Skip to main content

Miért kellene iskolai tananyaggá tenni a sakkot?

A legfontosabb vezetői képesség!

Kevés jobb érzés van annál, mint egy kiélezett, kemény küzdelem után legyőzni ellenfelünket. Ha mindezt sakkban érjük el, összeköthetjük a kellemest a hasznossal és értékes dolgokat tanulhatunk.

Egyes vélemények szerint érdemes lenne külön iskolai tantárggyá tenni, hiszen akár más tananyagok megtanulását is könnyebbé, hatékonyabbá teheti.

Miért kellene iskolai tananyaggá tenni a sakkot?

A sakk világszerte elterjedt játék, de leginkább felénk, Kelet-Európában népszerű. A Bolgár Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnöke, Kriszan Iljuzsminov már hosszú ideje próbálja elérni, hogy sakk olimpiai sportág lehessen.

Az örmények számára pedig a sakk többet jelent, mint egy egyszerű sportág, 2011 szeptembere óta a hat évnél idősebb gyermekek számára kötelező iskolai tantárgy.

Egy nemrégiben elvégzett, több országra kiterjedő pszichológiai teszt szerint az örmény gyerekek jobb problémamegoldó képességekkel rendelkeznek, jobban tudják kezelni a körülöttük zajló dolgokat és társadalmilag érzékenyebbek az átlagnál.

Ez a kutatási eredmény persze nem mondja ki egyértelműen, hogy mindez a sakkoktatásnak köszönhető, de az tény, hogy sakkozás közben az élet minden területén alkalmazható tudásra és képességekre tehetünk szert.

„A sakk serkenti a logikus gondolkodást. Megtanítja, hogy hogyan hozz döntéseket, edzi a memóriát, erősíti az akaraterőt, motiválja a gyerekeket, hogy próbáljanak meg győzni, ugyanakkor megtanít a vereség, a kudarcok kezelésére is. Ez az egyetlen iskolai tantárgy, mely képes erre”

– mondta egy örmény matematika- és sakktanár.

A sakk tehát nemcsak az elmét fejleszti, de remekül felkészíti a gyermekeket az életre. Az egyik legfontosabb lecke, hogy időnként mindenki veszít, mindenki életében előfordulhatnak kudarcok, de ezeket a helyükön kell tudni kezelni.

Ami a sakkot igazán különlegessé teszi az az, hogy nincs két egyforma játszma. A dámajátékban is rengetegféle lehetséges állás van, körülbelül 500 milliárd milliárd, de 2007-ben szuperszámítógép megfejtette a játékot, minden egyes lehetőségre felkészülve, így lehetetlenné vált a legyőzése (tökéletes játékkal is legfeljebb döntetlent lehet ellene elérni). A sakk ezzel szemben sokkal bonyolultabb és összetettebb játék, többféle lépéssel és figurával, így több lehetséges állással. Rengeteg sakkozógépet és kifejezetten sakkozásra tervezett szuperszámítógépet építettek már, de nem valószínű, hogy valaha is lesz egy gép, mely az összes lehetséges variációra előre fel tud készülni és minden helyzetben el tudja kerülni a vereséget.

Érdemes tehát leporolni a régi sakktáblát és újra nekiállni gyakorolni a barátokkal, mert meglehetősen ciki lenne kikapni egy 7 éves örménytől, nemde?

Forrás: BigThink.com