Skip to main content

Kommunikációs tanács: Hogyan tegyél jó benyomást az emberekre?

Az ébredés valóban véget vet a rossz álomnak?

Egy gyors pillanat, vagy talán 3 másodperc is elég ahhoz, hogy valaki kiértékeljen, mikor először találkoztok. Ezalatt a rövid idő alatt a másik véleményt alkot rólad a megjelenésed, testbeszéded, viselkedésed, modorod alapján vagy az alapján, hogy hogyan öltözködsz.

Kommunikációs tanács: Hogyan tegyél jó benyomást az emberekre?

Minden új találkozásnál értékelnek és máris valakinek kialakult egy véleménye rólad. Ezeket az első benyomásokat nagyon nehéz megváltoztatni vagy kitörölni, és meghatározzák az azután következő egész kapcsolatot, ez teszi fontossá az első találkozásokat. Tehát, akár munkával, akár magánélettel kapcsolatos, fontos ismernünk azokat a kommunikációs technikákat, melyekkel jó első benyomást tehetünk.. Ez a cikk ebben nyújt segítséget néhány hasznos tanáccsal.

1. Kommunikációs tanács: Érkezz időben

Ha valakivel először találkozol, nem fogja érdekelni a „jó kifogásod”, hogy miért késtél. Tervezz úgy, hogy néhány perccel hamarabb érkezz és hagyj időt az esetleges forgalmi dugó vagy más felmerülő akadály eshetőségére. Korábban érkezni sokkal jobb, mint késni és ez az első lépés egy jó benyomás megteremtéséhez.

2. Kommunikációs tanács: Légy önmagad, légy nyugodt

Ha kényelmetlenül érzed magad és feszült vagy, az a másik felet is nyugtalanná teheti és ez egyenes út a rossz vélemény kialakítása felé. Ha azonban nyugodt vagy és magabiztos, a másik fél is nyugodt lesz és azonnal szilárd alapja képződik egy jól sikerült első találkozásnak.

3. Kommunikációs tanács: Mutasd be Magad Megfelelően

Természetesen számít a fizikai megjelenés. Az, akivel először találkozol nem ismer téged és általában az első benyomása rólad az, hogy hogyan jelensz meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy úgy kell kinézned, mint egy modell, hogy megnyerő és pozitív első benyomást kelts. (Hacsak nem a helyi modellügynökséghez mész interjúra.)

A kulcs egy jó benyomáshoz, hogy megfelelően mutasd be magad.

Úgy tartják, egy kép ezer szóval ér fel, szóval a „kép”, ahogy először megjelensz, sokat mond el rólad annak, akivel találkozol. A megjelenésed valóban a legjobb dolgokat mondja el rólad egy jó első benyomás kialakításához? Kezdd az öltözködéssel. Mi a megfelelő öltözet a találkozóra vagy alkalomra? Üzleti közegben mi az elfogadott viselet? Öltöny, blézer, alkalmi ruha? Kérdezd meg magadtól, hogy az akivel találkozol vajon mit fog viselni – ha mondjuk reklám vagy zeneiparban tevékenykedik, nem biztos, hogy egy hajszálcsíkos öltöny lesz a megfelelő választás.

A megfelelő öltözet üzleti vagy magánéleti találkozókra egyaránt országonként és kultúránként változik, tehát ez egy olyan dolog, amire különösen oda kell figyelni ha ismeretlen környezetben vagy országban vagyunk. Győződj meg arról, hogy tisztában vagy-e a szokásokkal és normákkal.

És mi a helyzet az ápoltsággal? A tiszta és rendes megjelenés megfelelő az üzleti és magánéleti találkozókra is. Egy új frizura vagy frissen borotváltság, tiszta, rendes ruhák, csinos smink, stb. Győződj meg arról, hogy az ápoltságod megfelelő-e és segít-e úgy érezni, hogy „nyeregben vagy”.

A megfelelő öltözet és ápoltság segít jó első benyomást kelteni, amitől nyugodtnak és magabiztosnak érzed majd magad. Ezeket mind jegyezd meg, és akkor már jó úton haladsz egy jó első benyomás kialakításához.

4. Kommunikációs tanács: Ne add fel egyéniségedet

A jó hír az, hogy általában ki tudsz alakítani jó első benyomást anélkül, hogy elvesztenéd az egyéniséged. Persze, hogy jó benyomást tegyél „be kell férned” bizonyos mércékbe. Ezen akkor kell gondolkozni, mikor kiderül, milyen szituációban kell helyt állnod. Ha üzleti környezetben vagy, viselj üzleti öltözetet, ha hivatalos estélyen vagy, viselj estélyi ruhát. Ezen mércék határain belül fejezd ki egyéniséged, megfelelően.

5. Kommunikációs tanács: Mosolyogj

Ahogy azt mondani szokás, „ Mosolyogj és a világ visszamosolyog rád.” Ha az első benyomás kialakításáról van szó, semmi sem fogható egy mosolyhoz. Egy meleg és magabiztos mosoly mindkét felet megnyugtatja. Szóval a mosoly az abszolút nyertes, ha az első benyomásról van szó. De ne lőj túl a célon – azok, akik ezt túlzásba viszik, komolytalannak, hízelgőnek és kevésbé erélyesnek tűnhetnek.

6. Kommunikációs tanács: Légy nyitott és magabiztos

Ha első benyomásról van szó, ahogy a megjelenés, úgy a testbeszéd is többet mond, mint a szavak. Használd úgy a testbeszéded, hogy az megfelelő magabiztosságot és önbizalmat mutasson. Húzd ki magad, mosolyogj (természetesen), teremts szemkontaktust, köszönj erős kézfogással. Ezek mind segítenek magabiztosságot sugározni, ami mindkettőtöket ara bátorít, hogy nyugodtak maradjatok.

Majdnem mindenki feszült lesz egy kicsit, ha valakivel először találkozik, ami gyakran ideges viselkedéshez és tenyér izzadáshoz vezethet. Ahhoz, hogy ezekről leszokj, meg kell próbálnod figyelni rájuk. Az, hogy kontrollálni tudsz egy feszült kézremegést vagy egy ideges nevetést önbizalmat fog adni és így a másik fél is nyugodt maradhat.

7. Kommunikációs technika: Egy könnyed csevegés sokat segíthet

Egy jó beszélgetés verbális adok-kapokon alapul. Talán segít, ha előzetesen felkészülsz néhány kérdéssel, amiket feltennél annak, akivel először találkozol.Vagy szánj rá pár percet, hogy kideríts pár dolgot az adott személyről, még mielőtt megtörténne a találkozó. Például: űz-e valamilyen sportot vagy részt vesz-e a helyi jótékonysági alapítvány munkájában.

Van-e bármi ami közös benned és abban akivel először találkozol? Ha igen, akkor ez remek alkalmat ad egy gyümölcsöző beszélgetés kezdeményezéséhez.

8. Kommunikációs technika: Légy pozitív

Mindenben, amit csinálsz, tükröződik a hozzáállásod. Sugározz magadból pozitív hozzáállást, még akkor is, ha amúgy problémáid vannak vagy ideges vagy. Igyekezz arra, hogy tanulj a találkozóból és megfelelően vegyél benne részt, és mindezt tedd pozitív hozzáállással és mosolyogva.

9. Kommunikációs technika: Légy udvarias és figyelmes

Magától értetődik, hogy a jó modor és az udvariasság, figyelmes és udvarias magatartás sokat segít egy jó első benyomás kialakításában. Valójában semmi más nem ronthatja el ennyire azt az egy esélyt egy jó első benyomásra, mint ezek. Tehát hozd a legudvariasabb formádat.

A mai világban már meg kell említenünk azt is, hogy kapcsold ki a mobiltelefonod. Milyen első benyomást fogsz tenni, ha máris inkább beszélsz valaki mással, mint azzal, akivel épp most találkoztál? Az új ismerősöd a figyelmed 100%-át érdemli. Ha ez kevesebb, a jónál már csak rosszabb első benyomást fogsz tudni kialakítani.

Kulcspontok

Csak pár másodperced van kialakítani egy jó első benyomást és valószínűleg, soha nem fogod tudni megváltoztatni, ha elszúrod. Szóval, megéri minden találkozónál a lehető legjobb formádat hozni. Nagyjából, amit tenned kell, hogy egy jó első benyomást kelts, az a józan eszed használata. De egy kis extra ötlettel és rákészüléssel, addig tökéletesítheted az intuitív stílusodat, hogy nemcsak jó, de tökéletes lesz minden első benyomás.