Skip to main content

Koncentrálj a megfelelő dolgokra és javíts teljesítményeden!

Az embereken és állatokon korábban végzett kutatások beigazolták, amit már eddig is sejtettünk, vagyis, hogy az adott feladatra való fókuszálás javítja a teljesítményt és az eredményeket is.

Ugyanez igaz az emberekre is: mindegy, hogy olimpiai rekordot akar dönteni valaki vagy előléptetést szeretne kiharcolni a munkahelyén, a koncentráció mindegyik esetben rendkívül fontos. Ez önmagában nem nagy megállapítás, de fontos, hogy tudjuk, mikor mire kell elsősorban fókuszálnunk a sikerhez.

Koncentrálj a megfelelő dolgokra és javíts teljesítményeden!

Íme nyolc módja annak, hogyan javíthatod koncentrációdat és hogyan érhetsz el nagyobb sikereket:

A nagy tüzet oltsd, ne a kicsiket

Ne hagyd, hogy a személyes drámák és vészhelyzetek elvonják a figyelmedet. Ha például sok ügyfél panaszkodik ugyanarra a dologra és mindegyikkel egyenként foglalkozol, az az időd nagy részét fel fogja emészteni. Hogyan maradna így időd megszüntetni a probléma gyökerét? A fő probléma megoldására koncentrálj, akkor az összes többi is megszűnik majd.

Ne a problémára fókuszálj

A legrosszabb módja céljaid elérésének, ha eközben mindvégig a problémára koncentrálsz. Koncentrálj a megoldásra. Tűzz ki három fő feladatot minden napra, amik közelebb visznek a megoldáshoz és célodhoz. Légy hajthatatlan ezekkel kapcsolatban, na hagyd, hogy bármi más elvonja a figyelmedet, amíg ezek a napi feladatok nincsenek kész.

Az embereken és állatokon korábban végzett kutatások beigazolták, amit már eddig is sejtettünk, vagyis, hogy az adott feladatra való fókuszálás javítja a teljesítményt és az eredményeket is. Ugyanez igaz az emberekre is: mindegy, hogy olimpiai rekordot akar dönteni valaki vagy előléptetést szeretne kiharcolni a munkahelyén, a koncentráció mindegyik esetben rendkívül fontos. Ez önmagában nem nagy megállapítás, de fontos, hogy tudjuk, mikor mire kell elsősorban fókuszálnunk a sikerhez.

Fogadd el, hogy időnként csalódást kell okoznod

Ha arra koncentrálsz, hogy minden nap elkészülj a három legfontosabb feladattal, könnyen csalódást okozhatsz néhány munkatársadnak vagy ügyfelednek, amiért nem elsősorban az ő problémáikkal, kéréseikkel foglalkozol. Ez azonban teljesen rendben van. Egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennél segítőkész, egyszerűen csak az elsődleges, nagyobb prioritást élvező dolgokra figyelsz és ha azokkal készen vagy, utána jöhet minden más.

Állj ellen a kísértésnek

A pénzügyeidben fontos, hogy nagy önuralmad legyen. Könnyű lenne megvenni mindent, ami megtetszik, de akkor nem lenne miből kifizetni a számlákat. Az élet többi területén ugyanez a helyzet. Ha csábító a számodra, hogy azonnal elolvass egy új e-mailt és rögtön válaszolj is rá, akkor kapcsold ki az értesítőt. Ha nincs szíved kiküldeni az irodádból valakit, aki segítséget kér, akkor tegyél ki egy papírt az ajtóra, hogy néhány órán keresztül még elfoglalt leszel. Zárd ki azokat a tényezőket, melyek arra csábíthatnának, hogy mással kezdj el foglalkozni, mielőtt a legfontosabb dolgok készen lennének.

Időnként légy túlságosan is fegyelmezett

A baseballjátékosok gyakran a szokásosnál nehezebb ütővel gyakorolnak, hogy az igazi ütők éles helyzetben sokkal könnyebbnek tűnjenek. Ugyanezen elv alapján, ha időnként rászánod magad, a szokásosnál is fegyelmezettebb, keményebb munkavégzésre, akkor egy átlagos nap sokkal lazábbnak és könnyedebbnek fog tűnni. Az elsődleges feladatok közül válassz ki egyet, melyet hetente egyszer túlteljesítesz. Ha például az egyik feladatod, hogy felhívj naponta 10 leendő ügyfelet, akkor a hét egyik napján módosítsd ezt a számot 15-re. A legjobb, ha pénteken teszed mindezt, amikor a legnehezebb fegyelmezettnek maradni. Ha el tudod érni, hogy végig odafigyelj, és túlteljesítsd a napi célkitűzést, akkor a hét többi napja sokkal könnyebbnek fog tűnni.

Szabályozd a teljesítményedet

Sokat javíthat a koncentrációdon, ha tudod, hogy milyen intenzitású munkavégzés mellett tudsz a leghatékonyabb lenni. Képzelj el egy tízes fokú skálát, amin az egyes a félalvó állapot, a tízes pedig a teljes gőzzel való, megfeszített munkavégzés. Hozzád körülbelül melyik fokozat illene? Fontos, hogy egyszerre légy hatékony, magabiztos a sikerben, de ne hajszold túl magad.

Maradj egészséges

Csak akkor tudsz megfelelően koncentrálni és odafigyelni feladataidra, ha minden szempontból egészséges és kipihent vagy. Ha túlhajszolod magad, a kevés alvás, a fáradtság, a túl sok koffein és a kevés testmozgás is csökkentheti a koncentrációs képességet. Ha nagy feladat előtt állsz, készülj rá úgy, mint egy atléta: figyelj a megfelelő mértékű munkavégzésre, ugyanakkora ne hagyd figyelmen kívül a pihenés, a regenerálódás fontosságát sem, tested csak így maradhat egészséges.

Áss mélyre, elemezd a feladatokat

Amikor közel azonos képességű csapatok versenyeznek egymással, akkor a felkészülés minősége dönti el, hogy ki lesz a győztes. Vince Lombardi legendás amerikai futball edző is annak köszönheti sikereit, hogy csapatival mindig, többször egymás után alaposan kielemezte a különböző játékmódokat, támadásokat és védekezési formákat. Tedd ezt te is, minél alaposabban ismered a sikerhez vezető út részleteit, annál jobban tudni fogod, mikor mire érdemes odafigyelni.

Koncentrálj a megfelelő dolgokra és javíts teljesítményeden!