Skip to main content

Miért vagyunk szinglik? – Az internet átka lenne?

Az online párkeresés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, rengeteg férfi és nő regisztrálta már magát különböző társkereső oldalara, mégis épp ez az, ami megakadályozza őket a boldogság megtalálásában.

miért vagyok szingli

Ez talán kissé furcsán hangzik, hiszen ennek az egésznek az lenne a lényege, hogy az emberek minél könnyebben, pár kattintással megtalálják a szerelmet, de a legtöbben nem jól használják ezeket az oldalakat, “kapzsivá” válnak és olyan párt próbálnak találni, aki az utolsó szempontig minden egyes elvárásuknak megfelel. Ezért van az, hogy sok olyan ember keresgél még mindig szingliként az interneten, akik hagyományos úton nagy valószínűséggel már megtalálták volna a párjukat.

A társkereső oldalak előszeretettel népszerűsítik magukat olyan statisztikákkal, melyek bemutatják, hogy az elmúlt időben hányan házasodtak össze és ebből hányan találtak egymásra az interneten. Ennél jóval hasznosabb és reálisabb lenne egy olyan statisztika, mely azt mutatná be, hogy hányan regisztrálták magukat valamilyen párkeresőre és ebből hányan találták meg az igazi szerelmet. Ez az eredmény már jóval elkeserítőbb lenne. Mivel egyre több tanácstalan szingli próbálkozik eredménytelenül ezzel a módszerrel, érthető, ha felmerül a gyanú, hogy az internetes keresgélés mégsem olyan célravezető.

Először is nézzük meg, mit tesznek az emberek, ha bármilyen téren sok választási lehetőség van előttük: elkezdik szűkíteni a kört. Az interneten keresgélők ugyanezt teszik, de nem azzal vannak elfoglalva, hogy megtalálják a tűt a szénakazalban, inkább azzal, hogy eldobálják a szénát, hátha közben előkerül a tű. Ekkora kínálat esetén a találatok szűrése időigényes lehet, ezért különböző módszereket alakítanak ki, melyek alapján végigfutnak a profilokon, keresnek valami nekik nem tetsző részletet és tovább is lépnek, ahelyett, hogy inkább olyan dolgokat keresnének az adott profilon, ami tetszik nekik.

miért vagyok szingli

Ezzel a hozzáállással az a probléma, hogy az emberek a tökéletesre törekednek, van egy “kívánságlistájuk” a keresett társsal szemben és aki annak nem felel meg pontosan, azzal nem is foglalkoznak, így észre sem veszik az adott személy értékeit, melyek lehet, hogy csak egy árnyalatnyival térnek el az általuk elképzelttől.

Vegyünk például egy férfit, aki vékony testalkatú nőt szeretne találni, aki ugyanúgy szeret utazni, mint ő. Az oldal keresőjében beállítja, hogy csak a vékony testalkatú nők jelenjenek meg a találatok között és a bemutatkozó részeket átfutva megnézni, hogy melyiküknél van az érdeklődési körnél felsorolva az utazás. Lehet, hogy mindkét kritérium fontos a férfi számára, de könnyen lehet, hogy az egyiken nagyobb a hangsúly, mint a másikon. Ha a személyes ismerkedést választotta volna, találkozhatott volna egy teltebb idomokkal rendelkező nővel, aki nagyon szeret utazni és boldog párt alkothattak volna. Így viszont esélye sincs ,hogy rátaláljon a profiljára és közösen járják a világot.

A találatok túl szigorú szűrésével tehát az a baj, hogy könnyedén figyelmen kívül hagyhatunk miatta olyan embereket, akikben szinte minden megvan, amit keresünk, egyetlen apróságtól eltekintve, ami talán nem is lenne kizáró ok egy személyes találkozó esetén.

Könnyen meg lehet állapítani valakiről, hogy túl sok időt töltött online társkereséssel. Az ilyen emberek a randikon jellemzően nem azzal vannak elfoglalva, hogy élvezzék a másik társaságát, hanem szinte kutatómunkát végeznek, mintha még mindig online lennének és szűkítenék a találatokat kritériumaik szerint.

miért vagyok szingli

Ennek köszönhetően ma már a legtöbb randi olyan, mint egy állásinterjú.