Skip to main content

Kommunikációs tanácsok a jó munkahelyi kapcsolatok kialakításához

Tíz NLP-alapú meggyőzési módszer

Tedd a munkát élvezetessé és eredményessé megfelelő kommunikációval!

Jó a kapcsolatod azokkal az emberekkel, akikkel együtt dolgozol?

Tíz NLP-alapú meggyőzési módszer

A Gallup Intézet által végzett kutatások szerint hétszer nagyobb a valószínűsége, hogy valaki nagy odaadással végzi a munkáját, ha munkahelyén dolgozik az egyik legjobb barátja is. Még csak legjobb barátnak sem kell ott lennie, hogy valakinek jobb legyen a közérzete, elég egy „sima” jó barát is.

Ebben a cikkben megmutatjuk, milyen kommunikációs technikák segítségével alakíthatsz ki erős, pozitív kapcsolatokat munkahelyeden. Kiderül majd, miért fontos, hogy jó kapcsolataid legyenek, és hogyan erősítheted kapcsolatodat olyan emberekkel, akikkel egyébként nem jössz ki túl jól.

Miért legyenek jó kapcsolataid?

Az emberek természetükből adódóan társas lények – szükségünk van barátságra és pozitív interakciókra, csakúgy, mint vízre vagy ételre. Ennek tükrében tehát egyértelmű, hogy  minél jobb kapcsolatokat alakítunk ki munkahelyünkön, annál boldogabbak és hatékonyabban leszünk.

A jó kapcsolatok más előnyökkel is járnak: sokkal élvezetesebbé válik a munkavégzés, ha olyan emberek vannak körülöttünk, akikkel jól kijövünk. Az emberek ilyenkor sokkal könnyebben alkalmazkodnak a változásokhoz is, melyeket esetleg szeretnénk bevezetni, és mi is sokkal kreatívabbá válunk.

Mi több, a jó kapcsolatok szabadságot is adnak: ahelyett, hogy a rossz kapcsolatokból adódó problémákon próbálnánk átlendülni, az így maradt energiát az adódó lehetőségek kihasználására használhatjuk.

A jó kapcsolatokra akkor is nagy szükség van, ha szeretnénk előrébb lépni munkánk során. Ha a főnököd nem bízik benned, nem valószínű, hogy rád fog gondolni, ha felszabadul egy magasabb pozíció. Mindent egybevéve, mindannyian olyan emberekkel akarunk dolgozni, akikkel jól megértjük egymást.

Azokkal a kívülállókkal is jó kapcsolatot kell ápolnunk, akikkel munkánk során találkozunk. A vásárlók, ellátók, és mindenki más, akit munkánk érint, fontos a sikerességünk szempontjából, ezért velük is jó kapcsolatot kell kialakítanunk .

A jó kapcsolat definíciója 

Több olyan fontos elem is van, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy jó és erős kapcsolatokat alakítsunk ki munkánk során.

  • Bizalom: Ez az alapja egy nagyon jó kapcsolatnak. Ha megbízol a csapatodban, a kollégáidban, erős kötés alakul ki közöttetek, ami segít hatékonyabban együtt dolgozni és kommunikálni. Ha bízol a munkatársaidban, nyíltan és őszintén beszélhetsz, cselekedhetsz, és nem kell arra vesztegetned az idődet és energiádat, hogy folyton a „hátad mögé tekintgetsz”.
  • Kölcsönös tisztelet: Ha tiszteled az embereket, akikkel dolgozol, értékelni fogod a munkájukat és ötleteiket, és ők is értékelni fogják a te munkádat. Ha együtt dolgoztok, sokkal könnyebben találtok megoldásokat a különböző problémákra közös tapasztalataitok, tudásotok és kreativitásotok megosztásával.
  • Éberség: Ez azt jelenti, hogy felelősséget vállalsz szavaidért és tetteidért. Azok, akik éberek, óvatosak, és odafigyelnek arra, amit mondanat, nem hagyják, hogy negatív érzelmek a többiekre is hatással legyenek.
  • A különbözőség értékelése: Akiknek jó munkahelyi kapcsolataik vannak, nemcsak elfogadják a tényt, hogy az emberek és így a vélemények is különbözőek, de egyenesen örülnek is neki. Ha a barátaid és a kollégáid a tiédtől eltérő véleménnyel állnak elő, szakíts időt ezeknek a végiggondolására, és vedd fontolóra őket a döntéshozásnál is.
  • Nyílt kommunikáció: Egész nap kommunikálunk, nem számít, hogy emailt küldünk, SMS-ezünk vagy szemtől szemben beszégletünk, ez mind kommunikáció. Minél jobban és hatékonyabban kommunikálsz a körülötted lévőkkel, annál gazdagabb lesz velük a kapcsolatod. Minden jó kapcsolat nagyban függ a nyílt, őszinte kommunikációtól.

Kommunikációs tanácsok a jó munkahelyi kapcsolatok kialakításához

Hol építsünk ki jó kapcsolatokat?

Bár az a legjobb, ha mindenkivel megpróbálunk jó kapcsolatot kialakítani és ápolni, vannak bizonyos kapcsolatok, amik nagyobb figyelmet érdemelnek.

Előnyös lehet például, ha jó a kapcsolatod a céged fő érdekeltjeivel. Ezek olyan emberek, akiknek érdekük fűződik a sikerességedhez vagy bukásodhoz. Ha erős kötést alakítasz ki velük, azzal bebiztosítod, hogy karriered a jó úton halad tovább.

Ahhoz, hogy megtudd, pontosan kik ezek az emberek, végezz egy kis kutatást. Ha megszületett a lista, hogy kinek fűződik érdeke munkád vagy pályafutásod sikerességéhez, szánj időt rá, hogy jó kapcsolatot alakíts ki velük.

A kuncsaftok és vásárlók szintén plusz figyelmet érdemelnek. Gondolj csak a legutóbbi esetre, amikor egy elégedetlen vásárlóval volt dolgod, nyilván nagy kihívást jelentett és fárasztó volt. Bár nem tudsz mindig mindenkit száz százalékosan elégedetté tenni, azzal, hogy őszinte kapcsolatot ápolsz velük és megbíztok egymásban, biztosíthatod, hogy sokkal kevesebb kár ér, ha valami esetleg rosszul alakul. Azzal, hogy jó a kapcsolatod a klienseiddel és vásárlóiddal, még több eladásod lehet, ami a karrieredben és életedben is előrelépésekhez vezethet.

Hogyan alakítsunk ki jó munkakapcsolatokat?

Mit tehetsz, hogy jobb kapcsolatokat alakíts ki munkahelyeden?

1. Kommunikációs tanács: Bánj jobban az emberekkel – A jó kapcsolatok alapja a jó emberismeret. Vannak különböző tesztek, melyek segítenek megmutatni, mennyire bánsz jól az emberekkel, mennyire vagy kedves, együttműködő, hogyan kommunikálsz és milyen a problémamegoldó képességed. Ezek a tesztek rámutatnak a gyenge pontokra, és megoldást is kínálnak ezek fejlesztésére.

2. Kommunikációs tanács: Nevezd meg a szükségleteidet – Vizsgáld meg, mikre van szükséged egy kapcsolat során. Mit vársz el másoktól? És ők mit várnak el tőled? Ezeknek a szükségleteknek a felismerése és megértése nagyban segíthet a jobb kapcsolatok kiépítésében.

3. Kommunikációs tanács: Szakíts időt kapcsolatépítésre – Minden nap áldozz időt kapcsolatépítésre, legyen az akár csak húsz perc, ötperces periódusokra osztva. Beugorhatsz például valakinek az irodájába ebédszünetben, válaszolhatsz Twitter- vagy LinkedIn-posztokra vagy elhívhatsz pár kollégát egy gyors kávéra. Ezek a kis interakciók lerakhatják egy jó kapcsolat alapköveit, főleg szemtől szembeni kommunikáció esetén.

4. Kommunikációs tanács: Figyelj az érzelmi intelligenciádra – Szánj időt az érzelmi intelligenciád fejlesztésére. Ezzel könnyebben felismerheted saját érzelmeidet, és megértheted ezek üzenetét. Minél nagyobb az érzelmi intelligenciád, annál könnyebben megértheted mások érzelmeit és szükségleteit.

5. Kommunikációs tanács: Értékeld mások tetteit – Mutasd ki elismerésed és köszöneted, ha valaki segít neked. Mindenki, a főnöktől a takarítóig azt akarja érezni, hogy elismerik a munkáját. Dicsérd a körülötted dolgozókat, amikor valamit jól csinálnak. Ez megnyitja az ajtót egy jó kapcsolat kialakításához.

6. Kommunikációs tanács: Légy pozitív – Figyelj arra, hogy pozitív legyél. A pozitivitás vonzó és másokra is „átragad”, ez pedig segít megerősíteni kapcsolatodat a munkatársaiddal. Senki sem szeretne olyan emberrel dolgozni, aki mindig negatívan áll hozzá a dolgokhoz.

7. Kommunikációs tanács: Ismerd a határokat – Bizonyosodj meg róla, hogy tudod, hol a határ. Mindannyian szeretnénk barátokkal együtt dolgozni, de a a túl jó barátság akár negatív kihatással is lehet a munkánkra, főleg, ha valamelyik kollégánk teljesen kisajátítja magának az időnket. Ha ez megtörténik, fontos, hogy észrevegyük, ez túlmegy a határon, és tudjuk, mennyi időt szánhatunk a személyes kapcsolatok ápolására a munkánk során.

8. Kommunikációs tanács: Kerüld a pletykát – Ne pletykálkodj, az irodai politizálás és a pletyka a munkahelyi kapcsolatok fő megrontója. Ha valakivel nézeteltérésed támad a munkád során, személyesen vele beszéld meg a problémát. Azzal, hogy a háta mögött más kollégákkal beszélsz és pletykálsz a dologról, csak rontasz a helyzeten és bizalmatlanok, ellenségesek lesztek egymással.

9. Kommunikációs tanács: Figyelj oda – Figyelmesen hallgasd meg, amit vásárlóid, kollégáid mondanak. Az emberek nagyra értékelik, ha azt látják, hogy valaki valóban figyel a mondanivalójukra. Jobban figyelj arra, amit ők mondanak, mint a saját mondandódra, és hamar olyan embernek fognak látni, akiben érdemes bízni.

Nehéz kapcsolatok

Előfordulhat, hogy olyannal kell együtt dolgoznod, akit nem kedvelsz vagy egyszerűen nem vagytok egy hullámhosszon, de a munkád érdekében tartanod kell vele a kapcsolatot. Ha ez megtörténik, próbáld meg jobban megismerni az adott személyt. Valószínűleg ő is érzi, hogy nem a legjobb a kapcsolatotok, ezért nyiss te azzal, hogy bevonod egy közös társalgásba vagy elhívod ebédelni.

Amikor beszélgettek, ne légy túl távolságtartó. Kérdezd a hátteréről, érdeklődési köreiről vagy a múltbeli sikereiről. Ahelyett, hogy a különbségeket emelnéd ki, próbáljatok közös témákat találni. Emlékezz, nem minden kapcsolat lesz remek és felhőtlen, de legalább a közös munkavégzéshez alkalmassá teheted.

Kulcspontok

Azzal, hogy jó munkakapcsolatokat alakítasz ki és ápolsz, nemcsak elkötelezettebb leszel a munkád iránt, de segít számodra fontos projektek elindításában, jobb pozíciók megszerzésében és fizetésemelés elérésében is.

Kezdd azzal, hogy megtudod, kik a céged munkájának fő érdekeltjei. Ezek az emberek a kuncsaftjaidhoz és vásárlóidhoz hasonlóan kiemelt figyelmet érdemelnek.

Ezután szánd rá a napod egy részét, hogy lefektesd a jó kapcsolatok alapjait. Még ha csak öt perced is jut rá, már az is sokat segíthet abban, hogy erős kötés alakuljon ki közted és egy munkatársad között. Légy őszinte, került a pletykát, és dicsérd meg azokat, akik jól dolgoznak. Minél többet fektetsz bele egy kapcsolatba, annál többet fogsz visszakapni a körülötted lévőktől.