Skip to main content

Globális trendek a coaching világában

A vezetői coaching egyre alapvetőbb és elismertebb formájává válik a fejlődésnek és a tréningnek szerte a világon.

A Sherpa Coaching által készített, hét évet felölelő kutatásokból és kimutatásokból kiderül, hogy a coachingot a világ egyre több országában tartják megbízható eszköznek. Minden ország kultúrája más és más, a következőkben a globálisan megfigyelhető három fő trendet mutatjuk be, melyeknek a coaching töretlen fejlődése köszönhető.

globális coaching trendek

Coaching trendek…

1. Trend: Kövesd a vezetőt

Miként tanulják meg az új coachok a különböző üzleti fogásokat? Tapasztalt coachoktól kérnek segítséget, akik megmutatják és megtanítják. Ugyanígy, ha egy új piacon, azaz egy új kultúrában vagy országban jelenik meg a coaching, a coachok azokat a modelleket veszik figyelembe, melyek egy másik országban már működtek. Ez egy magától értetődő módszer, hiszen ami valahol működött, az nagy valószínűséggel egy másik helyen is fog. Egy francia coach így nyilatkozott erről:

„Úgy gondolom, Európában ott tart a coaching, ahol az Egyesült Államokban tíz éve tartott és folyamatosan zajlik a felzárkózás.”

A frissen létrejött vállalkozások mindig a nagyobb, már bizonyított vállalkozásokat fogják alapul venni és megpróbálják követni a példájukat. Ha a világ egy olyan területén kezdesz coach-i praxisba, ahol ez a dolog még meglehetősen új, sokan fogják megkérdezni, hogy mi az a coaching és mire használják. Az erre adott válaszod az idő múlásával változni fog, ahogy Amerikában, Ausztráliában és más fejlett coaching-kultúrával rendelkező országokban is változott. Az új „piacokon” a coachingot eleinte mindig csak bizonyos meglévő problémák megoldására használják majd az emberek. Ahogy azonban egyre elismertebb üzletág lesz, sikeres vezetők is igénybe fogják venni a coachok szolgáltatásait, hogy még eredményesebbé, sikeresebbé váljanak.

„Belgiumban továbbra is inkább a meglévő gondok orvoslása miatt keresik fel a coachokat az emberek, mintsem proaktív szándékkal, hogy minél jobban tudják végezni munkájukat. Folyamatosan javul a helyzet, de egyelőre lassan”

– mondta egy belga coach.

Sok múlik azon is, miként végzik a coachok a munkájukat. A szemtől szembeni megbeszélések nagyon fontosak a nagyobb elismertség szempontjából. Az ügyfelek négyszemközt szeretnének egyeztetni a coachokkal és erre meg is van minden lehetőségük, hiszen a világ minden táján egyre több a képzett coach.

nlp coaching - coaching trend

2. Trend: Előzd meg a vezetőt

Időnként előfordul, hogy amikor a fejlődő piacok a már kiforrott piacok tapasztalatait veszik alapul, a megfigyelés során eleget tanulnak ahhoz, hogy „mestereik” fölé nőjenek. Az újoncok azzal, hogy megelőzik a tapasztaltakat, gyakran rávilágítanak arra, hogy mik a tapasztalt piacok gátjai a további fejlődésben.

Hogyan lehet megelőzni a kiforrott piacokat a coaching világában?

Ha olyan trendet alkalmazunk és építünk be munkánkba, melyet a világ többi részén elutasítanak, figyelmen kívül hagynak. Jelenleg az olyan országokban, ahol már régóta jelen van a coaching, például Amerikában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában egyre inkább az egységesedés a jellemző, azaz a hasonló módszerek alkalmazása. A rohamosan fejlődő részeken, például Brazíliában vagy Spanyolországban az figyelhető meg, hogy az ottani coachok is figyelembe veszik az alapmódszereket, az egységes eszközöket, ugyanakkor nem félnek az újdonságoktól sem. Ennek a látásmódnak köszönhetően hamarosan átvehetik a vezető szerepet a coaching világában.

globális coaching trendek

3. Trend: A csúcson

A coaching jelenleg a csúcson van és figyelembe véve a népszerűségét az egész világon és az egyre szélesebb körben történő igénybe vételét, ott is fog maradni. A Sherpa kutatásai szerint az emberek évről évre egyre megbízhatóbbnak tartják a coachingot és egyre nagyobb értéket tulajdonítanak neki. A coachok és klienseik is optimistábbak az elérhető eredményekkel kapcsolatban, mint valaha.

Pontosan mit jelent ez az üzlet szempontjából?

A coaching állandó, mára már szinte kihagyhatatlan tagjává vált a komoly vállalatoknak, tehát egyre növekszik a kereslet.

Azoknak az embereknek az aránya, akik hasznosnak vagy rendkívül hasznosnak találják a coachingot, az elmúlt 12 hónapban 80-ról 90%-ra növekedett.

A coaching aranykorát éli. Minden egyes területen nő a coaching elismertsége, függetlenül a gazdasági helyzettől. Most, hogy a világ kezd kilábalni a gazdasági válságból, az igénybevétel is egyre növekszik.

„Észrevételeim szerint a vezetői coachingra való igény egész Európában, de főleg Kelet-Európában növekszik. Ázsiában is hasonló a helyzet”

-mondta egy európai coach.

Az egyre növekvő elismertség és a coachingra való igény azonban a pozitív hatások mellett problémákkal is járhat.

A coachingra való igény egyre inkább emelkedik, az elismertség sem jelent már gondot, de légy óvatos, ha komolyan gondolod, hogy coach-á szeretnél válni. Azokon a helyeken, ahol már régóta űzik a coachingot, egyre inkább túlkínálat van coachokból. Jelenleg Ausztráliában a legmagasabb az egy főre jutó coachok száma és továbbra is emelkedik ez a szám, aminek következtében az elmúlt négy évben 50%-kal csökkent az ottani trénerek ügyfeleinek száma.

Egy brit coach így nyilatkozott a kialakult helyzetről:

„Túl sok képzetlen és tapasztalatlan coach árasztja el a piacot, akik képtelenek kialakítani egy fenntartható, valóban hasznos praxist.”

Egy dubaji tréner szintén megszólalt a témával kapcsolatban:

„A coaching az egyik leggyorsabban fejlődő üzletág. Ugyanakkor itt van a legtöbb olyan ember is, aki csak coach szeretne lenni, de nincsenek meg a megfelelő képességei, mert egyszerűen csak korábbi munkájától szeretett volna megszabadulni, ezért vágott bele a coachingba.”

Csak akkor érdemes tehát coachinggal foglalkoznod, ha komolyan gondolod, valóban segíteni szeretnél az embereknek és úgy érzed, ehhez megvan minden képességed, módszertani alapod.

nlp coaching - coaching trend

Összegzés

Mit jelentenek számodra ezek a trendek? Hogyan lehetsz sikeres a mai üzleti világban?

Légy te a legjobb! Ha nem te vagy a legjobb, viszont a legjobbá akarsz válni, akkor már most kezdj el úgy viselkedni, mintha a második legjobb lennél!

Ha coachként dolgozol egy folyamatosan fejlődő területen, tanulmányozd azokat a trendeket, melyek más, fejlettebb coaching kultúrával rendelkező országokban már beváltak. Ha egy olyan országban dolgozol, ahol a coaching régóta jelen van és coaching szempontjából az elsők közé tartozik az egész világon, akkor is sokat segíthet, ha figyelemmel követed a világ többi részén a coaching fejlődését.

globális coaching trendek

Akárhol ráakadhatsz egy jó ötletre vagy trendre. Ismerd jól a világ coachingját, tudni fogod, mely vezetőket érdemes követni, mikor és hogyan tudsz hatalmas lépésekben előrébb kerülni az elismertségi ranglétrán és miként maradhatsz folyamatosan a csúcson.