Skip to main content

Milyen hatással van az alkoholizmus a szervezetre?

A rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztás számos személyes problémához és érzelmi hullámvölgyhöz vezethet, azonban az alkohol ugyanannyira káros a szervezetre is. Az alkohol egy toxin, ami nagy mennyiségben fogyasztva sok olyan komoly egészségügyi problémát okozhat, melyeket nehéz visszafordítani, ha nem kezeljük őket megfelelő módon.

Az alkohol hatással lehet szinte minden létfontosságú szerv működésére, így nem szokatlan az sem, hogy valaki komoly alkoholizmus miatt veszti életét. A nagy mennyiségű ivás veszélyes és komoly egészségügyi kockázatokkal jár, melyeket az alkoholfüggőségben szenvedő emberek túl jól is ismernek. Az egyetlen módja az alkoholfogyasztás hatásainak visszafordítására, az alkoholtól való teljes tartózkodás és méregtelenítés.

Az agyban okozott károk

alcoholism1Az alkohol számos szervre hatással lehet, de a legnagyobb kárt az agyban és a májban okozhatja, melyek létfontosságúak az általános fizikai egészségünkhöz. Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy az alkohol pillanatnyi eszméletvesztést és emlékezet kiesést okozhat, azonban az alkohol agyra gyakorolt hatásai ennél sokkal komolyabbak is lehetnek.

Az alkoholizmusban szenvedő emberek olyan problémákat tapasztalhatnak, mint az agyzsugorodás, tanulási nehézségek, az új agysejtek növekedésének lelassulása, vagy akár az érzékelés elvesztése, perifériás neuropátia kialakulása által. A súlyos alkoholizmus ugyanakkor vezethet elmebajhoz és akár Wernicke-Korszakov szindrómához is, amit a tiaminhiány okoz.

Annak ellenére, hogy az átlagember számára egyértelműek az alkohol rövidtávú káros hatásai az agyra, amilyenek a pillanatnyi eszméletvesztés és az izmok irányításának elvesztése, sokan nincsenek tisztában az ivás hosszú távú hatásaival, melyek károsíthatják az agyat.

Májzsugor és májelégtelenség

Egy alkoholproblémákkal küszködő személy több, mint valószínű, hogy elegendő idő elteltével problémákat fog tapasztalni a mája egészségével. A rendszeres nagy mennyiségű ivás nagyon megerőltető tud lenni a májnak, aminek egyik feladata, hogy kiszűrje a rendkívül mérgező alkoholt a szervezetünkből.

Ha az alkohol elkezdi roncsolni a májat és kárt okozni abban, májzsugor (hegesedés vagy zsugorodás) alakulhat ki, vagy idővel akár májelégtelenség is jelentkezhet. Az alkoholizmus májgyulladást is okozhat, ami során a májsejtek begyulladnak, majd elpusztulnak. A máj egy létfontosságú szerv, mely kiszűri a toxinokat, és egy egészséges és működőképes máj nélkül az alkoholista nagy eséllyel meg is halhat.     

Szívproblémák és gyomorfájás

alkoholfuggosegAz alkoholizmus más fontos szervekre, például a szívre is kihatással lehet. A hosszú távú ivás legyengíti a szívizmokat, ezzel megnehezítve a szív számára, hogy hatékonyan pumpálja a vért és táplálja a többi szervet. Alkoholistáknál gyakran jelentkezhetnek szívbetegségek és szívroham.

Az alkoholistáknak emellett gyakran magas a vérnyomásuk, jelentkezhet náluk szívnagyobbodás vagy kardiomiopátia, rendszertelen vagy gyors szívverés, valamint koszorúér-betegség. Az alkoholfogyasztás ugyanakkor kihatással lehet a gyomorra is, mivel az alkohol ingerlő hatású és növeli a gyomor nyálkahártyájából kiválasztódó sósavat. Az efajta irritáció fekélyekhez, gyomorhuruthoz vagy a gyomor nyálkahártyájának gyulladásához is vezethet, és növelheti a gyomorrák veszélyét.

Az alkoholfüggőség veszélye 

Az alkoholfüggőség sokféle szempontból veszélyes és számtalan egészségügyi problémához vezethet. Az emberek többsége nincs tisztában az alkoholizmus hosszútávú hatásaival, melyeket a főbb szervekre és a fontosabb testi funkciókra gyakorolhat, és amelyek listája szinte végtelen.

Az alkoholizmus drasztikusan károsíthatja az agyat és a májat, de ugyanakkor zavarhatja a szív egészséges működését is, ahogyan a tüdőét, a gyomorét, a vesékét és a hasnyálmirigyét is. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy a felsoroltak közül bármelyik egészségügyi probléma is korai halálhoz vezessen, az alkoholista személynek azonnal orvoshoz kell fordulnia és le kell mondania az ivásról, hogy elkezdhesse a felépülést a szervezetében eddig okozott komoly károkból.