Skip to main content

Le a zsargonnal! – Kommunikáció határok nélkül

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

„Nézd ezeket az eladási kimutatásokat! – Sam, te is tudod, hogy kutyából nem lesz szalonna. Csak a saját farkunkat kergetjük, ha továbbra is ezt a stratégiai partnermintát követjük. Inkább rántsuk ki a dugót és térjünk vissza az ügyfélközpontú diszkrecionális döntésekhez a termékek újratervezését illetően.”

Nem vagy egyedül, ha zsong a fejed ezt olvasva. A szakzsargon a hibás: az olyan különleges kifejezések, idiómák, mozaikszavak és rövidítések használata, amit az embereknek csak egy bizonyos szűk köre tud értelmezni.

Le a zsargonnal! - Kommunikáció határok nélkül

A zsargon a munkahelyekre való. Igen hasznos lehet, amikor gyorsan és pontosan kell információt cserélni. Ezzel szemben akadályt jelenthet, amikor meggátolja az embereket kommunikációd megértésében. Komoly nehézségekbe ütközhet hallgatóságod, ha (akár akaratlanul is) zsargont kezdesz használni olyan közegben, ahova ez nem illik.

Még ha a megfelelő közegben használjuk is a zsargont, nem biztos, hogy érteni fogják, hiszen a jelentések gyorsan változnak és az értelmezések is eltérőek lehetnek. A zsargon alkalmazása így még szűk szakmai körben is fennakadásokat okozhat.

A fenti idézetben Sam kollégája több alkalommal is rétegnyelvet, idiómákat használ. Ezek ismerősen hangozhatnak, de tisztában vagy vele, mire is gondol valójában a beszélő? Valószínűleg nem. Ez a baj a zsargonnal: csökkenti a kommunikáció hatékonyságát.

Sokkal könnyebb lenne mind Sam-nek, mind bárkinek, aki hallgatja, ha egyszerűen azt mondaná: „Nézd ezeket az eladási kimutatásokat! – Az új partnerkezelési rendszer nem működik. Vissza kell térnünk a vásárlói visszajelzéseken alapuló termékfejlesztéshez.”

Amikor a zsargon beszivárog…

Minden szakmának, szervezetnek és egyéb csoportnak csoportnak van valamilyen, a csoport tagjai közti kommunikáció sebességét növelő egyedi szókincse. Ez rendben van, amennyiben a jelentés tiszta és világos mindenki számára, akinek azt értenie kell (gyakran külön előnyt jelenthet, ha a csoporton kívüliek nem értik, például sokszor a páciensek javára válik, ha nem ismerik az orvosok által használt szakszavakat).

Annál kevésbé hatékony a zsargon, ha a megcélzott közönség nem érti azt. Sokak akaratlanul is használják olyankor is, amikor egyáltalán nem helyénvaló, mások a tudásukra szeretnének felvágni vele. Egyesek időnként máskülönben teljesen érthető és elfogadható szavakat helyettesítenek felvágós, különleges kifejezésekkel, pusztán azért, hogy jó benyomással legyenek hallgatóságukra. Ezek a speciális szavak már-már mágikus hatalommal bírnak, és meggyőzik használójukat intelligenciájuk és tudásuk feljebbvalóságáról. Sajnos az általuk keltett benyomás gyakran épp az ellenkezője lehet annak, mint amire számítottunk.

Bármilyen okkal is tesszük, ha nem megfelelő helyzetben használjuk a szaknyelvet az félreértelmezést és kettős problémát teremthet. Egyrészt nem sikerül a kívánt információ átadása, másrészt egy negatív hátsó üzenetet közlünk: lebecsüljük hallgatóságunkat, és valószínűleg őszintétlenek vagyunk, olyanok, akikben nem tanácsos megbízni.Ami ennél is rosszabb, hogy talán sose tudjuk meg, hallgatóságunknak átjött-e üzenetünk – az emberek hajlamosak véka alá rejteni véleményüket ha nem bíznak meg bennünk, vagy ha unintelligensnek tűnhetnek miatta.

A zsargon csapdái

Itt egy pár példa a legáltalánosabb szakszóhasználatra. Melyikek jellemzőek rád?

  • Saját területeden/csoportodban való kommunikáció – Itt elfogadható, amennyiben indokolt, és megbizonyosodtunk róla, hogy mindenki érti. Csak akkor használjuk, amikor speciális, szakmai információt közölnénk, egyébként igyekezzünk kerülni.
  • Meggondolatlanságból fakadó használat – Egyesek gyakran oda se figyelnek a zsargon használatára – rossz szokásukká válik. A szóhasználat, ami helyénvaló munkatársaid körében családod vagy ügyfeleid számára értelmezhetetlen lehet.
  • Mikor jó benyomást igyekszünk tenni – A zsargon ritkán nyűgözi le az intelligens embereket. A jó benyomás helyett valószínűleg az „igyekszik jó benyomást tenni” lesz az, amit elérünk. Mások szemében őszintétlennek, idegesítőnek tűnhetünk.
  • A tényekről vagy azok ismeretéről való figyelemelterelés – Sokan akkor nyúlnak a zsargonhoz, amikor az igazságot kívánják elrejteni, dolgok jelentőségét igyekeznek csökkenteni, vagy épp növelni. Ezt a legfontosabb elkerülni, ugyanis rögtön szemet szúr. Tapasztalt üzletemberek épp emiatt visszautasíthatják a zsargontól terhes kommunikációt.
  • A tudás hiányáról való figyelemelterelés – Gyakran akaratlanul is, de stresszhelyzetben, vagy ha nem vagyunk biztosak mondandónkban hajlamosak vagyunk szakszavakkal telezsúfolt válaszokat adni. Ismét, ezt érdemes elkerülni, mert nem kívánt benyomást tehet.
  • Kísérlet a beilleszkedésre – Természetes, hogy mikor kapcsolatot szeretnénk teremteni, alkalmazkodunk mások nyelvhasználatához, így ilyenkor a zsargon megengedhető lehet. Ám vigyázat! Csak olyan szakszavakat használjunk, amiknek jelentésével teljesen tisztában vagyunk, és mindenki más is, aki jelen van (nem csak az, akire jó benyomást igyekszünk tenni).

Le a zsargonnal!

A felesleges zsargon elkerüléséhez vezető első lépés, hogy figyeljük meg, mikor használjuk. A fenti listát olvasva találunk olyan hibákat, amikbe mi is beleesünk? Ha igen, mikor?
Valószínűleg bizonyos találkozók alkalmakor, nyomás alatt, vagy bizonyos személyekkel, társaságokkal való kommunikációkor. Talán szakmai zsargont használunk szakmánkon kívüli emberek körében.

Ha már felismertük szokásainkat a zsargont illetően, vizsgáljuk meg, mit is mondunk tulajdonképpen. Egy jó módszer erre, ha visszaolvassuk levelezésünket, e-mailjeinket vagy lejegyzett beszédeinket, vagy csak visszaidézünk bizonyos beszélgetéseket, akár megkérünk valakit, hogy véleményezze beszédstílusunkat. Milyen specifikus szavakat, kifejezéseket, szófordulatokat, rövidítéseket, mozaikszavakat használunk gyakran? Szükségesek ezek, és érthetőek a kívánt hallgatóságnak?

Az utolsó lépés alternatív kifejezéseket keresni: Tegyük fel magunknak a kérdést, mit fejezhetnénk ki máshogy, hogy világosabb és érthetőbb legyen beszédünk? Találjunk ki és gyakoroljunk minél egyszerűbb válaszokat a kérdésekre, amikre rendszerint zsargonnal válaszolunk.

Kulcspontok

A zsargon gyakran akadályt jelenthet, ha a hatékony kommunikációról van szó. Meggátolhat másokat beszédünk helyes és teljes értelmezésében. Ha e helyett elsajátítjuk az egyszerű, hétköznapi nyelvet, kommunikációnk hatékonyabb és átgondoltabb lehet. A szabály egyszerű: Mindig jobb világosan beszélni, mint röviden és „eszesen”.Ha elsajátítjuk a zsargonmentes kommunikációt, nem csak jobban fognak érteni minket, de őszintébbnek, megbízhatóbbnak is fogunk látszani,és jobban összhangban leszünk hallgatóságunkkal.