Skip to main content

Mikor túl hosszú az önéletrajzod?

A Mágia Struktúrája - a gondolkodás, nyelvhasználat és a valóság viszonya

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy ennyi és ennyi karakter legyen az önéletrajz, hiszen annak hosszúságát nagyban befolyásolják az eddigi munkatapasztalatok és maga a munka, amire jelentkezel. Hogyan lehet akkor eldönteni, hogy mi a túl hosszú és mi a pont jó?

A Mágia Struktúrája - a gondolkodás, nyelvhasználat és a valóság viszonya

Milyen hosszúnak kell lennie egy önéletrajznak? Ebben a kérdésben még a toborzók sem értenek teljesen egyet, egyvalamiben azonban igen: mindenképpen relevánsnak kell lennie. Ez akkor is igaz, ha épp most végeztél a tanulmányaiddal vagy éppen már húsz éve dolgozol az adott szakterületen. Az önéletrajzodnak mindenképpen illeszkednie kell az adott munka profiljába.

Az álláshirdetők valószínűleg nem fognak minden egyes apró pontot elolvasni azzal kapcsolatban, hogy az egyes munkahelyeiden milyen feladataid voltak. Csak az olyan információkra kíváncsiak, melyek azzal kapcsolatban nyújtanak támpontot, hogy milyen képességeid lehetnek az általuk hirdetett munka elvégzéséhez. Ezért a legfontosabb feladatod, hogy az erre vonatkozó információkat minél jobban kiemeld.

Ha csak nemrég hagytad el az iskolapadot, nem lesz nehéz egy oldalon belül összesűríteni az információkat. Ha viszont bővebb tapasztalatokkal rendelkezel és két oldalra is alig fér rá az önéletrajzod, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy mely információkat száműzd belőle. A jó hír az, hogy a LinkedIn és az egyéb hasonló oldalak remek lehetőséget biztosítanak az állásjelentkezésre elküldött önéletrajzodból kimaradt plusz információid feltüntetésére. Ezekre tekinthetsz úgy, mint egy bővített önéletrajzra.

Mit hagyj benne az önéletrajzodban?

oneletrajzKarrierösszegzés. A lap tetején összegezd az eddigi munkatapasztalataidat és írj a képességeidről, de mindvégig tartsd szem előtt, hogy milyen munkára jelentkezel. Soraiddal próbáld meg megválaszolni azt a kérdést, hogy mid van, amire az álláshirdetőnek szüksége lehet.

Felsorolások. Ne rendelj mindent alá annak, hogy önéletrajzod ráférjen egy oldalra. Az ilyen hozzáállás gyakran eszetlen törölgetéshez vezet és lényeges információk is elvesznek így. A lényeg, hogy elérd, hogy az illetékesek elolvassák az önéletrajzodat, ezt pedig úgy teheted meg, ha összeszedetten, tömören és érthetően fogalmazod meg a mondandódat. Erre remek lehetőséget nyújtanak a felsorolások. Vedd úgy az álláshirdetést, mintha kérdés volna, melyben eddigi munkatapasztalataidról kérdeznek és lényegre törően válaszolj.

Végzettség. Ha már több mint öt éve elhagytad az iskolapadot, nem kell részletesen felsorolnod az iskolaéveidet. Elég csak felsorolásszerűen megemlítened a végzettségeidet, illetve, hogy melyik iskolákban szerezted azokat.

Elismerések. A munkával kapcsolatos sikerek, elismerések fontosak lehetnek az elbírálás során, ezért ezeket mindenképpen hagyd benne az önéletrajzodban.

Mivel az emberek és képzettségük is különböző, könnyen elképzelhető, hogy egyesek több oldalnyi lényeges információval rendelkeznek eddigi szakmai előmenetelükből, míg mások egyetlen lapot is alig tudnak megtölteni. Fontos azonban, hogy minden esetben alaposan átnézzük az önéletrajzunkat, hogy nincs-e benne semmi olyan irreleváns részlet, mely csak a helyet foglalja. Ha sok olyan információ szerepel benne, amelyik nem kapcsolódik szervesen a megpályázott álláshoz, könnyen elveszítheted a toborzó figyelmét.

Mit húzz ki az önéletrajzodból?

allaskeresoÖnkéntes munkák. Ha az évek alatt hivatást váltottál és végeztél önkéntes vagy gyakornoki munkát az új szakterületeden, akkor nem árt ezt is beleírni az önéletrajzba. Ha viszont ezek az önkénteskedések nem kapcsolódnak a megpályázott munkához, érdemes kihúzni őket és inkább a LinkedIn-en vagy a felvételi elbeszélgetésen megemlíteni őket.

Képzések. Ezeket is csak akkor érdemes megemlítened, ha új vagy az adott szakterületen vagy épp most fejezted be a tanulmányaidat. Ha viszont már évek óta az adott iparágban dolgozol és nem tervezel komolyabb váltást, akkor nincs értelme a különböző képzésekkel pazarolni a helyet.

Készségek. Sokfajta készség és képesség létezik a nyelvismerettől a technikai képzettségig. Az általad megemlíteni kívánt képességek relevánsan kapcsolódnak a megpályázott álláshoz? Biztosan nem említetted már őket az önéletrajzod egy korábbi részében? Ha az első kérdésre a válaszod „nem”, akkor semmi értelme belevenni őket az önéletrajzba.

Hobbik. Ezek jó beszédtémaként szolgálhatnak a későbbi beszélgetésekre és segíthet megteremteni a kémiát közted és

Mi kerüljön a LinkedIn-re?

A LinkedIn profilodnak tartalmaznia kell mindent, amit az önéletrajzodba is beleírsz, plusz a többi veled kapcsolatos szakmai információt. Itt nyugodtan kibontakozhatsz és annyi szóban fejezheted ki magadat, amennyiben csak akarod.

Amellett, hogy itt nyugodtan írhatsz az önkéntes munkáidról, a képzésekről, melyekben részt vettél és a hobbijaidról, bejelölheted azokat a területeket, melyek érdekelnek és bővebben kifejtheted szakmai előmeneteledet is. Mindemellett közzétehetsz általad készített prezentációkat és cikkeket. A LinkedIn tehát egy remek hely arra, hogy minden képességedet megcsillogtasd.

Manapság nem sok sikerre számíthatsz, ha mindenhová ugyanazt az egységes önéletrajzot küldöd el. Önéletrajzodat mindig a megpályázott munka szerint kell alakítgatnod, ami persze több munkát igényel, de megéri ezen fáradozni. Persze nem árt, ha minél tömörebb az önéletrajzod, de ne azt tartsd a fő célodnak, hogy egy oldalra sűrítsd, hanem azt, hogy minél relevánsabb legyen az adott cég számára.