Skip to main content

Miért hiszékenyebbek az idősek?

Naponta lehet idősek kárára elkövetett trükkös rablásokról hallani, de vajon miért ők azok, akik ekkora százalékban bedőlnek a próbálkozásoknak?

Sokan úgy gondolják, a mögöttük álló élettapasztalatokkal el kellene tudniuk kerülni az ilyen helyzeteket. Egy kutatás szerint agyuk anterior insula részének csökkent aktivitása felelős mindezért.

Miért hiszékenyebbek az idősek?

A Kaliforniai Egyetem kutatói 119, ötvenöt évnél idősebb és 24 fiatalabb személy bevonásával elvégeztek egy erre irányuló kísérletet. Képeket adtak nekik, melyek olyan arcokat ábrázoltak, amik az átlag emberekből bizalmat, gyanakvást vagy épp semleges érzéseket váltanak ki.

A fiatalabb tesztalanyok ennek megfelelően reagáltak, de az idősebbek gyakran egy gyanakvást kiváltó arcot is bizalomgerjesztőnek, barátságosnak értékeltek. Ezután a tudósok még egyszer elvégeztették a tesztet a résztvevőkkel, de ezúttal funkcionális MRI-vizsgálatnak alávetve őket.

A fiatalok és az idősek agyműködése között a gyanús arcok megfigyelésekor volt a leglátványosabb a különbség. Míg a fiatalok agyának anterior insula területe nagy aktivitást mutatott a kétes alakok kiszűrésénél, addig az ötvenöt élnél idősebbeknél ez alig volt megfigyelhető.

„A kutatás eredményeiből arra lehet következtetni, hogy az anterior insulának nagy szerepe van többek között abban is, hogy kit látunk megbízhatónak és kit gyanúsnak. Sajnálatos módon ez a funkció az idő előrehaladtával egyre jobban gyengül”

– nyilatkozta Elizabeth Castle, a kísérletek egyik vezetője.

Forrás: ScientificAmerican.com