Skip to main content

Miért válnak egyesek agresszívvá, konfrontatívvá az alkoholtól?

Vannak, akikből az alkohol barátságos, közvetlen és vicces figurát varázsol, mások azonban kötekedővé, konfrontatívvá, agresszívvá , önmagukra és másokra is veszélyessé válnak. Egy új kutatás eredményei szerint azokra az emberekre van rossz hatással az ital, akik józan állapotban is kevésbé törődnek tetteik következményével.

Miért válnak egyesek agresszívvá, konfrontatívvá az alkoholtól?

Brad Bushman, az Ohiói Állami Egyetem pszichológusa és néhány munkatársa összeállított egy kísérletet, hogy kiderítsék, milyen személyiségű emberektől érdemes óvakodni iszogatás esetén. A kutatásban 500 önkéntes vett részt, akik között nagyjából fele-fele arányban voltak nők és férfiak.

Egy játékot kellett játszaniuk, párokba rendeződve, melyben az volt a lényeg, hogy adott jelre minél gyorsabban megnyomjanak egy gombot. Ha az adott játékos legyőzte ellenfelét, lehetősége volt elektrosokkban részesíteni azt úgy, hogy teljes mértékben ő határozta meg a sokk erejét és időtartamát.

A játék kezdete előtt a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy tesztet, melyből a kutatók megállapíthatták, hogy mennyire foglalkoztatják őket tetteik jövőbeni következményei. Ezután gyümölcslé alapú alkoholos koktélokat kaptak, az egyik csoport italaiban sok, míg a másikéban csak kevés alkohol volt.

A szinte józan és a hivatalosan is részegnek számító játékosok közül is azok voltak az agresszívabbak, akiknek a teszteredményeiből az derült ki, hogy nem törődnek a következményekkel. A részeg tesztalanyok különösen nagy agresszivitást mutattak a többiekhez képest, ők adták a legerősebb és legtovább tartó elektrosokkokat ellenfeleiknek.

A Temple Egyetemen dolgozó pszichológus, Michael McKloskey szerint a megfelelő kezeléssel elérhető, hogy az ilyen emberek frusztrációja ne agresszió formájában mutatkozzon meg.

„Azok az emberek, akik alkohol hatására hirtelen haragúvá és agresszívvá válnak, gyakran tipikusan azok, akik úgy gondolják, minden rossz dolog csak azért történik, hogy az ő dolgát megnehezítse. Mindannyian ismerünk legalább egy ilyet. Ha megtanulják a nehéz helyzeteket reálisabban kezelni, képessé válnak nyugalmuk megőrzésére és előbb-utóbb megtanulhatnak felelősséget vállalni tetteik következményéért.”

Forrás: ScientificAmerican.com