Skip to main content

Multimédiás tanulási módszer – Tanulj alvás közben!

Egy elalvás előtt megnézett videó vagy egy alvás közben hallgatott hangfelvétel sokat segíthet a tanulásban.

Az alvás közbeni tanulásról eddig csak álmodoztunk és elérhetetlen tudományos fantasztikumnak tűnt, de egy új kutatás eredményei szerint igenis lehetséges, hogy álmunkban tanuljunk. Persze nem arról van szó, hogy ébren semmit nem kell tenni az eredmény érdekében. Ennek a tanulási módszernek a lényege, hogy ha megtanulunk valamit éber állapotban és egy ahhoz kapcsolódó, arról a témáról szóló anyagot hallgatunk álmunkban, könnyebben rögzülnek memóriánkban a korábban megtanultak.

[sociallocker]

Multimédiás tanulási módszer - Tanulj alvás közben!

Az amerikai Northwestern Egyetem tudósai 12 tesztalanynak mutattak 50 különböző képet egy monitoron. Minden képnek állandó helye volt a képernyőn és mindegyikhez társult hang is, ha például egy macskáról készült kép jelent meg, macskanyávogás hallatszott mellé. A résztvevők feladata az volt, hogy memorizálják az egyes képek helyét. Ezután 60-80 percre lefeküdtek aludni, amikor mély álomba merültek, a kutatók lejátszottak nekik 25-öt a képekhez tartozó hangokból.

Miután felébredtek, ismét leültették őket a képernyő elé és megkérték őket, hogy húzzák a helyükre az egyes képeket. Azokat a képeket sokkal nagyobb pontossággal helyezték el, melyeknek a hangját hallották álmukban. Az alanyok tudatosan képtelenek voltak visszaemlékezni rá, hogy alvás közben bármilyen hangot is hallottak volna, és amikor arra kérték őket, hogy tippeljék meg, vajon mely képekhez rendelt felvételeket játszották le nekik, találgatásuk teljesen véletlenszerű volt.

„Komolyan meglepődtünk” – mondta Ken Paller, a kísérlet egyik kitalálója, aki szerint a kutatók közül senki nem számított ilyen erőteljes, meggyőző eredményre. Bár korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy alvás közben erősebben bevésődhetnek emlékezetünkbe a friss élmények, de az az első kutatás, mely rámutatott, hogy hangfelvételek segítségével lehetséges célzottan csak a kívánt rövid távú emlékeket megerősíteni.

Paller és társai a következőben arra próbálnak választ találni mennyire tartós a hatása az ilyen módú tanulásnak és miként lehet mindezt a memóriakutatás többi területén hasznosítani. Addig is nyugodtan mondd fel egy hangrögzítésre alkalmas készülékre a megtanulni kívánt anyagot és hallgasd vissza álmodban vagy hallgass bármilyen más, a tanulást elősegítő felvételt, ártani nem árthat.

Multimédiás tanulási módszer - Tanulj alvás közben!

A videofilmek is hasznosak lehetnek

Ahhoz, hogy igazán jó legyél valamiben, gyakorolnod kell, de az is hozzájárulhat a sikerhez, ha egyszerűen megnézel egy felvételt az elsajátítani kívánt mozgásról, képességről, majd rögtön utána álomba merülsz. A Holland Neurológiai Intézet tudósai Ysbrand van der Werf vezetésével azt vizsgálták, mennyire hatásosan tudnak megtanulni tesztalanyaik egy bizonyos ujjmozgási sorrendet gyakorlás nélkül.

Az általuk levetített filmet az volt látható, ahogy valaki az ujjaival dobol egy bizonyos sorrendben, a cél pedig az volt, hogy a kutatás résztvevői megtanulják a megfelelő sorrendet és utánozni tudják a dobolást. Az eredmények azt mutatták, hogy a videó megnézése után sokkal magabiztosabbak és pontosabbak voltak azok a résztvevők, akik a film megnézése után hamar elaludtak és kevesebb, mint 12 órát aludtak, mielőtt megkérték volna őket, hogy próbálják meg elismételni, amit a felvételen láttak. Van der Werf szerint ez nem csak a tanulást segítheti, de előremozdíthatja azoknak a fejlődését is, akiknek agyvérzés vagy más agyi sérülés következtében bizonyos mozgásokat újra el kell sajátítaniuk.

[/sociallocker]