Skip to main content

NLP és coaching! Miért a legjobb választás?

By 2013.01.16.COACHING, NLP
tisztító kúrák

Mi az az NLP és miért fontos?

NLP Magyarország Oktatási KözpontA Neuro-lingvisztikus Programozás vagy egyszerűen NLP az a képesség, mellyel képesek vagyunk lefordítani üzenetünket beszélgetőpartnerünk belső nyelvezetének megfelelően, ezáltal hozzásegíthetjük őket viselkedésük modellezési szokásaik megváltoztatásához. A szakértők szerint az NLP egy gyors útja a fejlődésnek, tökéletesebbé válásnak.

Az NLP technikáját a ’70-es években fejlesztette ki John Grinder és Richard Bandler. Azóta vállalatvezetők, politikusok, államfők is előszeretettel alkalmazzák, tehát csupa olyan ember, akik számára fontos, hogy üzenetük a megfelelő módon és minél gyorsabban érjen célba, akik eredményeket akarnak elérni szavaikkal.

Hogyan működik ez az egész?

A tudatos elménkkel határozzuk meg, hogy milyen célokat szeretnénk elérni, de a megvalósítás a tudatalattira hárul. A tudatos elménk felelős többek között a nyelv megértéséért, a logikus gondolkodásért és azért, hogy hogyan cselekszünk a jelenben. A tudatalatti irányítja az érzelmeket, a tanulási folyamatokat és a viselkedésünket, valamint stratégiákat alakít ki céljaink eléréséhez. A tudatalatti elme szimbólumokon keresztül kommunikál, ezt bárki tanúsíthatja, akinek voltak már furcsa álmai. Ezen kívül felhasználja a múltbéli tapasztalatainkat, a korábban tanultakat, és felhasználja őket a jövőbeli törekvéseink során. Ezért van az, hogy a sikert gyakran még több siker követi. Ez arra is magyarázatot nyújt, hogy gyakran miért olyan nehéz sikert elérni, ha egy új, eddig még ismeretlen területen próbálkozunk.

Kitűzhetünk akármilyen célokat a tudatos elménkkel, de ha az adott területen szegényes modellel rendelkezünk vagy „nem megfelelő program” fut a tudatalattinkban, akkor komoly nehézségekbe fogunk ütközni és lehet, hogy el is bukunk. Az NLP segítségével kitörölhetjük a rossz programokat, és úgy tűzhetjük ki új céljainkat, hogy azok erőteljesebbek legyenek, és könnyebben megérhetővé, megvalósíthatóvá váljanak a tudatalattink számára. Képesek vagyunk megváltoztatni a lépéseket, melyekkel tudatalattink dolgozik, hogy elérje céljait, így az NLP-t alkalmazó pszichológusok is könnyedén segíthetnek azokon a pácienseken, akik épp elakadtak a megoldás keresése során. Amikor ez történik, a pszichológus megerősítéseket küld és újabb erőforrásokat tesz elérhetővé betege számára tudatos és tudatalatti szinten is, ami sikerhez vezet.

Az NLP-t egyre gyakrabban használják a coaching során is, a két terület összefonódását NLP Coachingnak nevezik. Gyakran definiálják eredményközpontú coachingként, mivel használata rendkívül eredményes és hatékony. A gyakorlaott NLP coachok annyira megbíznak a módszerben, hogy akár írásban is garantálják a sikerességüket, legyen szó az élet bármely területéről.

“Az NLP Coaching teljesen megegyezik a coaching többi fajtájával, amíg el nem érünk a tudatalatti technikákhoz.”

NLP és coaching

Mi változik, ha a coachinghoz hozzáadjuk az NLP-t?

Azok a coachok, akik előadásaik során az NLP-t is alkalmazzák, képesek egyszerre hatni a tudatos és tudatalatti elmére is, és gyorsan „átírni” azt a programot, ami a viselkedést irányítja. Ezen felül nagy szabadságot is nyújt nekik az új technika, hiszen rengeteg módon megközelíthetik és elérhetik kliensük modelljét, mely változtatásra szorul. A kapcsolatteremtés kevesebb mint hat másodpercen belül megtörténik, így az ellenálló ügyfél ismeretlen fogalommá válik.

NLP és coachingMilyen érzést nyújt?

Az NLP Coaching teljesen megegyezik a coaching többi fajtájával, amíg el nem érünk a tudatalatti technikákhoz.

Ezekkel elérhetjük például, hogy az ügyfél úgy gondoljon egy fontos projektre vagy a munkájára, mint kedvenc hobbijára vagy, hogy relaxált állapotban, úgynevezett könnyű transzba kerüljön.

A transz egy természetes állapot, és a legtöbbünk egész nap transzban van. Biztosan veled is előfordult már, hogy amolyan „robotpilóta” üzemmódban vezettél hazáig, ez a közepes transz állapotára utal. Elképzelhető, hogy a kertben dolgoztál, majd mikor végeztél, észrevetted, hogy megvágtad a kezed, de nem tudtál visszaemlékezni, hogy mikor vagy mivel. Ez is a közepes transz állapot egyik „tünete”. A transz során testünk aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, melynek feladata többek között a regenerálódási és gyógyulási folyamatok elindítása. Testünk számára ez olyan felüdülést jelent, mint egy kisgyereknek a vidámpark. Mivel itt valójában önhipnózisról van szó, és az NLP csak a könnyű transz állapotába segít eljutni, az ügyfél végig tudatánál van, és lehetősége van befolyásolni az eseményeket.

Az NLP Coaching során az ügyfeleket először tájékoztatják a coachok, hogy milyen lehetőségeik vannak, így gyakran ők választják ki, hogy melyik technikát szeretnék alkalmazni.