Skip to main content

Az NLP használata a coachingban

By 2013.01.17.COACHING, NLP

Hogyan válhatnak a coachok hatékonyabbá és hatásosabbá az NLP segítségével?

Sok hatékony coach az NLP-nek köszönheti hírnevét. Azzal, hogy megvizsgáljuk, hogyan alkalmazhatjuk az NLP technikáit a coaching során, nagyban növeljük esélyünket, hogy felismerjük ügyfeleink hiányosságait, az őket gátoló tényezőket és segítsünk nekik, hogy komolyabb erőfeszítések nélkül elérjék a kívánt állapotot, eredményt. Az NLP technikái remek lehetőséget nyújtanak a coachnak és kliensének is, hogy felismerjék, kezeljék az esetleges nehézségeket, leellenőrizzék, hogy valóban sikeres-e a folyamat, és véglegesen túllépjenek a problémán.

NLP coaching

Az NLP-nek rengetegféle megközelítése van, ennek a rövid cikknek nem az a célja, hogy mindet bemutassa, csupán azokról az elemekről lesz szó, melyek a coachingban is felhasználhatók.

Az NLP alapelemei, melyek a coachingban is hasznosak lehetnek:

  1. A modellezés az NLP szíve-lelke. Ha röviden összefoglaljuk a lényeget, az NLP a tökéletességre való törekvés a sikeres modellezésen keresztül.
  2. Mindannyian különbözőképpen fogjuk fel, tapasztaljuk a körülöttünk lévő világot és mindenki számára más érzékek a legmeghatározóbbak, látás, hallás, kinesztetikus érzékelés, stb. Ezeket szubmodalitásoknak nevezzük.
  3. Mindannyiunknak vannak metaprogramjai, melyek meghatározzák, hogy miben hiszünk, hogyan gondolkodunk és hogyan ábrázoljuk magunkban a világot. Ezek szűrőként működnek, amikor információk, ingerek érnek minket a külvilágból. A metaprogramok ösztönösen, tudattalanul működnek, legtöbbször nem is figyelünk oda rájuk.
  4. Végezetül eljutottunk a nyelvhez, amin keresztül lehullhat a lepel a metaprogramokról, a különbözőféle érzékelésekről és modellekről. Egy coach a nyelven keresztül fedezheti fel a legjobban és legrészletesebben ügyfelét, annak erősségeit vagy hiányosságait.

Szenzoros éberség és konverzációs hipnózis

Az NLP és az emberek tanulmányozása során kialakul bennünk egyfajta szenzoros (érzékszervi) éberség, mely során felismerhetünk olyan szavakat, viselkedésfajtákat, melyek egyetértésről vagy valamilyen belső konfliktusról árulkodnak. Az NLP-ben remekül össze vannak gyűjtve azok a nyelvi viselkedésformák, amik bizonytalanságot vagy zavarodottságot jeleznek: az előfeltételezések, általánosítások, összehasonlítások, a határozatlan igék és főnevek, a főnevesítés csak néhány olyan felismerhető nyelvi elem, amiknek a segítségével közelebb kerülhetünk kliensünkhöz és annak problémájához.

Mielőtt azonban ténylegesen beleásnánk magunkat a problémába és annak megoldásába, a legjobb, ha elérjük, hogy ügyfelünk nyugodt legyen és biztonságban érezze magát. A kliensek gyakran úgy érkeznek, hogy mindenféle gondolat kavarog a fejükben, ilyenkor remekül alkalmazható a konverzációs hipnózis, amivel megnyugtathatjuk őket és magunkra vonhatjuk a figyelmüket. Ezen technika alkalmazása során jól megválogatott szavakat használunk, melyekkel elérhetjük, hogy a személy nyugalmi állapotba kerüljön. Feltehetünk olyan egyszerű kérdéseket, mint pl.: „Mennyire érzi magát nyugodtnak?”, ezzel máris elérjük, hogy a nyugodtság fogalmán kezdjenek el gondolkodni. Több kérdés feltételével és megfelelő hangnem használatával elérhetjük, hogy ránk figyeljenek.

NLP coaching

Tegyük hasznossá a modellezést

A modellezés használata nem újkeletű dolog, mégis kevesen alkalmazzák. Amikor az ügyfelek rájönnek, hogy valójában már tudják, mi a siker, és mi kell hozzá, érezni fogják azt, és elkezdik megvalósítani. Ahogy felismerik saját modelljükben a sikerhez szükséges dolgokat, a hasznos részletek segítségével létrehoznak térképet, ami elvezet a kívánt eredményhez. A modell gyakran a saját életükből, saját tapasztalataikból származik, csak éppen egy másik területről.

Jó példa erre az az eset, amikor egy „maratonista” meglátogatott egy coachot, mert munkájában nem tudott rendszert létrehozni, és így mindig lekéste a határidőket. A coach azt tanácsolta, gondoljon rá, hogy hogyan készül a maratonra, milyen útvonalakon edz, milyen időközönként és milyen módszerekkel. Amikor ebbe belegondolt, rájött, hogy máris van egy remek modellje a sikerhez, hiszen a felkészülés során is alkalmaz egy bizonyos rendszert, amit akár a munkájába is átültethet.

Azzal, hogy megállapítjuk, mely érzékszervi élmények a legmeghatározóbbak a klienseink számára, a saját nyelvükön szólhatunk hozzájuk.

Ha valakinek a kinesztetikus érzékelés során beérkező ingerek a legfontosabbak, ehhez igazíthatjuk a mondanivalónkat. Ha leginkább a látásra támaszkodnak, akkor a vizuális elemeken kívül olyan egyszerű szavakat és kifejezéseket is használhatunk, mint pl.: „sok lehetőséget látok”, „elmondom, hogy fog kinézni a megoldás”.

Ha egy „kinesztetikus személlyel” van dolgunk, megkérhetjük, hogy mondja el, mit fog érezni, ha eléri, amire vágyik, ha valakinek a hallás a legfontosabb, megkérdezhetjük, hogy mit fog a családja mondani, ha eléri a célját. Ha a saját nyelvükön szólunk az emberekhez, attól kényelmesebben érzik majd magukat, és hajlamosabbak lesznek az üzenet befogadására.

A metaprogramok felismerése

Legjobban a metaprogramok felismerésével lehet megismerni az ügyfelünket és közel kerülni hozzá, hiszen így kiderül, pontosan mire gondolnak, amikor beszélnek, megfigyelhetjük, hogyan változik a testbeszédük vagy a hangszínük, amikor bizonyos dolgokat kimondanak.

A látásmód, bizonyos dolgokhoz való hozzáállás közvetlenül befolyásolja a kliens viselkedését, nagyon fontos, hogy ezeket a programokat alaposan megismerjük, hiszen kiderülhet belőlük, hogy hol vannak „vakfoltok” az adott személy modelljén. A viselkedésbeli változások megváltoztathatják az ügyfél magáról alkotott képét, a látásmód megváltoztatása azonban a viselkedés egészére kihatással lesz. A látásmódnak, hozzáállásnak hatalmas szerepe van abban, hogy milyen minőségű modellt hozunk létre a világról, és ezáltal milyen lehetőségek tűnnek elérhetőnek a számunkra. A látásmódunk által létrejött szűrő sok jó dologtól megfoszthat minket, ha nem megfelelően működik.

Ha felismertük a „vakfoltokat”, felhívatjuk rájuk ügyfeleink figyelmét, és elmondhatjuk nekik, miként gátolják meg ezek őket a sikerességben.

Egy üzleti tanácsadással foglalkozó nő felkeresett egy coachot. Miközben beszélgettek, a nő azt mondta, hogy meg sem fog próbálni sikeres üzletemberekkel beszélni, mert, akik sikeresek, azoknak nincs szükségük a tanácsaira. A coach rávezette a nőt, hogy vizsgálja felül látásmódját, azzal, hogy a következő kérdést tette fel neki: „Miből gondolja azt, hogy a sikeres üzletembereknek nincs szükségük a szolgáltatásaira?”

A kérdés hallatára a nő megtorpant, és hirtelen rájött, hogy látásmódja nagy valószínűséggel nem fedi a valóságot, és akár sikeres üzletemberekkel is együttműködhet a jövőben. Gyorsan fel is írta néhány jól menő vállalkozás vezetőjének a nevét a noteszébe, hogy később felkeresse őket.

Egy kliens látásmódjának (hiteinek, hiedelmeinek) megváltoztatása nagyon kifizetődő lehet, főleg ha ezek az hitek, elképzelések, látásmódok a siker útjában állnak.

NLP coachingAz „átkeretezés” vagy „átformálás” (reframing) technikáját használva elérhetjük az ügyfeleknél, hogy sokkal sikeresebbé váljanak a munkakeresésben vagy az élet bármely más területén.

Volt egy nő, aki nem szeretett különböző eseményekre eljárni és ismerkedni, de mivel új volt a városban, kénytelen volt ezt tenni, hogy olyan embereket ismerhessen meg, akik munkája szempontjából „érdekesek” lehettek. Az ismerkedésnél sokkal jobban szerette a kutatómunkát, információgyűjtést.

A coach ezért átformálta a látásmódját, hogy úgy tekintsen ezekre az eseményekre, mint egyfajta lehetőségre az információgyűjtéshez, ettől fogva a nő szívesen járt ilyen helyekre, és sokkal eredményesebben is ismerkedett. Az átkeretezés, átformálás technikája egyáltalán nem ritka, a szülők is rendszeresen alkalmazzák a kisgyermekek nevelése során, anélkül, hogy azok észrevennék.

Minden ember agya ugyanúgy épül fel, de a programok mindenkinél eltérőek. Megismerhetjük ezeket a programokat, ha odafigyelünk arra, ki milyen szavakat használ, milyen tónusban beszél, és közben mit árul el a testbeszéde. Ha a coaching során akadályokba ütközünk, segítségül hívhatjuk az NLP technikáit, hogy rávezessük kliensünket egy újfajta gondolkodásmódra. Hatalmas öröm látni, hogy a tanácstalan ügyfél akár egyetlen foglalkozás alatt elindul a fejlődés és a siker útján.

Az NLP segítségével bárkin könnyebben lehet segíteni.