Skip to main content

Kommunikálj jobban, kezeld helyesen a konfliktusokat és javíts kapcsolataidon

Pszichológiai érdekesség: A romantikus szappanoperák árthatnak a házasságnak

Minden emberi kapcsolatban van konfliktus, legyen szó munkahelyi, szerelmi, baráti vagy bármilyen más kapcsolatról.

Kommunikálj jobban, kezeld helyesen a konfliktusokat és javíts kapcsolataidon

A következőkben nem azt mutatjuk be, hogyan kerülheted el ezeket, hanem, hogy miként kezelheted őket a leghatékonyabban, a megfelelő kommunikációs eszközök segítségével.

Ha jól kommunikálsz, a konfliktus könnyen megoldódik és pozitív eredménnyel zárul, ami mindkét félnek jó, ha azonban szegényes a kommunikációs eszköztárad, az tovább mélyítheti az ellentéteket, haragot szülhet és még távolabb kerülhettek egymástól beszélgetőtársaddal. A hatékony kommunikációhoz a következő tanácsokat érdemes megfogadni:

Koncentrálj a jelenre

Egy konfliktushelyzet során gyakran elragadja az embereket a hév és előszeretettel vágnak múltbéli dolgokat a másik fejéhez. Ez egyáltalán nem segít az adott probléma megoldásában, sőt, a korábbi félreértések felhánytorgatása még távolabb visz attól, hogy közös nevezőre juss vitapartnereddel. Ha valóban szeretnéd megoldani a helyzetet és olyan megoldást keresel, ami mindenkinek jó, akkor maradj a jelenben csak a jelenlegi probléma megoldására koncentrálj.

Hallgasd meg a másikat

Az emberek úgy gondolják, tényleg odafigyelnek partnerükre, amikor az beszél, de az igazság az, hogy a legtöbbjük közben már azon gondolkodik, mivel vágjon vissza, mit mondjon, ha a másik befejezte. A kommunikáció egy konfliktus során csak akkor lehet eredményes, ha valóban kétirányú. Időnként nehéz lehet csöndben maradni és figyelni, de ezt kell tenned, ne vágj vitapartnered szavába, ne szakítsd félbe és ne gondolkozz a válaszon, amíg beszél. Hallgasd végig, hogy megérthesd az ő álláspontját, talán épp ez alapján találjátok majd meg a közös hangot.

Próbáld partnered szemszögéből látni a dolgokat

Egy vitában mindannyian azt szeretnénk, ha meghallgatnának és megértenének mindent. Mindent megteszünk, hogy saját álláspontunkat megértessük a másikkal, de sokszor túlzásba esünk és a másik véleményével nem is törődünk. Képzeld a helyébe magadat, próbáld megérteni az ő véleményét, ez alapján könnyebben meg tudod majd vele értetni, hogy Te hogyan látod a dolgokat. Ha nem érted pontosan, hogy mit szeretne mondani, kérdezz vissza. Értékelni fogja, ha azt érzi, hogy valóban szeretnéd megérteni az álláspontját.

Válaszolj együttérzéssel a kritikákra

Ha valaki kritizál téged vagy a tetteidet, a legkönnyebb azt gondolni, hogy nincs igazuk és védekezővé válni. Sokszor nehéz meghallgatni a kritikát, főleg, ha a másik feldúlt és negatív érzelmei még keményebbé teszik a szavait, de ne szakítsd félbe, figyelj oda rá. Mutass felé megértést és együttérzést, ne támadj vissza. Azt is gondold végig, mi az, amiben igaza van, hiszen ez fontos információkkal szolgálhat a számodra a jövőt illetően.

Ismerd el, ha nincs igazad

Ha felelősséget vállalsz tetteidért és szavaidért az erős jellemre vall és a gyakori tévhittel ellentétben egyáltalán nem sugároz gyengeséget. A hatékony kommunikáció egyik alapfeltétele, hogy elismered, ha hibázol vagy ha nincs igazad. Ha mindkettőtöknek szerepe volt a konfliktus kialakulásában (általában ez így van), akkor ismerd el, hogy miben vagy Te a felelős. Ezzel csökkented a kettőtök közti feszültséget és érett viselkedéseddel példát mutatsz. Megnő az esély, hogy ezután a másik is elismeri a saját hibáit, ami közelebb visz a megoldáshoz.

Használj „én”-üzeneteket

„Te rontottad el az egészet!” Ilyen és ehhez hasonló mondatok helyett inkább olyanokat használj, melyben Te vagy az alany és a Te érzéseidet fejezi ki, pl.: „Én sem örülök neki, hogy ez így alakult.” Az ilyen mondatok kevésbé tűnnek vádlónak, nem azt sugallják, hogy magadat próbálod védeni. Emellett vitapartnered is könnyebben megérti álláspontodat és nem fogja úgy érezni, hogy rátámadtál.

Keresd a konszenzust, ha az nem lehetséges a kompromisszumot

Ne próbálj meg minden lehetséges eszközzel vitapartnered fölé kerekedni, inkább keressetek olyan megoldást, ami mindenkinek megfelel. Vizsgáljátok meg kettőtök álláspontját és kössetek kompromisszumot vagy keressetek egy teljesen más megoldást. Így mindketten elégedettek lesztek és nem teszi tönkre a kapcsolatotokat, hogy egyikőtök ráerőlteti az akaratát a másikra.

Ha szükséges, tarts szünetet

Konfliktushelyzetben időnként olyan feszültté válhat a helyzet, hogy nehéz elkerülni, hogy az egész beszélgetés veszekedésbe vagy ami még rosszabb, tettlegességbe torkolljon. Ha úgy érzed, egyre idegesebbek vagytok és így képtelenek lesztek megtalálni a megoldást, kérj szünetet, hogy később nyugodtan folytathassátok. A jó kommunikációhoz tudni kell azt is, hogy mikor kell befejezni, szünetet tartani.

Ne add fel

Ha szünetet is kell kérned, ne add fel, később mindig folytasd a beszélgetést partnereddel. Ha mindketten nyugodtan, egymást tisztelve, a megoldást keresve álltok hozzá a problémához, eredménnyel fogtok járni. Hacsak nem érzed úgy, hogy az egész kapcsolatot ideje lenne lezárni, ne add fel a kommunikációt.