Skip to main content

Hobbiból vagy hivatásból vagy coach?

By 2013.01.23.COACHING, MUNKA, NLP
Losada hányados

Vedd komolyan a coachingot!

Hobbiból vagy hivatásból dolgozol? Tudod egyáltalán? Tisztában vagy vele, hogy ez mekkora hatással lehet az általad nyújtott coachingra és sikerességedre?

nlp coaching - hobbi vagy hivatás

Ha nem tudod a választ, és nem érted a kétféle megközelítés lényegét és a különbséget a kettő között, talán már most coach pályád sikerességének felső határát feszegeted, és nem is tudsz róla. Ha ez a helyzet, nem számít, mennyire keményen próbálkozol, mennyire szeretnéd beépíteni munkádba a legjobb stratégiákat, nem fogod elérni azokat az eredményeket, amiket szeretnél.

A coachingot kétféleképpen végezheted: hobbiból vagy hivatásból.

Akik hobbiként végzik a coachingot, többnyire tudják, milyen irányba szeretnének elindulni, tudják is, hogy mi kell ahhoz, hogy munkájukat komoly üzletté tegyék, de úgy érzik, még túl korán van ehhez vagy nincs rá idejük. Munkájuk, céljaik, üzleti szemléletmódjuk többnyire kevésbé fókuszált, és nehezebb megérteni az általuk tartott foglalkozásokat.

Akik azonban hivatásszerűen űzik a coachingot, pontosan tudják, hogyan szeretnének változást elérni, és kiken szeretnének segíteni. Tudják, hogy egy virágzó, jövedelmező üzletet kell létrehozniuk, hogy elérhessék, amit akarnak, és valóban minél több embernek tudjanak segíteni. A coachingot hobbiként művelőkkel szemben ők bíznak azokban az alapelvekben, abban a felépítésben, mely minden üzleti vállalkozást sikerre vihet. Sokkal tisztább rálátásuk van a különböző stratégiákra, céljaikra, több választási lehetőségük van, és még szavaiknak is nagyobb hatásuk van.

nlp coaching - hobbi vagy hivatás

Coachok, akik hobbiból dolgoznak

Íme néhány jellemzője azoknak, akik csak hobbiként tekintenek a coachingra:

  • Inkább reaktívan, mint proaktívan dolgoznak, a válaszokat menet közben találják meg.

  • A coaching minden területét ismerik egy kicsit, de egyiknek sem a mesterei.

  • Nem nyújtanak folyamatos támogatást klienseiknek, hiszen akik hobbiként tekintenek a coachingra, csak akkor veszik fel a coach-szerepet, ha éppen olyan kedvük van.

  • Egyedül, mindenféle külső segítség nélkül irányítják vállalkozásukat, így meglehetősen korlátozottak a lehetőségeik a további erőforrások beszerzésére, bevonására, felfedezésére.

  • Kevés ügyféllel dolgoznak, de arról álmodoznak, hogy megváltják a világot

nlp coaching - hobbi vagy hivatás

Coachok, akik hivatásból dolgoznak

Lássuk, hogyan tekintenek a coachingra azok, akik hivatásszerűen űzik azt:

  • Erős módszertani alapokra építik munkájukat és vállakozásukat

  • Több nagyszerű coach-al is kapcsolatban állnak, így hasznosabban töltik idejüket

  • A megfelelő technológiákat, eszközöket használják üzletük bővítésére, és nem riadnak vissza egy kis kutatómunkától.

  • Több ügyféllel dolgoznak, így nagyobb bevételre tesznek szert, így valóban nagyobb lehetőségük van valami maradandót alkotni, mint azoknak, akik csak hobbiból dolgoznak.

nlp coaching - hobbi vagy hivatás

A különbségek a coachok között

Mindkét csoportból kerülhetnek ki nagyszerű coachok, akiknek a fő céljuk többnyire ugyanaz, a különbség az elhivatottságban, fegyelemben és a következetességben, kitartásban rejlik. Akik hivatásnak tekintik a coachingot, fegyelmezetten követik azokat a lépéseket, melyekkel elérhetik céljaikat, álmaikat, és másokat is hozzásegíthetnek ehhez. Fontos, hogy tisztában legyél vele, te melyik megközelítés szerint dolgozol. Ha nem így van, üzleted bővítése olyan nehéznek tűnhet majd, mint ha egy hatalmas hegyet kellene megmásznod.

Teljesen érthető, hogy aki hivatásként végzi a coachingot, időnként túlterheltnek érezheti magát. Annyi mindent kell megtanulni, annyi új technika van, amit gyakorolni kell, hogy nem is ember, aki időnként nem érzi túl soknak. A hobbiból dolgozókon ugyanúgy nagy a nyomás. A különbség az, hogy ki hogyan éli ezt meg.

A hobbisták úgy érzik, minden egyes dolgot azonnal meg kell tanulniuk.

Ez természetesen lehetetlen, így folyton ostorozni fogják magukat, amiért nem tudnak mindent és csak „átlagos” képességekkel rendelkeznek.

A hobbisták a legtöbbször tökéletességre törekednek, az pedig elérhetetlen, mert a világon semmi nem tökéletes.

Folyamatosan elérhetetlen célokat tűznek ki maguk elé, melyek megvalósításához szinte csoda kellene, majd magukat okolják, hogy folyamatosan elbuknak.

A hivatásból dolgozók nem próbálkoznak a lehetetlennel, sokkal egészségesebben és praktikusabban szemlélik a dolgokat. Először is megtanulták elfogadni és kezelni a stresszt, ami az élet velejárója. Másodszor pedig azokra a dolgokra fókuszálnak, amiben igazán jók, és eszközöket, módszereket, szakértőket (segítőket) keresnek, melyek segítséget nyújthatnak nekik azokkal kapcsolatban, amiben nem olyan jók. Nem vesztegetik az időt arra, hogy megtanuljanak olyasvalamit, amiben valószínűleg soha nem fognak remekelni, inkább eszközöket használnak vagy hozzáértőket fogadnak fel a segítségükre.

A hobbiból dolgozók többnyire soha nem jönnek rá, hogyan tudnak egyszerűen és hatékonyan új ügyfeleket szerezni, ezzel bővíteni üzletüket és nagyobb bevételekre szert tenni. Mivel ezt stresszesnek találják, visszamenekülnek komfortzónájukba, és folyamatosan ugyanazokkal a dolgokat töltik idejüket és ugyanarra használják energiájukat. Csak azt csinálják, amihez értenek vagy amit szeretnek, ami segíti, támogatja őket abban, hogy célcsoportjuknak pontosan azt adják, amiben igazán jók! A hivatásból dolgozó coachok emellett tudják, hogy más tevékenységeket el kell végezniük üzletük javítása és a nagyobb bevételek érdekében. Azt is pontosan tudják, hogy mit és mikor tegyenek.

A hobbisták is tudják, hogy el kell adniuk magukat a több ügyfél reményében. Kipróbálnak különböző marketing módszereket itt-ott, de mindegyikbe csak belekapnak, így egyikkel sem érhetnek el tartós sikert. A hivatásszerű coachok ugyanakkor teljesen másképp közelítik meg a marketing fogalmát. Ők egy beszélgetés során érik el, hogy új ügyfeleket szerezzenek. Meghallgatják, mi az adott személy problémája, megoldást javasolnak rá, és elérik, hogy a leendő ügyfél is úgy érezze, szüksége van az együttműködésre.

nlp coaching - hobbi vagy hivatás

 Te melyik vagy?

 Ezek alapján te hobbista vagy vagy a hivatásodnak tekinted a coachingot? Az igazi kérdés az, hogy olyan sikeres vagy-e, mint szeretnéd. Ha elégedett vagy, fölösleges változtatnod, mindegy, hogy hobbistának vagy hivatásból dolgozó coachnak tartod-e magad. Ha azonban nem, vizsgáld meg, hogy hol vagy most és hova szeretnél eljutni. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy csökkentsd a kettő közötti távolságot.

Ha ez sikerül, sokkal elégedettebb leszel coachként és céljaid is elérhető távolságba kerülnek.