Skip to main content

Már tudományos tény, hogy a férfiak nem értik a nőket

Kommunikációs technika: A Visszajelzés-mátrix

Rengeteg vicc és internetes mém szól arról, hogy a férfiak mennyire nincsenek tisztában a nők érzelmeivel, gondolataival, illetve, hogy a nők bizonyára valamilyen rejtjeles kódnyelvet használnak, direkt a férfiak megtévesztésére.

Most tudományosan is bebizonyosodott, hogy valóban nem értjük a gyengébbik nem tagjait. Az is lehet, hogy az ősidőkben mindez a túlélésünket szolgálta.

Már tudományos tény, hogy a férfiak nem értik a nőket

Német kutatók egy csoportja férfiakat kért meg arra, hogy nézzenek bele 18 nő és 18 férfi szemébe és ez alapján próbálják meg eldönteni, hogy melyikük milyen érzelmi állapotban van és épp milyen gondolataik lehetnek. Az eredmények szerint a tesztalanyoknak sokkal nagyobb gondot okozott a feladat azon része, amikor a nők érzelmeit kellett megállapítaniuk.

A teszt során a résztvevők agyát fMRI-vel figyelték és megállapítható volt, hogy amikor a férfiak érzelmeit és gondoltait kellett megtippelni, agyuk amygdalája, az érzelmekért felelős rész nagyobb aktivitást mutatott, mint a nők szemeit nézve.

A kutatók szerint mindennek az oka az őskorban keresendő:

„A túlélés szempontjából sokkal fontosabb volt a férfiak számára, hogy helyesen ítéljék meg a rivális férfi érzelmeit és szándékait, mint az, hogy a nők érzelmeibe lássanak.”

Más szavakkal: Azoknak a férfiaknak sokkal jobbak voltak a túlélési esélyeik, akik ilyen módon érzékelni tudták a veszélyt és el tudtak menekülni vagy ők tudtak elsőként támadni.

Forrás: BigThink.com