Skip to main content

Találd meg a hozzád illő mentor coachot

Döntések, érzelmek és logika neurológiai szempontból

Fejleszd tudásod, bővítsd eszköztárad és válj jobb coach-csá a mentor coaching segítségével

A mentor coach-i hivatás szépsége, hogy a tréner csupa tanulni vágyó, fejlődni akaró coach-al dolgozhat együtt és hozzásegítheti őket az eredményesebbé váláshoz, megfigyelheti a a coach-i pályával kapcsolatos szemléletmódjukat, azt, hogy milyen helyzetben melyik eszközt választják a coaching igen bő eszköztárából, így közösen mehetnek végig egy tanulási, fejlődési folyamaton.

A legtöbb hivatás megkívánja, hogy művelője rendszeresen részt vegyen foglalkozásokon, továbbképzéseken, ahol további képességekre tehet szert és bővítheti már meglévő tudását. Ez alól a coaching sem kivétel. A Nemzetközi Coach-szövetség (ICF) például elvárja, hogy a coachok háromévente részt vegyenek egy 40 órás továbbképzésen és ismételt vizsgát tegyenek, hogy megtarthassák hivatalos oklevelüket.

A mentor coaching egy együttműködési folyamat, mely során a mentor megfigyeli a coachot, rávilágít az esetleges hiányosságaira, és segít neki olyan képességeket, kompetenciákat elsajátítani, melyek rendkívül fontosak a coachingban. Ugyanúgy, ahogy a hivatalos oklevéllel rendelkező coachok profibbnak, megbízhatóbbnak tűnnek a magukat egyszerűen coachnak nevező emberektől, azok a coachok is sokkal elkötelezettebbnek tűnnek munkájuk iránt, akik rendszeresen felkeresnek egy tapasztalt szakembert, hogy tökéletesíthessék módszereiket.

Ahhoz, hogy a közös tanulás, az „utazás” folyamata kellemes és kielégítő legyen, érdemes figyelembe venned a következő szempontokat és kritériumokat, amikor mentor coachot keresel.

nlp coaching - mentor coach

A mentor coach képesítése és tapasztalatai

Ahogy vannak olyan coachok, akik mindenféle képesítés nélkül nevezik magukat coachnak, ugyanúgy akadnak magukat mentor coachnak hívó emberek, akiknek nincs ilyen irányú képzettségük. Miközben mentor-jelöltjeiddel beszélgetsz, vedd figyelembe az alábbi szempontokat.

 • Legyen hivatalos, coaching-specifikus képesítése. Ezzel megbizonyosodhatsz arról, hogy átfogó ismerete van a coachinggal kapcsolatban és rendelkezik a szükséges képességekkel, eszközökkel és tudja is őket használni.
 • Legyen érvényes oklevele az ICF-től vagy más elismert coaching szervezettől. Ez szintén igazolja a képességeit, ugyanakkor azzal kapcsolatban is bizonyosságot nyújt, hogy munkája során betartja az adott szervezet szigorú etikai szabályzatát.
 • Ő maga is részt vett egy coaching kompetenciákkal és képességekkel kapcsolatos tréningen. Az, hogy ő maga is kíváncsi a saját munkájával kapcsolatos hasznos visszajelzésekre, jól mutatja, mennyire komolyan veszi azt. Maga a visszajelzés kérés és az azt való keresés is egy képesség, ami nagy szakértelemre utal.

A mentor coachinghoz való hozzáállása

Ahogy minden egyes coach másképp közelíti meg a coachingot és másképp használja a kompetenciákat, képességeket, úgy a mentor coachok is eltérően viszonyulnak a mentoráláshoz. Ha már megállapítottad, hogy az általad felkeresett mentor megfelelő képesítésekkel, tapasztalatokkal rendelkezik, ideje tisztázni a következőket:

 • Van egy kidolgozott, átfogó mentorálási terve, felépítése, mely tiszta, egyenes utat biztosít a tanulás, fejlődés felé?
 • Lehetőséged van-e az írásos megállapodás vagy az előzetes beszélgetés során tisztázni, hogy milyen módon szeretnél tanulni és mely módszerektől idegenkedsz?
 • Hogyan viszonyulna hozzád a foglalkozások során? Egyenlő félként kezelne vagy lenne köztetek egyfajta hierarchia, mint tanár és tanítványa között?
 • Milyen módon fogja megfigyelni, kielemezni a mentor a munkádat (megnézi a foglalkozásról készült felvételt, esetleg ő is ott lesz a foglalkozás során vagy netán mindkettő)?
 • Miként fog visszajelzést adni a munkáddal kapcsolatban (szóban, írásban, mindkettő)?

Találj olyan mentor coachot, akivel jól megértitek egymást

Fontos, hogy olyan mentort találj, akivel jól megértitek egymást, akinek hasonlóak a módszerei ahhoz, ahogyan te végzed a coachingot. A beszélgetések során igyekezz választ találni a következő kérdésekre:

 • Olyan nyelvezetet használ, ami a számodra tiszta és érthető?
 • Megengedi, hogy véleményt nyilváníts, amikor képességeid megítéléséről, elemzéséről és a cél kitűzéséről van szó?
 • Megbízol benne és magabiztosnak érzed magad a közelében?
 • Alaposan megbeszéli veled, hogy pontosan mit akarsz elérni?
 • Megengedi, hogy a saját mércéd szerint ítéld meg, hogy sikeresek-e a foglalkozások vagy sem?
 • Képes olyan közvetlen, konkrét visszajelzéseket adni, melyek tiszteletben tartják coachi stílusodat és nem ártanak önbizalmadnak?
 • Visszajelzéseiben a kritikák mellett dicséretek is vannak? Mennyire segít azokon a területeken, melyeken fejlődni akarsz?
 • Hatásosan próbál meggyőzni, hogy képességeid még annál is tovább fejleszthetők, mint amit te lehetségesnek tartasz?

Remélem, hasznosnak fogod találni a fenti tippeket, ha mentor coachot keresel.

Nagyon jó érzés lehet egy tapasztalt profival dolgozni, miközben fejlődsz a coaching több területén.

Ebből akár új erőt is meríthetsz munkádhoz, még nagyobb lelkesedéssel, szenvedéllyel végezheted azt, és arra ösztönözhet, hogy még tovább és tovább fejleszd magad és újabb dolgokat tanulj meg.