Skip to main content

Mikor mentor coaching és mikor coach szupervízió?

konzultatív értékesítés

Ismerd fel, mikor van szükséged mentor coachingra és mikor coach szupervízióra

coach coaching mentor szupervízió

Bár egyre többen tudják, mi a különbség a két módszer között, mégis sokszor felmerül a kérdés, hogy egyes problémák esetében egyiket vagy másikat érdemes alkalmazni. Segíthet, ha a választás során két olyan szolgáltatásra gondolunk, amit jobban átlátunk, pl.: autóvezetési tanácsadás és autószerelés. Mindkettőnek mozgó járművekhez van köze, de teljesen más okokból keressük fel őket.

A vezetési tanácsadás során arra kapunk tippeket, hogy miként működtessük és irányítsuk a járművet, a szerelő pedig annak helyes működéséért felelős. Vezetési tanácsokra többnyire nem sokkal azután van szükségünk, hogy megszereztük a jogosítványunkat. Később aztán dönthetünk úgy, hogy további órákat veszünk, például teherautó-vezetésből vagy meg szeretnénk tanulni speciális időjárási körülmények között vagy egy idegen ország szabályai szerint közlekedni. Ezekre a lehetőségekre gondolhatunk úgy, mint kompetenciáink növelésére. A coachingban a speciális képzés, a mentor coaching vagy a szupervízió igénybe vétele hasonló, mint amikor egy autóversenyző különböző tréningeken vesz részt.

Mentor coaching

A mentor coachingot bizonyos értelemben össze lehet hasonlítani a különleges vezetéstechnikai órákkal, hiszen mindkettőnek az a célja, hogy jobbá váljunk valamiben. A coaching esetében ez lehet a jobb kérdezőkészség, problémafeltárási képesség vagy az emberekkel való jobb bánásmód képességének elérése, fejlesztése. Csakúgy, mint az autóversenyzőknek, a coachoknak is szükségük lehet időnként tanácsra, útmutatásra azzal kapcsolatban, hogy mit hogyan csináljanak.

Ilyen esetekben a legjobb, ha felkeresünk egy mentor coachot és elmondjuk neki, hogy melyik kompetenciákban szeretnénk fejlődni. A jó mentor coachok képesek a már meglévő képességekre építeni és nagyszerű technikák segítségével megmutatni, miként fejlődhetünk, hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobbat bizonyos területeken.

Coach szupervízió

A versenyzésben azonban az is rendkívül fontos az eredményesség szempontjából, hogy az autó folyamatosan jól működjön és készen álljon az akadályok legyőzésére. Ebben az esetben az autó jelképezheti a coach praxisát.

A coach szupervízió olyan, mint az autószerelés: megvannak a kidolgozott folyamatai, és a szempontok, melyek szerint ellenőrizni lehet a helyes működést. Ha megfelelően alkalmazzák, a szupervízió remek hatással lehet a teljesítményre.

A jó szupervízorok nemcsak a coaching folyamattal, a konkrét munkával kapcsolatban adnak visszajelzést, de annak végzőjére, a coachra is odafigyelnek és gyakran együtt, egyenlő partnerként mennek végig vele a tanulást jelentő úton.

Transzformáció

A transzformáció éberséget igényel, ami a coaching szupervízió során fejleszthető. A sikeres transzformáció mindig attól függ, hogy odafigyelünk-e arra, ami belül zajlik. A versenyautós példa nyelvezetére lefordítva tehát a pilótának oda kell figyelnie az autó működésére, folyamataira. Ez nem azt jelenti, hogy profi szerelővé kell válnia, de észre kell tudnia venni, ha valami nincs rendben. Ez a fajta éberség már a coaching tanulása során elkezd kialakulni bennünk és ahogy bővül coachi eszköztárunk, egyre jobban megértjük a különböző folyamatokat, úgy veszünk észre egyre többet azzal kapcsolatban, hogy milyen coachok vagyunk és hogyan végezzük munkánkat. Ez a fajta éberség azonban soha nem lehet elég fejlett vagy túlzó.

Ennek fejlesztésében is segít a coach szupervízió.

Vegyük ismét az autós példát. A gyár által előírt kötelező szervizperiódusokon kívül gyakran előfordul, hogy elmegyünk egy szerelőhöz, akiben megbízunk, és azt mondjuk furcsa hangot ad a kocsink, jobbra húz a futómű, nehezen indul, stb. Ugyanígy felkereshetünk egy szupervízort és azt mondhatjuk: „Rossz érzésem van ezzel kapcsolatban”, „nem vagyok biztos ebben a dologban”, „ezt és ezt vettem észre magamon, valami nincs rendben, mi történik velem?”. Ezeknek az észrevételeknek, rossz érzéseknek mindig belső folyamatainkhoz van köze, rejtett hiedelmeinkhez, elvárásainkhoz, stb., ezek kihatással lehetnek munkánkra és munkakapcsolatainkra is.

A jó szupervízorok képesek visszavezetni ezeket a forrásukhoz és segíteni tudnak a változás, javulás elérésében. Ha ez sikerül, teljesítményünk érezhetően jobbá válik.

Ahogyan tehát észrevesszük autónk hibáit és megosztjuk észlelésünket a szerelőnkkel, ugyanígy kell felkeresnünk egy szupervízort, ha úgy érezzük, valami nem működik megfelelően coaching praxisunkban. Ha lehetséges, szeretnénk elérni, hogy munkánk során minden a lehető legjobban, legösszehangoltabban működjön. Hogy miért? Mert ha akadoznak a munkafolyamatok, az az eredményesség rovására mehet. A legjobb autóversenyző sem számíthat jó eredményekre, ha valami nem működik megfelelően, összehangoltan kocsija motorjában vagy felfüggesztésében.

coach coaching mentor szupervízió

Miért jó ez klienseinknek?

Azzal, hogy odafigyeltünk belső folyamatainkra, és az észlelt hiányosságokat orvosoltuk, jóval nagyobb rá az esélyünk, hogy a jövőben segíthetünk ügyfeleinknek észrevenni saját hiányosságaikat belső folyamataikban. A coaching szupervízió során még többet tudunk meg azzal kapcsolatban, mi az, amire oda kell figyelni, mi az, ami csak egy ideiglenes „megcsúszás” és mi igényel segítséget, milyen módszerek lehetnek segítőkészek és mik azok, amiket inkább hanyagolnunk kéne.

Itt az ideje megválaszolni a kérdést, hogy mikor érdemes mentor coachot és mikor coach szupervízort felkeresni. Mentor coach-hoz akkor érdemes fordulni, ha bizonyos képességeinket szeretnénk fejleszteni, coach szupervízióra pedig akkor van szükségünk, ha szeretnénk a lehető legeredményesebbé tenni coachi munkánkat vagy észrevettünk valamit teljesítményünkkel kapcsolatban, ami aggasztó lehet.

Hogyan találhatjuk meg a megfelelő szakembert? Ugyanúgy, ahogy elismert vezetéstechnikai tanácsadót vagy megbízható autószerelőt keresünk, amikor szükségünk van rá. Körbe kérdezgetünk, elbeszélgetünk a szolgálataikat kínáló szakemberekkel, ellenőrizzük a referenciákat és újra végiggondoljuk magunkban, hogy milyen céllal szeretnénk felkeresni őket.

Kit keressünk? Ha mentor coachra van szükségünk, nézzünk olyan szakember után, akinek van tapasztalata coach trénerként vagy egy elismert coaching szervezetnél dolgozik. Ha találtunk néhány ilyet, beszélgessünk el néhányukkal, hogy megtudjuk, mennyire lehetnek a segítségünkre, mennyire illik össze a stílusunk és milyen értékeket, erkölcsi szabályokat vesznek figyelembe munkájuk során. Ezután kérjük ki néhány olyan személy véleményét, akikkel már dolgoztak együtt.

Megfelelő coaching szupervízort majdnem olyan nehéz találni, mint elismert versenyautó-szerelőt, hiszen nem sok van belőlük. Kevesen vannak a coachok között akik minőségi és  több ezer órás munkatapasztalattal bírnak. Tapasztalat és gyakorlat nélküli szupervízort választani kockázatos. A legjobb szupervízorok azok, akik évek óta tartanak fent (vagy évekig tartottak fent) saját praxist, azt magas színvonalon működtették és elismertek  munkájukban. Ha tehát nem sikerül ilyet találnunk, keressünk egy érett, tapasztalt, ítélkezéstől mentes profit, akinek többféle tréning technikával kapcsolatban is vannak tapasztalatai.Természetesen ebben az esetben is fontos, hogy elbeszélgessünk a lehetséges szupervízorokkal. Az összeillőség és a bizalom nagyon fontos, amikor valakinek betekintést adunk belső folyamatainkba.

A coachingban rengeteg lehetőség rejlik, így érhető, ha minél többet ki szeretnénk használni ezekből, és minél nagyobb hatásfokon szeretnénk dolgozni.