Skip to main content

LSD-vel az alkoholizmus ellen?

LSD-vel az alkoholizmus ellen?

Norvég tudósok szerint itt lenne az ideje ismét tudományos szempontból is figyelembe venni az olyan pszichedelikus drogokat, mint például az LSD, melyet évtizedekkel ezelőtt sikeresen alkalmaztak az alkoholfüggőség gyógyításában.

LSD-vel az alkoholizmus ellen?

Pål-Ørjan Johansen és Teri Krebs, a Norvég Tudományegyetem tudósai hat olyan, 1966 és 1970 között elvégzett orvosi kísérlet eredményeit összegezték és vizsgálták meg, mely során LSD-vel próbálták kezelni az alkoholfüggőséget. A megfigyeltek mind bentlakásos elvonókúrán résztvevő alkoholisták voltak, akiknek egy része a hagyományos kezelés mellett egy alkalommal egy kis adag LSD-t is kapott.

A megfigyelések eredményeit összevonták, hogy még teljesebb képet kapjanak a drog hatásáról, így összesen több mint 500 alkoholfüggő férfiről készült orvosi feljegyzéseket vizsgáltak át. Mint kiderült, az LSD-vel kezelt függők közt átlagosan 59%-kal csökkent az alkoholfogyasztás, míg a többieknél ez az arány csak 38% volt. Azok, akik drogot kaptak, 15%-kal nagyobb valószínűséggel maradtak józanok fél évvel az elvonókúra után is.

Egyetlen kis adag LSD pozitív hatása hat hónapig tartott a megfigyelések szerint és csak egy évvel a szervezetbe való bevitele után múlt el teljesen. A sikeresség a leszokni vágyók beszámolói és a kutatást végző orvosok feljegyzései szerint a drog által okozott nyitottságban és pozitív érzésben keresendő, ami segített nekik  más megvilágításban látni önmagukat és problémájukat. Sokak számára az LSD-élmény hozta meg a fordulópontot, mely során elhatározta, hogy lemond az alkoholról.

„Az LSD-vel kapcsolatban többször is bebizonyosodott, hogy hatásos az alkoholizmus kezelésében, ezért rejtély, hogy miért hagyták abba a vele való kísérletezést”

– mondta Johansen.

LSD-vel az alkoholizmus ellen?

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden alkoholfüggőnek meg kellene próbálnia beszerezni az illegális kábítószert, sokkal inkább érdemes lenne ismét orvosi környezetben, kis adagokkal kísérletezni és kezelni a különösen sok problémát és kellemetlenséget okozó függőséget. Az LSD további előnyei, hogy nem okoz függőséget és toxicitása a többi droghoz mérten alacsony.

„Egyre több embert kezdenek újra érdekelni az LSD-ben és a hozzá hasonló drogokban rejlő gyógyászati lehetőségek, így valószínűleg nem lesz nehéz összegyűjteni a kutatásokra szükséges pénzt, ha a jövőben ismét ilyesmire kerülne sor”

– fejezte be Johansen.

Forrás: Time.com