Skip to main content

Kommunikációs technika: Az aktív hallgatás

Kommunikációs technika: Az aktív hallgatás

Halld meg, amit az emberek mondanak

Kommunikációs technika: Az aktív hallgatás

Bár furcsán hangzik, de a hallgatás az egyik legfontosabb kommunikációs technika, aminek csak a birtokában lehetsz. Annak, hogy meg tudod-e hallgatni a másikat, hatalmas szerepe van abban, hogy milyen minőségű kapcsolatokat vagy képes kialakítani másokkal.

 • Azért hallgatunk, hogy információt szerezzünk
 • Azért hallgatunk, hogy megértsünk másokat
 • Azért hallgatunk, hogy szórakozzunk
 • Azért hallgatunk, hogy tanuljunk

Ez csak néhány ok, amiért egy időre csöndben maradunk és hallgatunk. Sokan úgy gondolják, hogy mivel gyakran tesszük ezt mindennapjaink során, bizonyára jók vagyunk benne.

Az igazság azonban az, hogy mindössze átlagosan a 25-50%-ára emlékszünk az elhangzottaknak, derül ki egy kutatásból. Ez azt jelenti, hogy amikor a főnököddel, kollégáiddal, ügyfeleiddel folytatsz egy tízperces beszélgetést, a mondanivalód körülbelül felére oda sem figyelnek. Felháborító, nem igaz?

Kommunikációs technika: Az aktív hallgatás

Fordítsunk a helyzeten, hiszen ha ez így van, akkor te ugyanúgy nem hallasz meg mindent, amikor az igazgatóság információkkal lát el az új munkával kapcsolatban. Reménykedhetsz, hogy minden szükséges információ beleesik az általad „elkapott” 25-50%-ba, de mi van ha mégsem?

Ebből is látszik, hogy a hallgatásunk fejlesztésével jobbá tehetjük a kommunikációnkat. Ha jobb hallgató leszel, eredményesebben fogsz kommunikálni, nagyobb hatást tudsz gyakorolni másokra, könnyebben meg tudod majd győzni őket és jobbak lesznek tárgyalási képességeid is. Egyúttal elkerülheted a konfliktusokat és a félreértéseket is. Mindezekre nagy szükséged van, ha sikert akarsz elérni munkahelyeden.

Az aktív hallgatásról

Ahhoz, hogy jobb hallgató légy, el kell sajátítanod az „aktív hallgatás” technikáját. Ez azt jelenti , tudatosan megpróbálod megérteni a teljes üzenetet, amit a másik közölni próbál és nem csak hallgatod az egymás után következő szavakat.

Ahhoz, hogy ezt megtehesd, alaposan oda kell figyelned a másik emberre. Nem engedheted meg magadnak, hogy bármi is elvonja a figyelmedet a kommunikációról és nem kezdhetsz el ellenérveket, lehetséges válaszokat gyártani fejben még azelőtt, hogy a másik befejezte volna a beszédet. Emellett figyelned kell arra, hogy ne veszítsd el az érdeklődésedet aziránt, amit a másik mond.

Ahhoz, hogy jobbá tedd hallgatói képességedet, folyamatosan biztosítanod kell a másikat afelől, hogy figyelsz rá. Bizonyára veled is előfordult már, hogy mondandód közben elbizonytalanodtál, mert nem láttad a jelét annak, hogy beszélgetőpartnered figyelne rád. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, időnként bólogass vagy egyszerű „aha” hangokkal éreztesd a másikkal, hogy odafigyelsz. Ennek nem feltétlenül kell azt jelentenie, hogy egyetértesz vele, csupán a figyelem jelei.

Ezek mellett saját szavaiddal összegezheted az elhangzottakat, amikor a másik szünetet tart vagy végzett, ezzel is azt kommunikálva felé, hogy odafigyelsz és érted, amit mond.

Válj aktív hallgatóvá

Az aktív hallgatásnak öt fő lépése van, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy biztosítsd a másikat figyelmed felől, ugyanakkor te is megbizonyosodj róla, hogy érted, miről van szó.

1. Figyelj oda

Szentelj osztatlan figyelmet a beszélő felé és értelmezd az üzenetet. Ne feledkezz meg róla, hogy a nonverbális kommunikáció is sokat elárul.

 • Nézz közvetlenül a beszélőre
 • Tedd félre a zavaró gondolatokat
 • Ne készülj fejben a visszavágásra
 • Ne hagyd, hogy külső tényezők, például mások beszélgetése elvonja a figyelmedet
 • Figyelj oda a beszélő testbeszédére is

2. Mutasd ki, hogy figyelsz

Használd saját testbeszédedet, hogy kimutasd figyelmedet a másik felé.

 • Időnként bólogass
 • Mosolyogj és használj más pozitív mimikai elemeket
 • Figyelj oda, hogy testtartásod is nyitottságot, odafigyelést sugározzon
 • Bátorítsd a beszélőt „ahákkal” és „igenekkel”.

 3. Adj visszajelzéseket, ellenőrizd magad

Belső szűrőink, feltételezéseink, hiteink eltorzíthatják számunkra az üzenetet. Kerüld el a félreértéseket azáltal, hogy röviden összefoglalod, mit értettél meg abból, amit a másik mondott vagy egyszerűen kérdezz vissza.

 • Foglald össze, hogy mit vonsz le az elhangzottakból, „Tehát úgy gondolja…”, „Én úgy értelmezem…”, és ehhez hasonló kezdetű mondatokkal
 • Tegyél fel kérdéseket, hogy tisztázz egyes részleteket. „Mire gondol, amikor azt mondja, hogy…?”, „Ön is így látja?”, stb.

4. Ne szakítsd félbe a beszélőt

A közbeszólásokkal csak az időt vesztegeted, ráadásul megzavarod a beszélőt és megnehezíted a saját dolgodat is az üzenet megértésében.

 • Hagyd, hogy a beszélő az adott rész végére érjen, mielőtt kérdeznél vagy összefoglalnád az addig elhangzottakat
 • Ne szúrj közbe ellenérveket

 5. Válaszolj illően

Az aktív hallgatás a tisztelet és megértés modellje, amit arra használhatsz, hogy információt gyűjts és megértsd a másik nézőpontját. Semmit nem nyersz azzal, ha élesen bírálod, keményen megtámadod a beszélőt.

 • Légy egyenes, nyílt és őszinte a válaszodban
 • Tisztelettudóan közöld a véleményedet
 • Viselkedj úgy a másikkal szemben, ahogy azt szerinted elvárná