Skip to main content

Könnyítsd meg életedet és alakíts ki valódi kapcsolatokat

konzultatív értékesítés
Kölcsönös bizalom, kölcsönös tisztelet és egymás kölcsönös megértése.

A Goldman Sachs egykori alelnöke, Robert Kaplan szerint ez az a három dolog, ami egy valódi emberi kapcsolathoz szükséges és három pofonegyszerű trükkel el is lehet érni ezek kialakulását.

Könnyítsd meg életedet és alakíts ki valódi kapcsolatokat

Kaplan meglepőnek találja, hogy az üzleti világban, ahol rendkívül fontosak lennének a jó kommunikációs képességek ás a jó kapcsolatok, mennyire nincsenek tisztában a vezetők ezekkel a dolgokkal. Nem egyszer előfordult már az üzleti világban, hogy egy vezető beosztású személy üzleti útra vagy esetleg egy csapatösszerázó tréningre ment néhány beosztottjával, mégsem kerültek közelebb egymáshoz.

A jelenleg a Harvard Üzleti Iskolában tanító Kaplan gyakran tapasztalja ezt a távolságtartást tanítványai körében is. Elmondása szerint sokszor előfordul, hogy egyikük felkeresi egy kérdéssel és mikor visszakérdez, hogy próbált-e társaitól is segítséget kérni az adott dologgal kapcsolatban, a legtöbbször „nem” a válasz.

Ez utóbbi azért is meglepő, mert a fiatalok több közösségi oldalon is fent vannak, többnyire rengeteg ismerőssel, de ezek szerint ezek között alig van valódi, minden kritériumnak megfelelő emberi kapcsolat, melyben a felek nyíltan tudnak kommunikálni és együtt tudnak működni.

Kaplan szerint ilyen kapcsolatokat az alábbi három, rendkívül egyszerű módszer segítségével lehet a legkönnyebben kialakítani:

Önfeltárás:

El kell mondanod valamit magadról, amitől a másik úgy érzi, hogy jobban megismert. Nem kell olyan banális dologra gondolnod, mint például, hogy milyen ízű fagyit eszel a legszívesebben, stb. Inkább valami jelentőségteljes dolgot mondj arról, hogy ki vagy és honnan jöttél.

Érdeklődj:

Tegyél fel olyan kérdéseket, melyek által jobban megérted, megismered a másikat.

Kérj tanácsot:

Tiszteletet és elismerést kommunikálsz beszélgetőpartnered felé, ha érezteted vele, hogy fontos lenne számodra a véleménye. Örülni fognak, ha segíthetnek.

Forrás: BigThink.com