Skip to main content

Mi az a coach szupervízió?

Mit jelent pontosan a coach szupervízió és miben különbözik a szupervízió egyéb formáitól?

Ez az írásom arra világít rá, hogy mik a coach szupervízió főbb feladatai, milyen folyamatokból áll és tippeket ad, hogy miként találhatsz hozzád illő szupervízort. A szupervízió felülvizsgálatot jelent, de a coaching szupervízió esetében nem olyan értelemben kell gondolni erre, mint egy orvosi felülvizsgálat vagy egy igazgatósági felülvizsgálat esetén. A coaching szupervízió egy ezektől teljesen különálló foglalkozás, mely az évek során, sok coach-csal való konzultáció során alakult ki. Gyakorlása során a coachok új tudásra, módszerekre tehetnek szert, és megtanulhatnak jobban kommunikálni klienseikkel, trénereikkel.

coach szupervízió

Mi történik a coach szupervízió során?

„Ha egy coach felkeres egy szupervízort, mindketten meg fognak változni a köztük kialakuló kapcsolat és párbeszédek hatására … a szupervízió létezését és igénybe vételét mindenkinek figyelembe kellene vennie, aki coachi pályán dolgozik. Lehetőséget és helyet biztosít komoly párbeszédekre, a coach és a szupervízor szívének és elméjének összefonódására, ezáltal segítve a közös, kreatívabb gondolkodást.” – Joan Wilmott

A coaching szupervízió leírásának, elmagyarázásának egyik módja, ha úgy gondolunk rá, mint a „rávilágítás”, „bepillantás” és „támogatás” folyamatait tömörítő módszerre. A szupervízió segít a tisztább látásban – az adott coach munkájának tisztább látásában, a coach módszerei során végbemenő belső folyamatok és a gondolkodásában megbúvó esetleges vakfoltok megvilágításában. A szupervízió egy olyan dolog, melyet a coach hasznosítani tud, hiszen a „felülvizsgálat” során tisztább képet kap saját munkájáról. A „rávilágítás” és a „bepillantás” a tanulást hivatottak elősegíteni. A tanulás mértéke és miben léte attól függ, hogy ezen folyamatok során mik derültek ki a coach munkájának vagy stílusának az éppen vizsgált részéről. A „támogatás” fontosságát gyakran alábecsülik a coaching szupervízió során, pedig a szupervíziót igénybe vevő coachok rendszeresen elmondják, milyen könnyedséget jelentett nekik, hogy biztonságban érezve magukat, jó környezetben fedezhették fel saját munkájukat és annak rejtett részeit.

A coach szupervízió arra is megtanít, hogy jobban odafigyeljünk arra a „szemüvegre”, melyen keresztül coachként látjuk a világot, tehát felismerjük azokat a folyamatokat, melyek a klienseinkkel való foglalkozások során bennünk végbemennek. Ennek eredményeként többet megtudunk arról, hogy egyes ügyfeleink milyen hatást gyakorolnak ránk, és megtanulunk intelligensebben, tudatosabban válaszolni ezekre. Arra is megtanulunk odafigyelni, hogy milyen hatással lesznek az ügyfelünk és köztünk végbe menő folyamatok, párbeszédek a kliens életére, munkájára és életének egyéb területeire, tehát szélesebb körben meg tudjuk jósolni munkánk várható eredményét, és nem csak az adott kontextusban gondolkodunk. Új látásmódunknak és képességeinknek köszönhetően munkánk elegánsabb, egyben hatásosabb lesz, miközben az etikai szabályokra is jobban oda tudunk figyelni.

Ahogy Bill Critchley írta:

„változások csak a szoros kapcsolatokban mennek végbe”.

A coach szupervízió segít, hogy jobb kapcsolatot alakítsunk ki kliensünkkel és ahelyett, hogy csak átadnánk neki egy üzenetet, végigkísérhetjük a változást jelentő úton.

coach szupervízió

A coach szupervízió előnyei

„A szupervízió egy formális, professzinális támogatást nyújtó folyamat, egy, mely a bizonyos dolgokra való interaktív rávilágítás, átfogó értelmezés és a tapasztalatok megosztása során megy végbe.” – T. Bachkirova

A hatásos párbeszédek, a kreatív módon és megfelelő időben történő beavatkozások és a közös tanulás útján terünk és lehetőségünk nyílik jobban átlátni munkánkat, ezáltal javítani is tudunk azokon a területeken, ahol szükséges. 2012 júliusában, az oxfodi coaching szupervízió konferencián szó volt többek között a döntéshozásról, a tudás hatalmáról a coachingban,  a szupervízió során kialakuló kapcsolatról, a csoportos szupervízióról, az önmegtévesztésről, a coachingban rejlő lehetőségekről és arról, miként sérhetjük meg ügyfeleinket, ha nem figyelünk, a saját „én” használatáról a coachingban és a tiszta nyelvhasználat fontosságáról a szupervízió során. Ez is jól mutatja, mennyire sokoldalú és mennyi hasznos hatása lehet a coach szupervíziónak.

A szupervízió segítségével jobban megérthetjük az etikai kérdéseket, betarthatjuk a határokat, könnyebben megegyezhetünk a szerződéssel kapcsolatos kérdésekben, jobban boldogulhatunk a nehéz esetekkel, és hamarabb találhatunk megoldást, ha nézeteltérésünk támad kliensünkkel. A szupervízió segíthet személyes fejlődésünkben, és munkánkat is jobbá, hatékonyabbá teheti, elkerülhetjük például, hogy megzavarjanak minket klienseink „játszmái” vagy, hogy gyorsan és hatékonyan kezelni tudjuk a negatív, elutasító viselkedést. A szupervízió segítségével tehát jobban oda tudunk figyelni magunkra (a szemüvegre, amin keresztül a dolgokat látjuk) és megtanít hasznosítani az így észrevett dolgokat munkánk során. Fontos, hogy ezeket a dolgokat mi magunk fedezzük fel „belső szupervízorunk” felébresztése segítségével.

A szupervízió kreatív módszerekkel  (pl.: szerepjátékok, kártyajáték, NLP, Gestalt stb.) vezet rá minket a tanulásra és arra, hogy éberebbé váljunk tudattalan folyamatainkkal kapcsolatban. Ezek segítségével új látásmódra, módszerekre és képességekre teszünk szert.

coach szupervízió

A coach szupervízorok képességei

A coach szupervízorok tapasztalt coachok, akik jól ismerik a coachingot és tudásuk naprakész, a legújabb módszerekkel és megközelítésekkel is tisztában vannak. A foglalkozások során éretten és bátran viselkednek, képesek rá, hogy párbeszédeken keresztül tisztább látásmódhoz segítsék az adott coachot és nem csak irányítják a munkafolyamatot, de ők is alá vetik magukat annak. Folyamatosan összetett kommunikációt végeznek ügyfelükkel, ezért remek kapcsolatteremtő képességgel kell rendelkezniük.

„A szupervíziónak nevezett tanulási folyamat során a szupervízor az, aki alkalmazkodik ügyfele tanulási szükségleteinek és alárendeli magát azoknak.”

M. Carroll szavaiból is világosan látszik, hogy a jó szupervízoroknak rugalmasnak és kíváncsi természetűnek kell lenniük.

A legtöbb coaching szupervízió tréning akár egy évig is eltarthat. Egy néhány napos gyorstalpaló, melyen szóba kerül néhány módszer vagy modell, nem lenne hatásos. Időre van szükség ahhoz, hogy a coach levetkőzze lendületességét és energikusságát, melyet a coaching foglalkozások során megszokott, és olyan állapotba kerüljön, hogy készen álljon a belső felfedezésre és az új információk befogadására.

Hogyan válasszunk coach szupervízort?

Az alább felsorolt szempontokon kívül az is fontos, hogy jól érezzük magunkat a szupervízorunkkal, hiszen valószínűleg olyan témák, területek is érintve lesznek a foglalkozások során, melyeket nem szívesen beszélnénk meg valakivel, akiben nem bízunk. Ezen kívül a coach szupervízornak a következő szempontoknak kell megfelelnie:

  • Legyen jártassága a coach szupervízió területén
  • Legyen naprakész a coachinggal kapcsolatban
  • Legyenek megfelelő szintű pszichológiai ismeretei
  • Érezze át a helyzetünket
  • Ismerje a különböző coaching stílusokat
  • Legyen legalább többéves pasztalata a coach pályán
  • Tartsa megmez az etika és a munkakapcsolat határait
  • Legyenek jó referenciái