozniuk. Légy hiteles minden lehetséges csatornán, ha van egy coachinggal kapcsolatos weboldalad, azt is a te személyiséged határozza meg. A te stílusod, véleményeid és szenvedélyességed tükröződjön minden egyes oldalon. Ha minden téren őszinte és hiteles vagy, máris lesz valami, amiben különbözöl az átlagos coachoktól, ez pedig több ügyfelet jelent. Ráadásul így azok az emberek fognak megtalálni, akik úgy érzik, jól összeillik a személyiségetek. Ha rábeszélsz valakit, hogy járjon hozzád coachingra, de menet közben kiderül, hogy nem megy a közös munka, abból egyébként sem sülne ki semmi jó. Ne akarj mindenkin segíteni, ne akarj egyszerre mindenkit szolgálni. Ha magadat adod, könnyedebben tudod végezni a munkád, nem kell szerepeket játszanod és végül pont emiatt lesz több ügyfeled.

3. Határozd meg célközönséged és célodat

Ez a lépés időbe telik, főleg, ha folyamatos fejlődésben vagy és ezzel együtt változnak üzleti elképzeléseid is. Fontos, hogy tudd, kiken és milyen módon akarsz segíteni. Ha azonban olyan általánosan határozod meg ezeket, mint „mindenkinek segíteni akarok, akik elégedetlen a munkájával” és „szeretném elérni, hogy jobban érezzék magukat a munkahelyükön”, akkor nagy valószínűséggel ügyfelek nélkül maradsz. Megfogalmazásod legyen tömör és személyre szabottabb. Ügyfeleid így gyorsan el tudják dönteni, rád van-e szükségük és tudsz-e megoldást nyújtani a problémájukra. Célközönséged és célod akár két mondatban is világosan megfogalmazható, és nem feltétlenül kell túlhangsúlyozni benne a „coach” vagy „coaching” szavakat.

4. Ne akarj tökéletes lenni

Ha addig vártam volna weboldalam elkészítésével és munkám elkezdésével, amíg azt nem érzem, hogy minden a legnagyobb rendben van és száz százalékos pontossággal sikerült meghatároznom coachi célomat, még most sem tartanék sehol. „Csak akkor indítok weboldalt, ha már megterveztem a logómat, elkészültek a névjegykártyáim és meglesznek a kellő referenciáim.” Könnyű elveszni az ilyen és ehhez hasonló gondolatmenetekben és biztos vagyok benne, hogy Te is tudnád még folytatni a kifogások sorát, akár a végtelenségig. Az igazság az, hogy weboldalaink folyamatosan fejlődnek és névjegykártyáink is folyamatos frissítésre szorulnak, ahogy coachi munkánk, látásmódunk változik. Mire várjunk tehát? Az internetes oldalad olyan, mint a tested, ahogy növekedsz, fejlődsz, az is veled együtt fog változni. Hagyd, hogy jelenlegi weboldalad a jelenlegi munkádat, személyiségedet tükrözze. Elképzelhető, hogy a jövőben másképp fogsz gondolkodni és dolgozni, de ráérsz majd akkor átalakítani honlapodat ennek megfelelően.

5. Inspiráld magad sikeres emberek életrajzi könyveivel

Rengeteg ötletet és erőt meríthetsz abból, ha elolvasod olyan sikeres vállalkozók könyveit, akiket tisztelsz. Rá fogsz jönni, hogy mielőtt sikeresek lettek, ők sem tudtak mindent, kreatívan dolgoztak ugyan, de sok hibát elkövettek és kevés pénzük volt. Elöljáróban két könyvet ajánlanék, az egyik Richard Bransontól az „A Virgin sztori”, mely magyarul is megjelent, a másik pedig Blake Mycoskie „Start Something That Matters” című könyve, mely a sikeres Tom’s Shoes márka történetét mutatja be. Inspirálónak találtam, hogy ők sem kezdték jobb helyzetből, mint én, ami azt jelenti a számomra, hogy akár én is lehet olyan sikeres, mint ők vagy akár még sikeresebb is.

 6. Légy kreatív üzleted bővítése során

Sok ember, akivel együtt dolgoztam meglehetősen szűk körű erőforrásokat használt fel üzlete népszerűsítésével kapcsolatban. Légy kreatív, gondolkozz nagyban! Bármi legyen is a célközönséged, találj más vállalkozásokat, mely őket szolgálja ki, csak éppen más módon, mint Te. Vedd fel a kapcsolatot a megfelelő cégekkel, írj róluk cikkeket weboldaladon, stb. Vegyünk egy egyszerű példát: ha valaki egészséges ételeket árul és táplálkozási tanácsokat ad elfoglalt üzletembereknek, akik szeretnének egészségesebben élni, az felkereshet például jógastúdiókat, edzőtermeket, gyógyfürdőket vagy jó minőségű sportruházatot áruló boltokat. Azzal, hogy hasonló célközönséggel rendelkező vállalkozásokkal társulsz, nagyban növeled esélyeidet a sikerre. Persze ehhez az is kell, hogy a jó üzleti meglátások mellett jól végezd a coachingot.

7. Kérj segítséget, működj együtt másokkal

Sokan azt hisszük, vállalkozásunk minden egyes területén egyedül kell dolgoznunk és egyedül kell sikert elérnünk. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy coaching foglalkozásokat tartunk, egyszerre foglalkozunk a médiával, az internet marketinggel, mi kezeljük a számlákat és minden mást mi csinálunk. Muszáj lesz segítséget kérned, hiszen így nem lesz időd kellően odafigyelni a coachingra és saját egészségedre. Ha találsz valakit, aki egy óra alatt el tudja végezni, ami neked öt órába telne, máris rengeteg időt nyersz. Legalább az olyan tevékenységek elvégzésére vegyél fel valakit, amiket utálsz csinálni. Nem engedheted meg magadnak anyagilag, hogy új embert vegyél fel? Akkor próbálkozz barter szerződéssel!

8. Törődj az anyagiakkal

Vállalkozóként oda kell figyelned a pénzügyekre. Minden évre ki kell tűznöd legalább egy anyagi célt. Ha úgy gondolkodsz, hogy a pénz nem fontos, akkor nagy valószínűséggel nem is fogsz sokat keresni. A célok segíteni fognak megakadályozni a túlzott költekezést és olyan tevékenységekre koncentrálni, melyekkel növelheted a bevételt. Ha üzletileg is sikeres vállalkozást szeretnél, el kell fogadnod, hogy meg kell tanulnod bánni a pénzzel. A bevételek alapján lehet a legjobban megítélni, hogy vállalkozásod a jó irányba halad-e.

A jövő tele van lehetőségekkel, csak ki kell használni őket.