Skip to main content

Kommunikációs érdekesség: Eltérő „nyelveken” sírnak az újszülöttek

Egy német-francia kutatás szerint már az újszülöttek sírása is magán hordozza szülei anyanyelvének sajátosságait, mivel a hallás már az anyaméhen belül kialakul, így születés előtt képesek kiszűrni és eltanulni az adott nyelv egyedi dallamát.

Kommunikációs érdekesség: Eltérő "nyelveken" sírnak az újszülöttek

Az érzékelőrendszerek közül először a hallás fejlődik ki a magzatoknál, akik a terhesség utolsó harmadában válnak a külvilág aktív hallgatójává. Az már régóta ismert tény, hogy édesanyjuk hangját ennek köszönhetően képesek felismerni rögtön a születés után, de a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a nyelv sajátosságai is elraktározódnak agyukban.

A sírás dallamát eddig mindenki véletlenszerűnek tartotta, illetve attól tette függővé, hogy az adott pillanatban éppen mennyi levegő van a baba tüdejében. Ez a vélemény azonban alaposan megváltozott, amikor német és francia tudósok 30-30 francia és német újszülött sírását vizsgálta.

Az összesen több mint 20 órányi sírásfelvétel során kiderült, hogy a francia csecsemők más „nyelven” sírnak, mint a németek. Előbbieknél leggyakrabban emelkedő, míg utóbbiaknál ereszkedő hangszín figyelhető meg. Ez nem véletlen, hiszen a francia nyelv esetében is sokszor a szavak utolsó szótagja a hangsúlyos, míg a németek a szó elejét nyomják meg.

A kutatók úgy vélik, hogy mindennek az anyanyelv elsajátításában is fontos szerepe lehet, hiszen a gyermek az első szavak formálásakor alapul veheti ezeket a dallammintázatokat, így nem kell a nulláról elkezdenie a különböző hangok és szavak formálását.

Forrás: Origo